Parohia Cornăţel, Biserica ‘Sf. Arh. Mihail si Gavriil”, comuna Urecheşti

Satul Cornatel, face parte administrativ din comuna Urechesti, Jud. Bacau si este situat pe malul stang al raului Trotus, la o distanta de 25 Km de municipiul Onesti si la 16 Km de orasul Adjud loc de interferenta culturala cu zona etno-culturala a tarii Vrancei.

Din punct de vedere administrativ-bisericesc, comunitatea crestina alcatuita din locuitorii satului formeaza parohia Cornatel cu filiala Lunca Dochiei, parohie apartinand protopopiatului Onesti al Eparhiei Romanului.

Primele informatii despre comunitatea crestina a acestui taram binecuvantat de Dumnezeu , le avem in documentul de atestare a zonei, ce dateaza din anul 1472 2 Martie. In acest act de cancelarie a Domnitorului Stefan Cel Mare, se vorbeste despre zona Urechesti si se mentioneaza credinta Ortodoxa a locuitorilor acestor meleaguri.

In ceea ce priveste strict satul Cornatel, prima atestare documentara dateaza din anul 1774. Satul Cornatel dispunea de o biserica veche al carui an de ctitorire nu se cunoaste cu exactitate, lacas de cult daramat cu ocazia cutremurului din noaptea de 9-10 noiembrie 1940. Datorita nefastului eveniment pe acelasi amplasament a inceput zidirea unui nou lacas de inchinare cu hramul Sf. Arh. Mihail si Gavriil in anul 1941 in timpul Episcopului Partenie Ciopron, paroh fiind preotul Iconom Vasile Cojocaru si a fost terminata si sfintita in ziua de 7 Decembrie 1947, de catre P. S. Ilarion Bacauanul.

Din anul 1990 pana in anul 1998 s-au executat diverse lucrari de intretinere si reparatii sub atenta indrumare a preotului Costel Paizan, paroh in aceasta perioada aceste eforturi fiind incununate cu o slujba Arhiereasca oficiata de P. S. Eftimie Luca al Romanului in ziua de 6 septembrie 1998. Datorita inemperiilor vremii, acoperisul a cedat, iar urmare a acestui fapt in ultimii ani au avut de suferit din cauza infiltratiilor de apa atat interiorul cat si exteriorul bisericii.

In anul 2006, preotul Costel Paizan a fost transferat la cerere in Arhiepiscopia Bucurestiului iar in locul sau a fost numit preot paroh parintele Rusu Constantin Virgil, care constatand situatia ingrijoratoare a Sfantului lacas a hotarat impreuna cu credinciosii si autoritatile locale sa inceapa o lucrare temeinica de reconstructie a acoperisului .

In luna decembrie 2007, s-au inceput efectiv lucrarile de inlocuire totala a acoperisului , s-a inlocuit tamplaria veche cu una noua in sistem termopan, s-a placat cu gresie pardoseala , a fost renovata in intregime fatada bisericii soclul fiind placat du piatra de cariera si executandu-se lucrari de hidroizolatie, iar in final s-a trecut la lucrari de refacere a picturii deteriorate de infiltratii, la renovarea catapetesmei si la realizarea unui nou mobilier interior. Aceste lucrari de amploare fiind finalizate, au fost binecuvantate printr-o solemna slujba de resfintire ce a avut loc in ziua de 25 Mai 2008, oficiata de P. S Episcop Vicar al Episcopiei Romanului , Dr. Ioachim Bacauanul si protopopul locului pr, Alupei Constantin, inconjurati de un sobor de aproximativ 30 de preoti.

Parohia Cornatel beneficiaza de o casa parohiala moderna si are in administrare o suprafata de 5 hectare de teren agricol. Conform inventarului , biserica nu detine obiecte de patrimoniu cultural-bisericesc si nici obiecte din metale pretioase.

Preot Paroh Rusu Virgil Constantin

Biserica cu hramul Sf. Nicolae – Lunca Dochiei

Satul Lunca Dochiei este situat pe malul râului Trotuş. Biserica cu hramul „Sfântul Nicolaie” nu are cunoscută data construirii si de când se cunoaşte a fost
9 9
filie la Parohia Cornaţel. Biserica este construită din bârne de stejar şi acoperită cu tablă. Datorită intemperiilor vremii acoperişul a cedat, infiltrându-se apa ,având de suferit atât interiorul cât şi exteriorul Bisericii. în anul 2008 preotul paroh Rusu Constantin Virgil alături de credincioşii din sat au luat hotărârea începerii lucrărilor de reparaţie la Biserică.
Cu sprijinul Consiliului Local al Comunei Urecheşti s-a înlocuit în totalitate acoperişul bisericii şi s-a acoperit cu tablă. Exteriorul a fost înlocuit cu lambriu din lemn ,iar în interior pereţii au fost placaţi cu plăci de rigips. în anul 2009 biserica a fost împodobită cu o frumoasă catapeteasmă sculptată în stejar şi două iconostase noi.
în primăvara anului 2010 s-a început pictarea icoanelor de pe catapeteasmă după care a început pictarea pereţilor din interiorul bisericii. La sfârşitul anului 2010
s-a reuşit finalizarea în întregime a picturii.
Preot Paroh Rusu Virgil Constantin