PAROHIA POIANA, Biserica cu hramul „CUVIOASA PARASCHEVA”, comuna Motoseni

ISTORICUL
BISERICII ,,CUVIOASA PARASCHEVA” DIN
SATUL POIANA 

Parohia Ortodoxa Poiana este situata in partea de sud-est a comunei Motoseni si este compusa din satele Poiana, Cociu si Razesu si apartine de Protoieria Sascut. Satul Poiana este alcatuit din patru catune: Poiana Deal, Poiana lui Stan, Prisaca si Valeni si pana in anul 2000 aceste sate formau Parohia Stanuiesti.
Sfanta biserica este situata in centrul satului, in apropiere aflandu-se scoala primara de 4 ani. Locuitorii satului sunt in romani de religie crestin-ortodoxa.
B. Prima biserica parohiala a fost construita anul 1802 de catre preotul Vasile Obreja, care a ridicat biserica din nuiele si a acoperit-o cu stuf avand hramul Sfintilor Trei Ierarhi. Sfantul locas a suferit diferite reparatii in timpul preotilor Gheorghe Boghiu si Vasile Toma, dar nu se cunosc anii cand s-au intamplat. Datele istorice ne arata ca pe la anul 1840 biserica a fost reparata de catre Iordake Pangrati , iar la 1887 de catre domnul Nicu Constandake, proprietarul mosiei Cociu (Stanuiesti). In anul1860 biserica era din scandura, acoperita cu tabla neagra. In anul 1957 sub indrumarea P.C. Pr. Ioan D.Lupan, cu ajutorul material al enoriasilor si cu o contributie din partea Episcopiei Romanului (6 000 lei) sfantul locas a suferit reparatii capitale.
Constructia nou ridicata este in forma de cruce executata din:fundatie de piatra si ciment, peretii din lemn imbracati cu plasa de sarma si cimentati, atat in exterior, cat si in interior, iar acoperisul este invelit cu tabla. In exterior biserica are aspect de nava, cu o singura turla pe naos. Tot in anul 1957 s-au renovat catapeteasma, icoanele si stranile.
In vara anului 1958 biserica a fost sfintita de P.C.Parinte Protopop Herescu Enache cu un sobor de sapte preoti. Cu binecuvantarea Prea Sfintitului Teofil si cu bunavointa enoriasilor sfantului locas i s-a dat al doilea hram, ,,Cuvioasa Parascheva”.
Biserica in interior a fost zugravita pe un fond vernil inchis, pe care erau zugravite cruciulite si potire. Peretii au fost ornati cu icoane religioase pictate pe panza. Nu se cunoaste anul si nici pictorul, ci numai faptul ca au fost restaurate de catre pictorul Alfred Dimitriu. Aceste icoane au fost daruite spre inchinare credinciosilor din satul Cociu, in anul 2006 , actualmente aflandu-se la capela ridicata in sat.
Catapeteasma este lucrata din lemn de tei, avand si sculptura care s-a pastrat din vechime in conditii bune,necunoscandu-se insa numele sculptorului.
Cu ajutorul Bunului Dumnezeu, prin contributia materiala a P.C. Arhimandrit Laurentiu Popa (staret al Manastirii Stanisoara-Valcea si fiu al satului) si al credinciosilor, sub pastorirea P.C. Preot Muche Domide Marian, in vara anului 2004 s-a schimbat acoperisul sfantului locas, vechi de aproape 50 de ani. Lucrarile au fost executate de catre doi mesteri din orasul Focsani.
In vara anului 2005 s-a refacut de la tencuiala interiorul bisericii, lucrarile fiind executate de o echipa de muncitori din Sibiu. In anul 2006 a fost scoasa dusumeaua veche putrezita din cauza unor infiltratii de apa si a fost inlocuita cu sapa de beton, iar in anii 2006 si 2007cu ajutorul mai multor donatori s-a finalizat pictarea pentru prima data a peretilor interiori, perioada de timp in care afost restaurata si catapeteasma sfantului locas. Pictura a fost realizata de pictorul Ionica Luminita Roman din Turnu Magurele.
In anul 2007 cu ajutorul credinciosilor s-a construit o noua clopotnita, in locul celei de lemn, veche de peste 50 de ani si s-a turnat fundatia gardului care imprejmuieste cimitirul parohial.
In anul 2008 s-au efectuat reparatii capitale la peretii exteriori ai sfantului locas, s-a turnat aleea din pavaj, s-au continuat lucrarile de extindere a gardului imprejmuitor si s-au finalizat lucrarile la clopotnita noua. Tot in 2008 a fost dat in functiune un sistem de iluminare exterior pe timp de noapte a sfantului locas si a curtii cimitirului.
Sfantul locas a fost dotat cu diferite obiecte bisericesti noi, necesare desfasurarii cultului: policandru, sfanta evanghelie, sfinte vase, candeli, sfesnice,vesminte etc. Trebuie sa amintim faptul ca sfantul locas poseda si cateva carti de cult scrise in chirilica:Sfanta Evanghelie,Penticostar,Catavasier (notatie psaltica),Slujba prohodului( notatie psaltica).
Toate aceste lucrari nu ar fi putut fi posibile daca nu ar fi existat oameni cu suflet mare, dornici de a sprijini casa lui Dumnezeu. Lucrarile au fost finantate de catre credinciosii parohiei Poiana, diferiti credinciosi din parohiile vecine, un ajutor din partea Consiliului Local Motoseni si prin contributia substantiala al P.C. Arhimandrit Laurentiu Popa, fiu al satului Poiana.
Sfantul locas poseda un Epitaf care dateaza din anul 1881 si care a fost folosit pana in anul 2010 la slujba deniei prohodului. Ziua de 4 octombrie 2008 va rămâne pentru multă vreme în amintirea credincioşilor din Poiana, întrucât în această zi au trăit marea bucurie de a-si vedea osteneala si jertfa lor binecuvantata si sfintita de catre P.S Dr.Ioachim Bacauanul, arhiereu-vicar Arhiepiscopiei Romanului si Bacaului, care a radiat lumina si mangaiere parinteasca intr-o zi mohorata de toamna tuturor celor prezenti la resfintirea bisericii ,,Cuvioasa Parascheva”, cea mai mare sarbatoare pe care a cunoscut-o vreodata aceasta parohie.
Dupa sfintirea bisericii din anul 2008, in sfantul locas s-au mai produs diferite imbunatatiri:s-a placat cu gresie interiorul bisericii prin contributia familiei Vranceanu Ileana si a credinciosilor (anul 2009), s-au schimbat usile si ferestrele cu finantare de la Consiliul Local Motoseni si de la enoriasi (2010 si 2012), s-a ridicat un foisor in partea de apus a sfantului locas cu ajutorul familiilor Vranceanu Ileana si Toma Neculai si Maura si a enoriasilor (2010), iar in anul 2012 au fost izolati peretii exteriori ai sfantului locas.
In partea sudica a sfantului locas se gaseste o piatra adusa de la Schitul Cartibasi pe care sunt scrise in chirilica urmatoarele cuvinte: ,,Sub aceasta piatra odihneste robul lui Dumnezeu ctitor sf. Schitu Cartibasu , Spatariu Gheorghi Oprisan, ci s-au savarsitu din viata la 1849 ianuare 18, Inpreuna cu sotia sa Elisaveta Mochic reposat la 1 iunie 1840, langa ai sai: frati si rude: Monahii: Ion, Constandin, Eleana, Balasa, Comisoc, Marghioala; si tot sine in veci dar pomenire; din al sau chironomi: Nepot si infiat Sardariu, Nedelcu Oprisan: sau pus acest stalpu funeral ca tot trecatorul sa stie si sa zica : Dumnezeu sa-i erte”. ( 1849, 11 ianuar )
De-a lungul celor doua secole de existenta la la aceasta biserica au slujit urmatorii preoti: Pr. Vasile Obreja (1800), Pr. Gh. Boghiu, Pr. Neculai Obreja, Pr. Stefan Lupan, Pr. Gh. Patriche, Pr. Ion Gogan, Pr. Dimitrie Lupan, Pr. Gh. Popescu(1900), Pr. Vasile Toma (1901), Pr. Chiriacescu Ioan hirotonit in anul 1910 si numit in anul 1911, Pr. Ioan Lupan (1958-1973), Pr. Ioan Bugus (1973-1979), Pr. Ioan Hanu (1979-1982), Pr. Ioan Cojocaru (1982-2000) si din anul 27 februarie 2000 activeaza Pr. Muche Domide Marian. Dintre cantaretii care au deservit strana sfantului locas cunoastem doar cateva nume: Patriciu Haralamb ( 1900),Traian Popa (1910), Buzduga Gheorghe, Tilibasa Ioan, si din 2000 cantaretul Toma Marian Gelu.
In parohie existau la 1938 doua societati culturale cu numele,,Vasile Alecsandri” si ,,Lumina Poporului”, la care preotul era presedinte.
Preot Paroh MUCHE DOMIDE MARIAN

PAROHIA POIANA, Biserica filiala cu Hramul „SF. VOIEVOZI”, sat Razesu, comuna Glavanesti

In anul 2005 Parohiei Poiana i se arondeaza satul Razesu din Com. Glavanesti, sat care se afla asezat pe partea estica a soselei in coasta dealului spre Poiana.
Satul a luat fiinta in a doua jumatate a secolului al XIX-lea si s-a populat cu cetateni veniti din imprejurimi. Denumirea satului Razesu vine de la Gheorghe Dumitrascu Razesu, un proprietar( nerazasit in anul 1893), care locuia in satul Benesti si era casier la Banca Nationala Tecuci. Facand mari cumparaturi la Plopu, a cumparat si terenurile unde se afla astazi satul Razesu. Alte documente afirma ca initial satul Razesu s-a numit ,<<Satu Nou >> denumire care se pastreaza si acum in convorbirile oamenilor.
Biserica satului s-a construit in anul 1951 si poarta hramul ,,Sf. Voievozi Mihail si Gavriil”. Este construita din furci de lemn incarcate cu paianta,pe temelie de piatra,in forma de nava, fiind tencuita atat in exterior cat si interior. Este acoperita cu tabla.
Privita din exterior are un aspect de nava, simpla, bine proportionata, avand o singura turla deasupra pridvorului.
Stilul bisericii este moldovenesc.In interior biserica a fost zugravita simplu avand ca desene cruciulite, iar din anul 2000 sfantul locas a fost pictat cu diferite scene. Catapeteasma este din lemn, dar nu este sculptata.Rama catapetesmei este vopsita cu ulei si s-a facut in anul 1958. Nu prezinta valoare istorica sau artistica. Starea sa actuala este buna.
Icoanele din randul I si III a catapetesmei sunt donate de la parohia Lungesti si sunt pictate dupa anul 1900. Numele pictorului nu se cunoaste. Celelalte icoane ale catapetesmei au fost pictate de pictorul Fotescu Gheorghe din orasul Tecuci.Culoarea fondului predominant este maron-rosu si galben.
Sfantul locas a fost sfintit in anul 1958 in timpul pastoririi P.C. Preot Moldoveanu Petru.
Biserica filiala Razesu a facut parte din Parohia Glavanesti pana in anul 1995,cand s-a desprins de aceasta devenind parohie de sine statatoare timp de 10 ani,perioada in care a purtat numele de Parohia Razesu, sub pastorirea P.C. Preot Chirila Romeo, in timpul caruia au fost pictati peretii interiori ai sfantului locas.
In anul 2005 parohia Razesu a fost desfiintata si a devenit filiala a parohiei Poiana sub pastorirea P.C Preot Muche Domide Marian.
In vara anului 2009 s-a construit o noua clopotnita prin contributia familiei Boghiu Mircea si a sotiei sale Doina, si cu ajutorul enoriasilor, care a fost sfintita de catre P.C. Parinte Protopop Radu Vasile in data de 18 octombrie, inconjurat de un sobor de 7 preoti.
In vara anului 2010 s-a ridicat o casa de praznuire in curtea bisericii prin jertfa familiei Petru si Doinita Tanase,care au suportat in totalitate costurile lucrarilor, in anul 2011 cu ajutorul enoriasilor s-a dotat si mobilat asezamantul social, care in data de 31 iulie a fost sfintit de catre P.S. Episcop Ioachim Bacauanul, primind hramul ,,Sfintilor Apostoli Petru si Pavel”.
Dintre preotii parohi care au activate la aceasta parohie amintim: Pr. Moldoveanu Petru (1953-1972), Pr. Onica Vasile, Pr. Hodoba Petru (1972-1992), Pr. Pascu Gheorghe(1992-1995), Pr. Chirila Romeo (1995-2005) , iar din anul 2005 activeaza Pr. Muche Domide Marian.
C. Parohia detine doua cimitire: unul in satul Poiana si unul in satul Razesu.
D. Activitatea filantropica se desfasoara ocazional, dar trebuie amintit faptul ca in anul 2007 in urma calamitatilor naturale din comuna Dofteana, enoriasii satului Poiana s-au solidarizat cu cei napastuiti acordandu-le ajutoare financiare si materiale: 7 tone cereale, haine, vesela, apa si bani.
E. In prezent Parohia Poiana are un numar de 258 de familii cu 513 suflete.

Preot Paroh
MUCHE DOMIDE MARIAN