PAROHIA Gasteni, Biserica cu hramul Sf. Arh. Mihail şi Gavriil

Parohia Gasteni face parte din Protoieria Sascut. Aflandu-se la o distanta de 28km. de municipiul Bacau,in comuna Racaciuni, satul Gasteni este cunoscut drept o asezare medievala, situata pe valea paraului Caprian, printre dealurile Chetroasa si Berta, la vest de raul Siret.
Aici, pe mosiile unor vechi boieri, si-au ridicat gospodarii familii de razesi, cu frica de Dumnezeu, cu credinta in suflet si constiinta curata, pastratori ai traditiei si spiritualitatii ortodoxe. Odata cu propriile case, bunii crestini au inaltat si doua altare sfinte, de o parte si de alta a satului, spre rasarit si apus, cea parohiala inchinata Sfintilor Voievozi, zidita pe la 1808, si cea de a doua, o capela inchinata Sfantului Ierarh Nicolae, a carei vechime se pierde in valtoarea timpului.
Vitregiile vremurilor au distrus mare parte din capela, asa incat astazi, doar franturi de ziduri mai amintesc de acest Sfant Lacas cunoscut si sub denumirea de Biserica Kirita, dupa numele Postelnicului Gheorghe Kirita, ce ar fi restaurat-o in jurul anului 1816.
Actuala Biserica Parohiala este zidita pe la anul 1808 de catre razesii din satul Gasteni asa cum se mentioneaza in pomelnicul ctitorilor.Biserica construita initial din lemn si apoi tencuita, are forma de nava, este de mici dimensiuni si nu este pictata in interior ci doar exteriorul este impodobit cu chipuri de sfinti. O importanta deosebita o are catapeteasma pictata in anul 1877 precum si icoanele vechi existente in naos. Biblioteca parohiala contine carti vechi editate intre anii 1880-1920 precum si o Sfanta Evanghelie cu insemnarea vrednicului de pomenire Patriah Teoctist pe atunci arhidiaconul Teoctist Arapasul , insemnare facuta cu prilejul pelerinajului cu moastele Sfintei Cuvioase Parascheva in anul de seceta 1946.
De-a lungul timpului in parohia Gasteni au activat preoti vrednici care au sustinut activitatea misionara pe aceste meleaguri printre care mentionam Pr. Neculau Victor, Pr. Radu Vasile, Pr. Zaharia Nicolae, Pr.Graur Savita, Pr.Cretu Costica, Pr.Racovita Marin, Pr.Dichiu Iulian avand ca si colaboratori epitropi de seama printre care mentionam Carausu Dumitru, Ichim Gheorghe si Clita Vasile.
Datorita vechimii si obiectelor valoroase existante in Sfantul Lacas, Biserica ,,Sfintii Arhangheli Mihail si Gavriil” din satul Gasteni se inscrie in lista monumentelor istorice.
Constienti de faptul ca Dumnezeu le ofera posibilitatea de a se inscrie in randul ctitorilor de lacasuri sfinte, enoriasii parohiei au primit arhiereasca binecuvantare din partea Inalt Preasfintitului Doctor Ioachim Bacauanul pentru a incepe lucrarea de zidire a unui nou edificiu spiritual in care sa-si marturiseasca dreapta credinta si sa inalte rugaciuni catre Premilostivul Dumnezeu. Cu puterea, cu lucrarea si cu harul Milostivului Dumnezeu cel in Treime laudat, in data de 4 noiembrie 2008, cand s-a pus piatra de temelie pentru noua Biserica parohiala, s-a inscris o noua pilda de zidire spirituala in istoria acestor locuri si in constiinta credinciosilor din parohia Gasteni.

 Preot Paroh PINTILIE IULIAN