Parohia Scurta II, com. Orbeni

Satul Scurta este situat in partea de sud a judetului Bacau pe o lungime de aproximativ 12 km. Drumul comunal face legatura cu soseaua nationala Bacau-Bucuresti.
Locuitorii satului sunt de origine romana si religie ortodoxa.
Ocupatia principala a satenilor este agricultura.Numarul total al familiilor din Parohia Scurta 2 este de 160.
Biserica cu hramul „Adormirea Maicii Domnului” este situata la 700 m distanta de sat.
Aceasta mai este cunoscuta si ca Biserica Cioca .Numele provine de la ctitorul acesteia, capitanul Ciuca din Barlad.
Biserica este mentionata in Catagrafia din 1772, 1773, 1774 ca manastire,avand ca slujitori un numar de 11 preoti si monahi.In Catagrafia din anul 1862 este mentionata doar Biserica Cioca ca fiind biserica de mir pastorita de un singur preot.
In anul 1930 biserica sufera cateva reparatii si rezista pana in 1973,an in care se constata faptul ca biserica se afla intr-o stare avansata de degradare .In vara anului 1973 preotul Vasile Grigoras, paroh la acea data , ia hotararea impreuna cu enoriasii sa construiasca pe vechiul amplasament o biserica noua.
Conditiile impuse de regim la acea data impiedica pe acestia sa ridice un nou lacas,motiv pentru care protul si enoriasii se vad nevoiti sa reconstruiasca biserica fara autorizatie si proiect .
Biserica este construita in intervalul a doua saptamani ,folosind ca material de constructie ciment pentru fundatie ,barne de lemn la structura de rezistenta si pamant si paie ca umplutura la pereti.
Biserica în formă de navă nu este prevazuta cu pictura.
In prezent biserica se afla intr-o avansata stare de degradare si necesita reparatie capitala.

Actualmente slujbele se oficiază în capela cu hramul Nașterea Maicii Domnului, construită pe un teren din vecinătatea casei parohiale, prin strădania preotului paroh Osoeanu Neculai.