PAROHIA SOCI, Biserica cu hramul ,,SFINŢII VOIEVOZI” din comuna Pinceşti, judeţul Bacău

Parohia Soci face parte din Protopopiatul Sascut,poarta hramul Sfintii Arhangheli Mihail si Gavriil si este asezata in extremitatea nordica a comunei: Pincesti, judetul Bacau.
Este o parohie tanara fara un istoric bogat, fiind infiintata in luna decembrie din anul 2002, pana atunci functionand ca filiala a parohiei Petresti.
Are in alcatuirea ei satul Soci si satul Fundu Vaii.
Satul Soci, este un sat cu rezonanta istorica.Localnicii spun ca aici ar fi adevaratul loc al bataliei lui Stefan Cel Mare cu Radu Cel Frumos, insa spusele lor nu sunt fondate deoarece nu exista documente care sa ateste acest fapt; motiv pentru care acest argument este contestat de istorici.
Pe teritoriul satului a existat o biserica veche datand din 1785,construita in vremea domnului Ion Alexandru Mavocordat fara a fi mentionat ctitorul.In una din consemnarile sale preotul Dumitru I. Popovici spune ca: ,, potrivit pisaniei cirilice sapate in lemn deasupra usei tindei bisericii in anul 1785 pe vremea domnului fanariot Ioan Alexandru (Mavrocordat) s-a construit aceasta biserica fara a fi mentioant ctitorul”.
Biserica veche construita din lemn de stejar, cu forma de corabie, cu pridvor deschis, fara turle, acoperita cu dranita, a fost distrusa in totalitate de un incendiu in anul 1999.
In anul 2001 a inceput constructia unei noi biserici.Biserica a fost construita in forma de cruce , din lemn de brad si acoperita cu tabla zincata, la exterior a fost placata cu polistiren si varuita, iar la interior a fost placata cu lambriu din plastic si impodobita cu catapeteasma sculptata din lemn de frasin si strane sculptate din lemn de stejar.Lucrarile de constructie au fost coordonate mai intai de P.C preot Matei Vasile apoi de P.C Ioan Ghioc si finalizate de P.C. preot Vasile Baciu. Biserica a fost sfintita in ziua de 7 noiembrie, anul 2007 de Inalt Preasfintitul Parinte Arhiepiscop Ioachim Bacauanul, Arhiepiscop al Arhiepiscopiei Romanului si Bacaului, la aceea data fiind Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Romanului si Bacaului.
Parohia detine doar o parte dintr o evanghelie ce a rezistat incendiului, celelalte obiecte vechi de cult carti sau manuscrise fiind distruse in timpul incendiului.
Primul preot paroh al parohiei Soci a fost preotul Vasile Baciu, iar din anul 2012 Preot Paroh este Preotul Finaru Laurentiu.
Pe teritoriul parohiei exista un singur cimitir in mijlocul caruia se afla biserica, locas de cult cu hramul Sfintii Arhangheli Mihail si Gavriil.
Comunitatea in momentul de fata este alcatuita din 230 de credinciosi, oameni harnici, gospodari, cu dragoste fata de Dumnezeu si Sfanta Biserica.
La nivelul parohiei Soci se desfasoara activitati pastoral-misionare si catehetice dar si o modesta activitate filantropica.

Parohia Soci, hramul Sfintii Arhangheli Mihail si Gavriil, sat Soci, comuna Pincesti , judetul Bacau;
Telefon:0768196648


Preot paroh Fanaru Laurentiu