Parohia Petreşti, celulă bisericescă ortodoxă , Arhiepiscopiei Romanului şi Bacăului, Protopopiatul Sascut este aşezată intr-o regiune deluroasă din partea stangă a Siretului de-a lungul paraului Vladnic – Dieneţ, afluent al acestui rau, intre localităţile Soci şi Pinceşti din jud. Bacău pe o rază de 3 km.
Parohiile invecinate sunt precum urmează: la Nord, Soci, la Sud, Pinceşti, spre Est, Găiceana iar la Vest, Răcătău şi Horgeşti.
Populaţia parohiei este compact – ortodoxă cuprinzand 180 de familii. Parohia Petreşti are o biserică cu hramul ,,Prea Cuvioasa Paraschieva”, biserica fiind declarată monument istoric.
Deşi parohia este demult infiinţată ( după anul 1864 ), nu posedă arhivă decat incepand din anul 1900 incoace.
Biblioteca parohială cuprinde pană in prezent 472 de cărţi şi colecţii de reviste, cele mai multe cu conţinut religios.
După tradiţia locală, biserica ,, Cuvioasa Parschieva” datează din anul 1810 şi a fost fondată de către Petrache Sturza, fost proprietar al moşiei Petreşti. Nu se conoaşte arhitectul constructor. Situată la marginea de Nord a satului, a fost construită din piatră şi cărămidă şi acoperită cu draniţă. Biserica a fost restaurată inainte şi după cutremurele din anii 1940 şi 1977. I s-au consolidate pereţii, bolţile şi tampla, s-a reacoperit cu draniţă, iar mai apoi cu tablă şi i s-au reparat tencuielile şi pictura. Ulterior a fost văruită , i s-a refăcut soclul şi s-au construit trotuare.
Planul de construcţie al bisericii este bazilical, in formă de corabie, fără nici o turlă şi fără contraforturi sau alte ornamente exterioare, afară de o cornişă de ciment şi de o centură de beton armat ce o inconjoară sub streşină.
Biserica constă numai din cele 3 compartimente principale: pronaos, naos şi altar, neavand pridvor. Intre pronaos şi naos este susţinută de două colonnade şi două semicolonade de zid legate prin două grinzi de stejar. Are catapeteasmă simplă de zid. Pereţii corpului bisericii au o inălţime mijlocie fără ornamente arhitectonice.
Biserica este pictată peste tot in interior, conform iconografiei tradiţionale, avand ca şi characteristici pictura murală cu sfinţi. Pictura originală a fost executată in stil neo-bizantin de tranziţie spre cel modern cu influenţă rusească. Nu se cunoaşte numele pictorului respectiv. Pictura bolţilor, in urma avariilor suferite de biserică a fost refăcută de către pictorii Ioan Zarmă şi Ioan Dumitrescu. La exterior biserica nu are pictură.
Ca obiecte de valoare istorică şi artistică, biserica posedă un chivot de argint masiv pe care este gravat o sugestivă dedicaţie versificată a donatorului respectiv, Aga N. Negruzzi 1853.
Este de remarcat Evanghelia Mare de la Neamţ 1821, cu caractere foarte clar şi cu toate paginile in admirabile viniete reprezentand iconiţe de sfinţi artistic decorate. Deosebit de acestea atrag atenţia uşile impărăteşti din lemn imbrăcate in ornamente florale sculptate tot din lemn pe care sunt aplicate 5 iconiţe. Asemenea ornamente formeză şi cadre artistice la uşile laterale ale altarului.
Clopotniţa este separată, la poartă, construită din zid şi acoperită cu tablă di anul 1939. Clopotele bisericii sunt de remarcat prin sonoritatea lor puternică şi totodată foarte plăcută. Curtea este imprejmuită cu gard şi plantată cu pomi fructiferi. Porţile bisericii au fost inlocuite in cursul acestui an cu unele noi din lemn lucrate in stil maramureşan. In partea de Nord a bisericii se construieşte in prezent o casă praznicală care va deservi credincioşilor pentru comemorarea celor decedaţi.
Cimitirul este situat in curtea bisericii in partea de Nord- Est. Casa parohială a fost incepută de preotul Dinu Petru in luna august 1986 şi terminată in ziua de 4 iunie 1990. Parohia este deservită de un preot paroh, un cantăreţ şi un paraclisier.
Nu se pot identifica toţi slujitorii preoţi şi cantăreţi de la intemeierea parohiei pană in prezent din lipsa arhivei vechi. Asfel dintre preoţi cei mai vechi cunoscuţi sunt: Dumitru Climescu şi Ion Climescu, apoi in ordine cronologică : Vasile Juncu, Gheorghe Savin, Constantin Nourescu, C. Curpăn, Constantin Rezolea, Ioan Popovici, Theodor Meleşcan, Theodor Iliescu, Emilian Puşcă.
Incepand de la 15 octombrie 1925 şi pană la 1 ianuarie 1962, timp de 37 de ani a păstorit preotul Dimitrie I. Popovici, licenţiat in teologie.
A fost succedat de către preoţii Panait V. Birhală, Vasile Dima, Petru Dinu, Florin Pelin, Nicolae Cuptor, Theodor Matei, Ioan Ghioc. In prezent parohia este condusă de preotul Florin Timoşenco.
Intre anii 1921 şi 1954 a servit parohiei cantăreţul Gheorghe Berdilă, el a fost urmat de către Pascal Barcan, Ion Roşca şi Vasilică Nunu.
Sub aspect spiritual, slujitorii acestei parohii au năzuit şi năzuiesc să susţină la nivel cat mai ridicat viaţa bisericească pe linie cultică şi de moralitate creştină.
Se predică cat mai des, fie prin rostirea de predici personale, fie prin citirea cazaniei sau a altor predici edificatoare din campul literaturii omiletice. Cultul morţilor ca şi cel al eroilor sunt recomandate cu toată stăruinţa . Poporul credincios este asistat prompt cu serviciile cerute. ( taine şi ierurgii). La orice ocazii potrivite se face şi pastoraţii individuale pentru indrumarea credincioşilor pe calea mantuirii.
Cat priveşte , viaţa gospodărească a parohiei, enoriaşii au fost şi sunt stăruitor indrumaţi să sprijine efectiv biserica şi pe slujitorii ei atat material cat şi spiritual.
Bibliografie: Insemnările făcute de preotul Dimitrie I. Popovici de la finele Sfintei Evanghelii.
Adresă: Parohia Petreşti , comuna Pinceşti , Jud. Bacău.
Adresă e-mail: timaote @yahoo.com
Telefon: 0768 196 647