Satul Giurgiuana face parte din comuna Podu Turcului, judetul Bacau , asezat pe versantul de rasarit al dealului ce desparte paraul Zeletin de paraul Berheci la sud de comuna Podu Turcului la o distant de 5 km .Dupa traditiile orale pastrate de locuitorii satului se desprind stirile ca acest sat are o vechime din timpul domnitorului Stefan cel Mare , iar numele provine de la mosia Giurgiuana care se intinde la sud de acest sat . Locuitorii sunt romani de religie crestin ortodoxa . Ocupatia lor principal este agricultura . Biserica parohiala din Giurgiuana are hramul Sf. Voievozi , este construita in anul 1861 pe locul altei biserici, ctitorie necunoscuta.Este formata din pritvor , naos, altar si vesmantar , fiind construita din caramida pe temelie de piatra in forma de cruce . Deasupra intrarii se afla doua icoane pictate pe zid cu Sfintii Arhangheli Mihail si Gavril , ocrotitorii acestui sfant locas , iar acoperisul acestei biserici este din table galvanizata. Ea este bine proportionata , are o turla in forma octogenara deasupra pritvorului in care se afla trei clopote. Unul donat de Spatarul Costache Ghioca si sotia sa Smaranda in 1861, altul donat de credinciosi in 1929 , iar al treilea este donat de Elena si Ioan Basoc in anul 1931. Biserica este construita cu contributia baneasca a Spatarului Costache Ghioca si a sotiei sale Smaranda , proprietarul acestei mosii Giurgiuana . Iar credinciosii satelor Giurgiuana si Racusana au contribuit cu munca si osteneala.Preot slujitor in timpul constructiei a fost preotul Vasile Ivan dupa cum reiese dintr-un pomenlic al ctitorilor din anul 1861 ce se afla in pritvor . De-a lungul timpului s-au facut reparatii dintre care amintim pe cele din timpul pastoririi preotului Spiridon Focsaneanu din 1902 si 1922 , iar in 1937 a fost reparatie capitala cand biserica este impodobita cu icoane pictate pe panza de pictorul Gheorghe Popescu din Podu Turcului . Stilul in care se incadreaza constructia este stitul moldovenesc –bizantin. Altaru si plafonul sunt pictate de pictorul Ioan Dumitriu in anul 1922 si nu prezinta valoare istorica si artistica. Catapeteasma construita din lemn prezinta ornamentatii in stil moldovenesc specific secolului XIX .
Cimitir de 2867 m2
Paroh Pr. Dulhac Vasile
PAROHIA Giurgiuana, Biserica cu hramul „Sf. Ierarh Spiridon”, satul Placinteni.
Satul Placinteni apartine comunei Boghesti , judetul Vrancea . Locuitorii satului sunt romani de religie crestin ortodoxa , ocupatia de baza fiind agricultura si cresterea animalelor. Biserica cu hramul Sf. Ierarh Spiridon este ctitoria familiei Purcel Aurel si Gherghina si a mamei sale Caraus Maria care impreuna cu satenii au ridicat-o in cinstea Sf. Ierarh Spiridon. Piatra de temelie a fost pusa la 31 august 2000 de catre Preasfintitul Ioachim Bacaoanul . Este zidita din boltari de ciment fiind acoperita cu table, iar in interior este pictata de catre Iacob George si sotia sa Ghina , fiica familiei Purcel.Lucrarile au durat 2 ani si 8 luni , iar la 18 mai 2003 . Biserica a fost sfintita de catre Preasfintitul Ioachim Bacauanul inconjurat de un sobor de 18 preoti in frunte cu preotul Radu Vasile , Protopop a Protopopiatului Bacau sud , preotul paroh fiind Dulhac Vasile. Biserica este dotata cu toate obiectele necesare cultului prin grija familiei Purcel.
Cimitirul : 2900m2.
Credinciosi :45 familii.
Paroh
Pr. Dulhac Vasile
PAROHIA Giurgiuana, Biserica cu hramul „Sfintii Imparati Constantin si Elena”, satul Valcele.
Satul Valcele face parte din comuna Corbita , judetul Vrancea , fiind filial a parohiei Giurgiuana fiind asezata pe versantul de rasarit ce desparte paraul Zeletin de paraul Berheci, drumul de acces fiind anevoios. Locuitorii satului sunt romani de religie crestin ortodoxa avand varsta inaintata. Ocupatia de baza este agricultura si cresterea animalelor. Biserica din Valcele a fost contruita pe locul alteia mai vechi complet ruinata intre anii 1936-1942 prin osardia preotului Gheorghe Bejan si prin constructia din partea enoriasilor si prin contributia parohiilor invecinate. Este inchinata Sfintilor imparati Constantin si Elena, sfintita la 31 mai 1942. Biserica este contruita din barne lipite cu lut si acoperita cu table . Catapeteasma a fost pictata odata cu constructia bisericii fiind impresionant modul de pastrare si frumusetea ei necunoscandu-se pictorul . biserica este dotata cu toate obiectele necesare cultului , pastrandu-se intr-o stare relative buna. La ora actual preotul paroh este preotul Vasile Dulhac .
Cimitir 1200m2.
Credinciosi : 35 familii.
Sirul preotilor parohi: Vasile Ivan . Ioan Focsaneanu 1877, Spiridon Focsaneanu fiul, Gheorghe Bejan 1931, Enache Herescu ,Constantin Pieptanaru , Gheorghita , Vornicu Silviu, Munteanu Constantin , Dorin Ioan , Dulhac Vasile.
Cantareti si epitropi de seama: Iancu Petronie ,Neculai Focsaneanu , Dorin Gheorghe,Dorin Anton, Vasile Petronie ,Balan Constantin si Ioan Dorin .
Activitati cu tineretul si filantropice in trecut: s-au facut activitati catihetice in preajma Sarbatorilor de iarna ajutand pe cei nevoiasi .
In trunirea cu fii satului in anul 2011,memorarea a 150 ani de existent .
Numar de credinciosi 50 familii.
Paroh
Pr. Dulhac Vasile