Urmele de locuire pe actualul teritoriu al localitatii Panu sunt foarte vechi.Astfel intr-un document din 22 mai 1426, cuprins in aceasta lucrare la capitolul “Istoria scrisa a satului Panu” (“documente privind istoria Romaniei”,vol.1, cu nr.63, pag.54), se vorbeste de o danie a domnitorului Alexandru Voievod din care se extrage “……aceasta adevarata si credincioasa slujba a noastra Pan Stefan Cluciunic ne-a slujit cu dreapta si credincioasa lui slujba catre noi ,l-am miluit cecu deosebita noastra mila si i-am dat in tara noastra doua sate si o pustie; un sat pe Berheci mai sus de Lecuseni anume Dragostinesti, celalalt sat la Obarsia Dobrotforului cu numele Dragoiesti. Din continutul acestui document rezulta cu certitudine existent unui sat Dragoiesti la Obarsia Dobrotforului, zona in care acum se afla satul Slobozia Noua (Panu).
Ceea ce se stie referitor la acesta problema este ca intregul teren in ultimile doua secole au apartinut boierului Ludovic Panu ,iar fiul acestuia pe nume Nicu Panu s-a casatorit cu Smaranda,descendenta a familiei de boieri fanariote Papadopol Calimachi,urmas al lor fiind boiernasul Ludovic Panu.
Satul Panu (in present Slobozia Noua) este alcatuit din rromi adusi din stanga Prutului ,in partea locului de catre boierul Nicu Panu.
Actualii locuitori ai satului Panu ,s-au asezat prima data la marginea codrilor.La inceput au fost doar cateva familii de tigani – robi care treptat s-au inmultit , au trait in bordee si mai apoi in case modeste ,iar la indicatia boierului Panu ,dar si din respect pentru aceasta care le-a oferit modeste oportunitati,au botezat satul cu numele de PANU (satul lui Panu).
Boierul Panu a facut un imprumut la ,,creditul rural’’ girindu-l cu mosia pe care se afla satul ,dar neputand achita datoria ,mosia sa a fost vanduta de catre banca locuitorilor zonei printer care si locuitori din Slobozia ,precum si unora din satul Panu.Este bine a se cunoaste ca atat familia Papadopol cat si familia Panu ,in moment dificile de ordin financiar au apelat la credite bancare.
Panu este o asezare frumoasa ,intre doua dealuri cu casele construite pe abmele parti ale soselei si a paraului DOBROTFOR. Denumirea acestui parau ,provine din limba slava ,insemnand ,,buna’’(dobro),atribuirea fiind facuta datorita incursiunii ale populatiilor de origine slava ,care au ajuns aici ,unele dintre ele stabilindu-se in zona si contopindu-se cu populatia autohtona. Cu timpul ,datorita inmultirii populatiei ,cumunitatea s-a extins mai ales ca boierul Panu Ludovic,a adus de la Tecuci, ardeleni pe care i-a improprietarit si construindu-le gospodarii ,ocupandu-se cu agricultura si pastoritul. Denumirea de ,,Slobozia Noua’’ este de data recenta ,incepand cu anii 1975, inainte numindu-se Panu. Locuitorii satului au fost si au ramas saraci, toti la un loc dispunand doar la circa 200 ha. Initial oamenii munceau ca zilieri la boierul Panu ,apoi pe la diferiti cetateni din satele vecine, iar toamna pe plantatiile viticole de la Panciu-Odobesti.
Acum traiesc din ceea ce muncesc,nu cersesc, sunt oameni cuminti si domni.Casele din Panu sunt mici si vopsite strident, in ele ducand-si traiul familii numeroase. La Panu ,fostii tigani adusi de boieri si-a uitat demult limba si portul. Cu totii spun ca sunt romani,iar noi trebuie sa-I credem intrucat diferentele sunt pe cale de disparitie.
Populatia este de religie ortodoxa ,cu un numar de 150 de familii si 750 suflete. O parte din tineretul satului lucreaza la orase ca sezonieri,deoarece in localitate nu se gasesc locuri de munca ,majoritatea avand multi copiii.Sunt necajiti dar insa bogati sufleteste. Legatura dintre satul Slobozia Noua (Panu),Stanisesti si Bacau se face cu autobuzul,sau autoturismele personale ,distant fata de Bacau fiind de 78 de km.
ASEZAREA : localitatea este situate in partea nordica a Com. Stanisesti,la poalele dealului DOROSANU, avand vecinatati la Nord ,dupa dealul amintit,satul PADURENI ,din Com. Izvorul Berheciului,la Est ,satele ZAPODIA ,din Com. Colonesti si Danaila ,din Com. Rachitoasa ,iar la Vest satele ANTOHESTI si FAGHENI,din Com. Izvorul Berheciului,iar la Sud cu Satul SLOBOZIA (de sus ),Com. Stanisesti.
INVATAMANTUL : In satul Slobozia Noua-Panu, cursurile scolii au inceput in anul 1908, intr-un local inchiriat in care nu erau conditii corespunzatoare de invatamant. O cladire mai buna a fost inchiriata pentru scoala in 1929, consructia proprie cu doua sali de clasa fiind realizata abia in anii 1949 -1951.In sat s-a construit o scoala noua in anul 2009, dar exista si cea veche,avand clasele I-VIII. Tot in sat se afla si un numar de 5 magazine.
BISERICA : Biserica din sat cu hramul ,,Sfintii Arhangheli Mihail si Gavril’’a fost construita in anul 1913. Aceasta a fost initial o capela de lemn, acoperita cu dranita ,nepictata in interior, ctitori fiind enoriasii satului Panu. In anul 1955 ,biserica veche construita de sateni in frunte cu VASAI NECULAI,a fost demolata si in acelasi an a fost reconstruita .Sub conducerea preotului CEZAR NEGRU.Catapeteasma dateaza inca de la inceput, ea fiind realizata de pictorul ION ACATRINEI din localitatea Homocea, Judetul VRANCEA. Constructia s-a realizat in stilmoldovenesc, este prevazuta cu temelie de piatra,peretii din paianta ,placati la exterior cu scandura ,iar la interior tencuiti cu ciment. Plafonul este confectionat din scandura si acoperisul este din table.Are forma de cruce cu doua turle, fiind inconjurata cu brazi.Dupa cutremurul din 4 martie 1977,biserica a fost puternic deteriorata. Preotul Nicolae Barcan,alaturi de enoriasi au renovat biserica cu donatii ale credinciosilor.Dar acesta biserica fiind prea mica si datorita cresterii numarului de enoriasi au hotarat prelungirea bisericii cu 8 m,dimensiune pe care o are si in present.Tot atunci s-a construit si clopotnita .Lucrarile s-au finalizat si lacasuls-a sfintit la data de 22 octombrie 2001 de catre un sobor de preoti in frunte cu P.S.EFTIMIE LUCA EPISCOP AL EPISCOPIEI ROMANULUI. In anul 2002, s-a construit CASA PRAZNICALA , formata din 2 camere , avand o lungime de 8m.Starea actuala a bisericii este buna, insa in exterior este necesar a se renova fatada in praf de piatra.
PREOTII : care au slujit de-a lungul anilor : Pr. COROPCEANU ; Pr. CEZAR NEGRU ; Pr. FILARET ; Pr.TUNARU ION ; Pr. BARCAN NECULAI.
Iar incepand cu data de 01 noiembrie 2007,in urma infiintarii parohiei Slobozia Noua-Panu a fost numit ca preot paroh MARCU BONDALICI.
De mentionat ca biserica nu dispune de ,,Obiecte vechi de cult, sau manuscrise si carti vechi,sau pomelnice si alte inscrieri sau inscriptii’’, deoarece ea pana la 1 noiembrie 2007 a fost ,,FILIE’’.
CANTARETII : care au cantat la slujbele bisericii au fost: CRETU NECULAI, TILIBAN VASILE, RUSU MARIA, BUHAIANU VASILE SI BACU SORIN.
EPITROPII : au fost: PRICOP MILICA ,BUGAN MITICA, AMARIUTEI STEFAN.
CIMITIRUL : are o suprafata de 0,5 ha, si se afla in curtea bisericii, fiind imprejmuit cu gard de scandura si plasa de sarma. Vizavi de cimitir se mai afla o suprafata de 0,4 ha teren (pasune), care este tot al bisericii.
PAROHIA SLOBOZIA NOUA-PANU,are un numar de 150 de familii. In parohie se tin activitati pastoral misionare si catehetice.