Parohia Blaga face parte din Protopopiatul Sascut, comuna Dealul Morii, județul Bacău. Parohia cuprinde satele: Blaga, Căuia cu cele trei cătune; Căuia de Jos, Căuia de Sus, Răspochi și satul Hazu. În satele Blaga, Căuia și Răspochi există câte o biserica.
Parohia este situată în partea de sud-vest a județului Bacău, străbătută de râul Berheci, iar în satul Blaga pârâul cu același nume Blaga. Aceasta se învecinează la nord cu satul Dealul Morii din comuna cu același nume, la sud cu satul Negulești comuna Dealul Morii, la est cu satul Frumușelu comuna Glăvănești și la vest cu satul Huruiești din comuna cu același nume. În paretea de est a parohiei se află șoseaua Bacău-Tecuci ce se intersectează în dreptul satului Rădăcinesti cu șoseaua Bârlad-Adjud. Distanțele față de principalele localități: Bacău 70 km, Adjud 28 km, Tecuci 45 km, Bârlad 42, Podu Turcului 10 km.
Existența așezărilor omenești din partea de sud-vest a Colinelor Tutovei este atestată de numeroase documente arheologice, care pun în evidență activitatea oamenilor pe aceste meleaguri. Să nu uităm că la sud de Blaga se află cetatea dacică Piroboridava (Poiana) la apoximativ 30 de km. Iar la nord-vest în localitatea Răcătău cetatea dacică Tamasidava.
Populația din acestă zona este atestată din antichitate. În satul Căuia de Sus există un loc ce se numește ”la zid”, numit așa de localnici deoarece aici a existat o fortificație a cărui zid s-a păstrat mult timp. În jurul anului 1975 Parohia Blaga era formată din aproape 600 de familii la toate cele trei biserici. În prezent numărându-se aproximativ 270 de familii, iar numărul acestora este în scădere accentuată prin faptul că majoritatea populației este în vârstă. Media de vârstă fiind de 65 ani. Ocupația oamenilor este munca la câmp, creșterea animalelor și celelalte activități ce țin de agricultură. În proporție de 80 % sunt pensionari de la C.A.P.
Biserica „Sfântul Nicolae şi Sfântul Paisie”,comuna Dealul Morii, Sat Blaga
Istoria acestei așezări consemnează prezența unui locaș de închinare ridicat intre anii 1850-1861 prin osteneala localnicilor, la inițiativa călugărului Luchian Strat, cunoscător al lucrărilor de dulgherie, după cum reiese din inscripția de pe vechiul frontispiciu al bisericii.
Biserica este construită pe un platou întins, la mijlocul dealului în partea de vest a satului. În 1964 au fost realizate lucrări de renovare constând în schimbarea învelitorii cu tablă galvanizată și tencuirea pereților. Dintele nemilos al vremurilor și intemperiilor au deteriorat locașul de cult, devenind impropriu oficierii sfintelor slujbe. Deși credincioșii au dorit refacerea bisericii, s-a constatat imposibilitatea restaurării având în vedere gradul ridicat de distrugere.
Cu binecuvântarea Preasfințitului Ioachim Băcăuanul, la sfârșitul anului 2008 preacucernicul preot paroh Lăcătușu Vasile a demarat un amplu proiect de zidire a unei noi biserici, pe amplasamentul vechiului locaș. Cu efortul credincioșilor acestei comunități, cu ajutorul financiar acordat de Consiliul Local Dealul Morii, condus de către domnul primar Vasile Savin, s-au realizat lucrările de zidire de către firma SC Best Construct Srl, a noului locaș de cult. Biserica a fost împodobită cu catapeteasmă, icoane și mobilier.
La 15 noiembrie 2009 s-a săvârșit slujba de sfințire a noului locaș de cult de către PS Ioachim Băcăuanul Episcop vicar al Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului. La Inițiativa PS Ioachim Băcăuanul,când bisericii i s-a mai dat un al doilea hram de prăznuire, Sf. Paisie de la Neamț pe lângă cel al Sf. Nicolae. Acest eveniment a avut loc când parohia făcea parte din protopopiatul Onești, avându-l ca protopop pe PC. Pr. Constantin Alupei. Biserica este pe fundație de beton, pereți din cărămidă, acoperită cu tegola, cu o suprafață de 90 metri pătrați, având o înălțime de 12 metri. Cimitirul se află în jurul bisericii, iar la intrare se află clopotnița care este pe structură metalică acoperită cu tablă, refăcută și aceasta în 2004.
În curtea bisericii se află cimitirul, iar la intrare clopotnița reconstruită în anul 2002 sub îndrumarea pr. Paroh Vasile Lăcătuș.
Preoți slujitori ai acestui lăcaș au fost:
1. Pr. IOAN ZAHARIA
2. Pr. VASILE SPIRIDON
3. Pr. GAVRIL ANTONESCU
4. Pr. ȘTEFAN FRUNZA
5. Pr. ȚARĂLUNGĂ GHEORGHE
6. Pr. MARDARE GHEORGHE
7. Pr. STOICA LAURENȚIU
8. Pr. TOMOZEI GHEORGHE
Biserica Adormirea Maicii Domnului din satul Căuia (Răspochi) face parte din parohia Blaga. A fost construită intre anii 1992-2007 în locul vechii biserici de cimitir care a ars în 1980. Piatra de temelie a actualei biserici a fost anul 1992, în timpul pastorației pc pr Stoica Laurențiu. Locașul este situat la o distanță de 100 m de vechiul pusă de PS Eftimie Luca al Eparhiei Romanului și Hușilor la Duminica Tomei în loc al bisericii ce a ars. Este împrejmuita cu gard de sârmă pe o suprafață de 1.5 h deținute cu titlul de proprietate unde se află și cimitirul ce deservește satele Căuia de Sus, Căuia de Jos, Răspochi și Hazu. După plecarea pr. Stoica lucrarile bisericii au fost continuate de pr. paroh Tomozei Gheorghe, iar din anul 2000 de pr. paroh Vasile Lăcătușu.Biserica în Formă de cruce este zidită din BCA, pe o fundație de beton, acoperită cu tablă, pictată la interior de către un grup de studenți de la facultatea Dumitru Stăniloae din Iași, secția Patrimoniu în anul 2004. Are o suprafață 154 metri pătrați și o înălțime de 15 m împodobită și înfrumusețată cu obiecte și odoare de cult. În anul 2006 s-a construit alături o clopotniță din schelet metalic acoperită cu tablă având o înălțime de 8 m.
În data de 7 octombrie 2007 are loc slujba de sfințire a noului locaș de către PS Ioachim Băcăuanul arhiereu vicar al eparhiei Romanului. La slujba de sfințire a participat pr protopop Alupei Constantin și un numar de 20 de preoți invitați.
Catapeteasma este din lemn sculptat iar icoanele ce o alcătuiesc pictate de domnul Ghiță Teacă din Onești în anul 2005. În anul 2012 enoriașii au hotărât să ridice alăturat de biserică o Casă Praznicală cu o suprafață de 132 de metri pătrți, ce va avea o sală de mese și o bucatarie .
Parohia Blaga organizează acțiuni caritabile pentru cei nevoiași din parohie prin acordarea de alimente ,imbrăcăminte atât pentru cei mari cât și mai ales pentru cei mici. Actualmente este în construcţie o casă praznicală fiind la stadiul de acoperiş.
Satul Căuia de Jos se află în partea de est a parohiei Blaga și se întinde pe o lungime de 4 km. Locuitorii acestei filii sunt toți de religie ortodoxă. Biserica este situată pe un platou în centrul satului. Este construită din lemn de stejar cu pereți din bârne, căptușită la exterior cu scândură de brad și acoperită cu tablă galvanizată.
Construită prin anul 1925 din inițiativa unui călugăr Gavrilă Antonescu, cu ajutorul enoriașilor și a unui fost primar pe nume Petrache Popovici cu fratele său doctor veterinar Costache Popovici. Ctitorii acestei biserici sunt identificați de pe unele icoane și obiecte aflate în biserică. Privită din exterior biserica prezintă o înfățișare simplă. Locul unde este amplasată biserica a fost amenajat de oamenii locului, prin aducerea de pământ și piatră pentru a se îndrepta acest loc aflat în pantă.
În jurul anului 1981 s-a ridicat de enoriașii parohiei lângă biserică un turn clopotniță, ridicat la o înălțime de cca 8 m pe o structură metalică acoperită cu tablă galvanizată. Biserica posedă toate obiectele necesare pentru oficierea serviciului divin. Obiecte din metale prețioase nu posedă. În prezent necesită reparații în exterior și interior.
Preoti slujitori:
1. Pr. GAVRILĂ ANTONESCU
2. Pr. MARDARE GHEORGHE
3. Pr. ȘTEFAN FRUNZĂ
4. Pr. V. GRIGORAȘ
5. Pr. ȚARĂLUNGĂ GHEORGHE
6. Pr. STOICA LAURENȚIU
7. Pr. TOMOZEI GHEORGHE.
8. Paroh Pr. Lăcătușu Vasile