Biserica cu hramul “SFINȚII VOIEVOZI MIHAIL ȘI GAVRIIL”,Parohia Bălăneşti

Cu puterea, cu lucrarea si cu harul Milostivului Dumnezeu, Cel in Treime
laudat, s-au incheiat lucrările de consolidare si restaurare a
Bisericii ”Sfintii Voievozi Mihail si Gavriil”, sat Balanesti.

Mica asezare situata în zona istorică a Podului Turcului, formata din 60
de familii, a fost binecuvantata de Dumnezeu cu oameni harnici si
darnici, legati de glia si credinta stramoseasca si pastratori ai
traditiilor neamului romanesc. Bogatia lor spirituala se descopera in
legatura stransa pe care o au cu Dumnezeu, cu biserica si intre ei,
dovedita prin sprijinul pe care l-au oferit la infrumusetarea sfantului
lacas din sânul comunitatii.

Biserica a fost la inceput o capela ridicata de enoriasi la jumatatea
secolului trecut,ce deservea nevoile lor spirituale.

Incepand cu anul 2003, s-au mobilizat cu totii dorind sa dea o noua
înfatisare lacasului sfant. Astfel, cu nadejdea în Dumnezeu si efortul
lor, au inceput lucrarile de extindere, consolidare, restaurare,
innoirea catapetesmei, impodobirea peretilor interiori cu pictura pe
panza, refacerea Sfantului Jertfelnic, înzestrarea cu odoare sfinte,
adaugarea pridvorului si acoperirea cu tabla.

In coordonarea acestor
actiuni s-a implicat si P.C. Preot paroh Moise Dorin Albu, sprijinit
fiind si de D-l primar, Cezar Forcos si consiliul local.
Cu binecuvantarea lui Dumnezeu, in data de 21 august 2005, in Duminica
a–IX-a dupa Rusalii, incununarea efortului tuturor se vede finalizat,
prin savarsirea slujbei de sfintire de catre P.S. Ioachim
Bacauanul,arhiereu vicar al Episcopiei Romanului.

Începand cu data de 1 iulie 2010 preot paroh al satului este P.C. Daniel Spulber

PAROH
Pr. Daniel Spulber

PAROHIA Muncelu, Biserica cu Hramul “INALTAREA DOMNULUI”, satul Muncelu

Parohia Muncelu este formata din Biserica,,Inaltarea Domnului” din satul Muncelu,com.Glavanesti,jud.Bacau si Biserica filiala Balanesti ,,Sf.Voievozi Mihail si Gavriil”,ce apartin Protopopiatului Sascut din cadrul Arhiepiscopiei Romanului si Bacaului.
Satul Muncelu,din com. Muncelu,jud.Tecuci se afla la poalele dealului Muncel,in partea de vest a comunei,la 4 Km si 750 m de resedinta comunei.
Are o populatie de 78 de familii sau 278 de suflete locuiesc in 59 de case.Biserica ,,Inaltarea Domnului” este facuta de Simion Oprisan la 1839,octombrie 9 , dupa cum se vede din inscriptia ce se afla deasupra usii si dupa un pomelnic ramas de atunci.
Locuitorii sunt razesi,satul dateaza de 450 de ani.
Muncelul e un deal de 125m,directia N-S.Localitatea Muncelul se inscrie in randul satelor in care taranii au luptat pentru pamant.
Ne pastram convingerea ca satul Muncelu a aparut pentru prima data pe un document cartographic, la 1774,mentionat fiind pe harta lui G.F. Bawr,aparuta la Amsterdam.
In anul 1865 satul Muncelu devenise resedinta comunei cu acelasi nume cu plasa Zeletin,jud.Tecuci dupa cum rezulta din ,,Indicele comunelor Romaniei,1865”.
Situatia economica –ocupatia locuitorilor este agricultura si cresterea animalelor.Satul este cooperativizat.
Arhitectura noua este reprezentata in parte din casele vechi,prefacute si de casele noi avand planul patrat cu mai multe incaperi.Anexele gospodaresti sunt cam aceleasi,unele dintre ele disparand in timpul colectivizarii.
B.Istoricul bisericii parohiale

Biserica cu hramul ,,Sf.Arh. Mihail si Gavriil” a fost la inceput o capela ridicata ce enoriasi la jumatatea secolului trecut.La inceput biserica a facut parte din Parohia Lehancea,intre 2003-2009 a apartinut de Parohia Podu-Turcului II,intre 2009-2010 a fost parohie de sine statatoare,iar din 2010 apartine Parohiei Muncelu.
Incepand cu anul 2003 s-au mobilizat credinciosii,dorind sa dea o noua infatisare lacasului sfant.Astfel cu nadejdea in Dumnezeu si prin efortul lor au inceput lucrarile de extindere,consolidare,restaurare,innoirea catapetesmei,impodo-birea peretilor interiori cu pictura pe panza,pictor Coporan,refacerea Sf.Jertfelnic,inzestrarea cu odoare sfinte,adaugarea pridvorului si acoperirea cu tabla.Biserica are peretii din paianta.In coordonarea acestor actiuni s-a implicat si P.C.Preot paroh Moise Dorin Albu,sprijinit de d-l primar Cezar Forcus si

Consiliul local.
Cu binecuvantarea lui Dumnezeu,in data de 21 august 2005,in Duminica a-IX-a
dupa Rusalii,incununarea efortului tuturor,se vede finalizat prin savarsirea slujbei de sfintire de catre P.S. Dr.Ioachim Bacauanul,episcop vicar al Arhiepiscopiei Romanului si Bacaului.Preotii slujitori au fost:Dorin Ioan,Petresu Iancu,Moise Dorin si epitrop Nechita Enache.
Dupa cum se consemna si in Marele dictionar geografic al Romaniei(vol.V),biserica veche cu hramul ,,Inaltarea Domnului” din satul Muncelu a fost ctitorita de Simion Oprisan la 1839 octombrie 9.
In locul acestei vechi biserici,in anul 1996 au inceput lucrarile la noua biserica.
Cu osteneala si contributia enoriasilor din satul Muncelu si cu aportul consilierilor Paiu Mircea,Purghel Gheorghe,Vlad Gheorghe,Paiu Vasile,Paiu Gheorghe au inceput lucrarile bisericii in anul 1996 sub pastorirea preotului paroh Miron Gheorghe.Lucrarile au fost continuate de preotul Militaru,preotul Bucovineanu si preotul Spulber.Epitropi de seama ai Bisericii au fost:Vlad Gheorghe si Paiul Mircea.Biserica este construita din bca pe fundatie de beton sub forma de cruce,invelita cu tabla.Sfintirea bisericii s-a facut cu binecuvantarea prin savarsirea slujbei de sfintire de catre I. P. S.Eftimie,Arhiepiscop ai Romanului si Bacaului,preot paroh fiind Miron Gheorghe.Pictura a fost realizata cu jertfa si osteneala enoriasilor parohiei Muncelu de catre pictorul Bordianu Mihai cu sotia sa Liliana.Lucrarile de renovare s-au realizat in ultimii ani la indemnul si sub atenta indrumare a preotului paroh Spulber Daniel.

C.Cimitirul

Cimitirul bisericii se afla in curtea bisericii inscris cu Titlul de proprietate a bisericii avand 1088 m patrati prin constituirea dreptului de proprietate.

D.Activitati cu tineretul si filantropice in trecut

In decursul anilor, preotii slujitori alaturi de comunitatea sateasca s-au implicat in activitati culturale prin organizarea in cadrul festiv alaturi de cadrele didactice din scoala cu clasele I-IV din sat Muncelu, a unor intruniri si revederi cu fii satului,motiv pentru care s-a realizat mai tarziu,in anul 2013,Monografia etno-istorica a comunei Glavanesti avand coordonatori pe prof.dr.Dorinel Ichim si Dr. ing. Constantin Popa.
In cadrul proiectului,,Alege scoala” in urma criteriilor de evaluare au fost selectati doi copii ce au participat la o tabara cu tineri la Durau,pentru a se schimba opinii si a se reintegra in atmosfera lucrarilor practice de desen si pictura pe teme religioase.
De Sfinte Sarbatori,de Pasti si Craciun s-au organizat colecte cu produse agricole,cadouri,medicamente pentru copii,batrani si cei care aveau nevoie de solidaritatea noastra,a tuturor,aducandu-le o speranta si o dorinta de a fi mai aproape de Dumnezeu prin milostenie si fapte bune.

E.Profilul actual al parohiei

Parohia Muncelu are la momentul actual 78 de familii si 278 de suflete.
De-a lungul vremii preotii s-au implicat in activitati catehetice cu elevii Scolii generale din satul Muncelu,readucand ora de religie si in Biserica,reusind sa se aprofundeze mai temeinic invataturile de credinta ale Bisericii Ortodoxe crestine.
S-au distins in mod deosebit prin activitatea scolara,extra scolara si prin participarea la viata satului si a Bisericii renumita familie de invatatori,Florea Ispirache si Florea Margareta.
Dintre toate obiceiurile consemnate in calendarul popular traditional,cele legate de sarbatorile de iarna sunt spectaculoase,pastrandu-se pana in zilele noastre.

PAROH
Pr. Spulber Daniel