Satul Sendresti este situat in partea de nord-est al
comunei Motoseni, din judetul Bacau. Satul este asezat de o
parte si de cealalta a paraului Pereschiv, care izvoraste din
padurera Dorotei.
Date sigure referitoarea la infiintarea satului nu sunt,
totusi din batrani se spune ca pe aceste locuri au avut loc
batalii intre ostile lui Stefan cel Mare si tatari. Acest fapt
este confirmat prin obiectele de lupta ce s-au descoperit la
punctul Cetatuia si care in prezent se gasesc la Muzeul de
Istorie din Barlad. Se pare ca satul dateaza de aproximativ
300 de ani.
Biserica parohiala cu hramul ,,Pogorarea Duhului Sfant” a
fost construita de un grup de calugari greci, necunoscandu-se
date despre vechimea ei. In anul 1858 a fost renovata si
resfintita de catre P.S. Arhiereu Iacob Traianopolos. In anul
1906 sfantul locas a fost renovat in timpul preotului Gheorghe
Palade.
In urma cutremurului din 1940, sfantul locas a fost
puternic avariat, astfel incat nu se mai putea sluji intr-ansa.
In anul 1970, preotul Popa Ioan, paroh al parohiei vecine,
Fantanele, care suplinea Parohia Sendresti, a demarat impreuna cu
credinciosii ample lucrari de renocare a bisericii.
In anul 2000, sub pastorirea P.C. Pr. Carlan Costel, cu
ajutorul material al enoriasilor s-au finalizat lucrarile de
reparatie a sfantului locas, care a fost resfintit da catre
P.S. Ioachim Bacauanul, inconjurat de un sobor de preoti, in data
de 1 octombrie.
Biserica cu hramul “Sfintii Voievozi Mihail si Gavriil”din satul Bărtăluşi – Mocani
Satul Bartalusi-Mocani este situat in partea de vest a comunei Puiesti din judetul Vaslui.Localitatea este asezata pe culmea dealului la o altitudine de circa 560m.Din punct de vedere administrativ satul face parte din comuna Puiesti, jud.Vaslui,iar din punct de vedere religios enoriasii acestui sat sunt arondati la Parohia Sendresti,com.Motoseni,jud.Bacau.Drumurile spre aceasta localitate sunt greu accesibile datorita reliefului.Locuitorii acestei aserzari frumoase din colinele Tutovei care la vest si est este inconjurata de paduri seculare de stejari si fagi.Oamenii se indeletnicesc cu agricultura si cu crestera animalelor.Dintre institutiile existente in sat avem Sfanta Biserica cu hramul “Sfintii Voievozi Mihail si Gavriil”si Scoala primara care a fost construita in anul 2010 iar anul scolar 2010-2011 a primit prima promotie de elevi ai satului.Vechea scoala cu clasele I-IV nu a mai putut functiona din cauza deteriorarilor avansate,atunci elevii au fost nevoiti sa strabata zilnic pe jos aproximativ trei kilometrei pana la scoala din satul Sendresti.
Biserica din sat a fost construita pe la anul 1852 si are ca ocrotitori si patroni pe Sfintii Arhangheli Mihail si Gavriil.Sfantul locas este construit din furci de lemn si paianta si este acoperit cu tabla neavand turla.
La interior Sfantul locas este pictat in tempera si ulei recent in anii 2004-2005 de un tanar absolvent al Institului de Arta Plastica din Iasi.
Catapeteasma a fost schimbata cu una noua sculptata in lemn de stejar iar cea vechea fiind deteriorate vizibil a fost asezata la loc de cinste pentru pastrare si amintirea vechii biserici.
Clopotnita este de lemn acoperita cu tabla, asezata la intrarea in incinta curtii bisericii.
Dintre preotii care au activat in aceasta biserica amintim pe PC Preot Gherghe Palade,PC Preot Pui Ion,PC.Pr.Carlan Costel,iar in prezent 24 Martie 2011,data scrierii acestui scurt istoric si a intocmirii inventarului activeaza PC.Pr.Filimon Daniel.
Biserica „Sf. Împ. Constantin şi Elena” din satul Bărtăluşi – Răzeşi
Satul Bartalusi-Razesi este situat in partea de vest a comunei Puiesti din judetul Vaslui.Localitatea este asezata pe culmea dealului la o altidudine de 421 m.Din punct de vedere administrativ,satul face parte din comuna Puiesti, jud.Vaslui iar din punc de vedere religios enoriasii acestui sat sunt arondati la Parohia Sendresti,com.Motoseni,jud.Bacau.Drumurile spre aceasta localitatea sunt greu accesibile pe timp polios dar si iarna. Locuitorii acestei asezari frumoase din colinele Tutovei se indeletnicesc cu agricultura si cresterea animalelor.
Dintre institutiile existente in sat a mai ramas doar Sfanta Biserica,scoala primara fiind desfiintata.Copii din sat sunt nevoiti sa strabata zilnic o distanta destul de mare pana la scoala din satul Sendresti.
Se crede ca prima biserica din sat ar fi fost construita pe la anul 1852 si ar fi avut ca ocrotitori pe Sfintii “Arhangheli Mihail si Gavriil”.
Se pare ca biserica parohiala existenta in anul 2011 data scrierii acestui scurt istoric ar fi construita pe la anul 1936 si are hramul “Sfintilor Imparati Constantin si Elena”.Sfantul locas este construit din furci de lemn si painata si este acoperit cu tabla,avand o singura turla asezata pe naos.La interior sfantul locas nu este pictat ,ci peretii sunt gletuiti proaspat si varuiti,fiind impodobiti cu icoane.
Catapeteasma de culoare verde este sculptata,iar icoanele care o impodobesc sunt pictate in ulei si tempera.Nu se cunoaste numele pictorului si nici anul cand a fost pictata.In sfanta biserica se afla un scaun arhieresc sculptat care se impune prin frumusetea sculpturii si care are deasupra “Stema Moldovei”.
Nu se cunosc date despre reparatiile pe care le-a suferit biserica de-a lungul anilor,iar in prezent se afla intr-o stare de functionare relativ buna,fiind inzestrata cu toate obiectele necesare cultului.
Clopotnita este din lemn acoperita cu tabla, asezata la intrarea in incinta curtii bisericii.Clpotnita are inscriptionat in bronz anul 1937.
Dintre preotii care au activat la aceasta biserica amintim PC.Pr.Gherghe Palade,PC.Pr.Pui Ion,PC.Pr.Carlan Costel,iar in prezent 24 Martie 2011 data scrierii acestui istoric si a intocmirii inventarului activeaza PC.Pr.Filimon Daniel.
BISERICA DE CIMITIR CU HRAMUL “SFINTII VOIEVOZI MIHAIL SI GAVRIIL”
Satul Sendresti este situat in partea de nord-est a comunei Motoseni,din jud.Bacau.Satul este asezat de o parte si de alta a paraului Pereschiv,care izvoraste din padurea Dorotei.Istoria acestei localitati ne duce inaintea epocii lui Stefan cel Mare,cam pe la anul 1400,cand documentele pomenesc de fratii Petru si Toader Iucas,fiii lui Sandru de la Iucas.In a doua jumatate a secolului al XII-lea,mai multe parti din mosia si satul Sendresti au fost daruite manastirii Rachitoasa.
Recensamintele Moldovei din anii 1772-1774,Sendrestii sunt trecuti alaturi de Botesti,Pogana si cei imprastiati prin alte sate ai spatarului Sturza.
La sfarsitul veacului al XIX-lea localitatea Sendresti era comuna,avea doua biserici ,iar locuitorii se ocupau cu facerea mangalului,rotaria,butnaria si lucrul pamantului.
Biserica de lemn “Sfintii Voievozi”este situata astazi in cimitirul satului.Data construirii acestei biserici nu se cunoaste si nici ctitorii. Se crede ca a fost o ctitorie colectiva a razesilor din Sendresti,in a doua jumatate a secolului al XVIII-lea.In sprijinul acestei ipoteze tinem cont de tipul de plan dreptunghiular al acestei biserici.Forma ei joasa ,masa altarului cioplita in trunchiul de stejar de pe loc sunt elemente care o incadreaza in categoria celor construite in mod asemanator in zona.
Biserica de lemn din Sendresti este din barne de stejar dispuse in cununi orizontale,incheiate in “tancuri”.Talpile masive de stejar se sprijina pe o temelie uscata din piatra.Astazi toate acestea nu se mai pot vedea,deoarece la reparatiile facute in anii 1853-1913,1932 si alta la o data mai recenta,temelia ,talpile si peretii din barne au fost acoperite cu mortar si scanduri.In anul 1913 sindrila a fost inlocuita cu tabla alba.In anul 1932 s-au refacut prispele(soclu)din piatra,iar pentru consolidarea peretilor din barne i s-au adaugat trei furci pe latura de nord si tot atatea pe cea de sud.Acoperisul in patru ape al bisericii este din tabla ai are la cele doua capete ale coamei doua cruci impodobite.Scheletul acoperisului bisericii este asemanator cu al caserlor taranesti din zona.Capriorii se sprijina cu capetele de sus pe coama ,iar aceasta sta pe mai multi popi, pe capriori se prindeau leturi pentru batut sindrilita,iar la ultima reparatie s-a pus tavanul de scandura pentru batut tabla. Pridvorul deschis pe latura de vest a fost adaugat la o data ulterioara.Stalpii sculptati ai pridvorului au fost uniti cu frumoase arcade in forma de acolada.Frumusetea si originalitatea pridvorului de la biserica de lemn din Sendresti nu se mai poate admira deoarece la o data necunoscuta acesta a fost acoperit cu scandura.Usa masiva din blani de stejar de la intrarea in biserica nu s-a mai pastrat fiind inlocuita cu alta noua.Bolta pronaosului care cuprinde toata latimea lui este din scandura cu 12 laturi si tot atatea nervura ce se intalnesc in cheia de bolta.Interiorul este slab iluminat prin cele doua perechi de geamuri mici din naos,pe laturile de nord si de sud.Altarul pe cinci laturi este despartit de naos prin intermediul unei grinzi de stejar pe care este montat iconostasul.In mijlocul altarului se afla o masa taiata intr-un stejar crescut de pe loc,avand la mijloc un brau cioplit in relief.Acest tip de masa a altarului a mai fost intalnita la o biserica situata in satul vecin Bartalusi-Razesi,fiind construita din barne in anul 1682.
Biserica de lemn din Sendresti a avut initial catapeteasma pictata pe panza.In anul 2005 catapeteasma a fost inlocuita in totalitate cu una noua sculptata in lemn de stejar si impodobita cu icoane noi.Biserica pastreaza elemente de arhitectura populara de veche traditie care ii confera monumentalitatea.Punerea acestor elemente in valoare va putea fi facuta prin redeschiderea pridvorului,decuparea scandurii de pe peretii de barne si inlocuirea acoperisului de tabla cu sindrila.
Dintre preotii care au activat la aceasta biserica amintim:PC.Pr.Gherghe Palade,PC.Pr.Pui Ion,Preacuviosul Mihail Nare,PC.Pr.Carlan Costel,iar in prezent din anul 2010 PC.Pr.Filimon Daniel.