Parohia Corbasca, Biserica cu hramul „Sfintii Arhangheli Mihail si Gavriil”

Satul este situat in partea de sud -est de Bacau si este la distanta de 50 Km de sediul protopopiatului, pe partea stanga a raului Siret si la o distanta de 20 km de C.F. R. Racaciuni. Satul se intinde pe o lungime de 3 km pe valea paraului Corbasca, intre varsantii Mascani spre Rasarit si Dealul Dacului spre Apus cu doua ulite principale de-a lungul satului si inca noua ulite laturalnice inguste fiind asezare veche cu probabilitatea satului datand din 1750. 

Dependenti de Biserica din Corbasca sunt si enoriasii din satul Bacioi care se afla la o distanta de 2 km cu o intindere de 3 km, de asemenea situat pe firul vaii Mascani. In acest sat, afara de casele de locuit , se mai pot evidentia urmatoarele institutii :-lateral de Biserica se afla scoala cu 10 clase ;-Caminul Cultural langa cele 3 blocuri cu 2 etaje ;-Biblioteca comunala , Banca , Posta ,Dispensarul si 3 magazine ;-Politie , Dispensar veterinar.

In curtea bisericii noi se afla casa parohiala. Locuitorii satului Corbasca sunt in numar de 180 familii toti fiind romani de religie ortodoxa. In satul Bacioi sunt 200 de familii toti de nationalitate rroma, de religie ortodoxa . Majoritatea locuitorilor din aceste sate se ocupa cu agricultura . Cei din satul Bacioi in mare parte se ocupa cu cantatul, iar altii sunt plecati in strainatate. Satul Corbasca presupune ca naras pe un oarecare boier Corbanul, vietuitor pe la anul 1750 care, avand paduri intinse, a adus in partile acestea taietori de lemne recompensandu-i cu cate un lot pentru construirea de case, formandu-se astfel asezarile din Corbasca . 

Satul Bacioi mai tanar cu 100 de ani isi trage numele de la o „bacita” care avea stana pe locurile acestea . Rromii locuiau pe „dealul morii ” in imediata apropiere de Scarisoara de azi. Atrasi de casul dulce de la stana bacitei si intrand ca ciobani , facandu-si bordeie, au ramas in jurul stanei, astfel a luat fiinta satul Bacioi . Biserica veche parohiala este construita in 1808 de „Baba Zanfira” de pe aceste locuri cu ajutorul altor femei pioase .A fost construita din poicuita in forma de cruce si acoperita cu sindrila , micuta si joasa aproape ca o casa taraneasca in stil moldovenesc. Lipita in interior si exterior si varuita, a supravietuit pana in anul 1940 cand i s-au facut unele reparatii . Cu ocazia construirii unei monumentale biserici alaturi de cea existenta astazi aceasta din urma a fost abandonata la cutremurul din 1940 cand s-a daramat . Revenindu-se la cea veche si facandu-se unele reparatii, starea actuala este cat de cat buna. Biserica veche este inzestrata cu cele necesare cultului . Ea nu poseda obiecte confectionate din metale pretioase . Ultima reparatie s-a facut sub pastoria preotului Silvestru Danila . 

Anii au trecut , biserica veche a inceput sa se deterioreze , fapt care a facut ca la data de 11 ianuarie 1987 dupa oficierea Sfintei Liturghii, enoriasii parohiei Corbasca au luat hotararea de a construi o biserica noua in acest sat . S-a hotarat urmatorul lucru : „Intrucat in satul Corbasca Sf. Biserica avea o vechime de peste 100 de ani si cu toate ca i s-a facut unele consolidari si reparatii de intretinere nu se mai putea aduce la o stare care ar fi fost de dorit” . De aceea cu toata strictetea care era din partea regimului comunist de atunci , dupa mai multe discutii avute intre enoriasii din Corbasca si regretatul parinte paroh Danila Silvestru si la propunerea a celor 3 persoane de baza din acest sat si anume : Alexandru Chitoi , Neculai Munteanu si Petrache Pana s-a hotarat organizarea unui comitet de 27 de membrii pentru reconstructia bisericii „dar scopul nostru era sa construim o biserica nou”. Chiar din acea zi s-au inceput incasarile , iar banii adunati s-au depus la C.E.C. .Datorita regimului comunist de atunci era greu de gasit un proiect pentru construirea unei biserici . Totusi oamenii nu si-au pierdut credinta si nadejdea ca va veni si ziua aceea cand se va inalta o noua Sfanta Biserica . La un moment dat se hotarase inaltarea peretilor in jurul celei vechi , dar organele locale nu erau de acord . Totusi datorita efortului deosebit depus de catre aceste 3 persoane, Alexandru Chitoi , Neculai Munteanu si Petrache Pana, s-au continuat incasarile de la enoriasii din sat . Destule voci s-au auzit atunci ca „in satul nostru nu se va mai mai ridica o alta biserica ” cum si-ar fi dorit parintii nostri care au mai ridicat o biserica monumentala in anul 1940, daramata de cutremur dupa ce a fost sfintita. Atunci satul Corbasca a primit o palma grea deoarece biserica abia a fost terminata iar multi oameni mai erau inca datori in banca dupa efortul depus . 

       Cu ajutorul lui Dumnezeu, odata cu schimbarea regimului , in 1990 s-a inceput constructia bisericii .S-a trasat locul si dupa un plan bine stabilit intocmit de arhitectul Sandulescu s-au inceput sapaturile dupa care s-a stabilit locul unde va fi Sfanta Masa, sfintita de catre PS Episcop Eftimie al Romanului . In anul 1991 s-au terminat sapaturile si in baza acelor documente legale s-a intocmit un contract pentru executarea lucrarilor , dar s-au intampinat greutati. In 2 ani de zile nu s-a reusit scoaterea fundatiei la suprafata . In 1993 s-au angajat diferite echipe de zidari , dar lucrarile mergeau foarte greu . 

Domnul Director Tabacaru Constantin vazand cat de greu merg lucrarile ca un adevarat crestin si fiu al satului a trimis in anul 1993 specialisti , luand asupra lui constructia bisericii in totalitate pana la terminarea ei . Datorita acestui mare om, D-l Constantin Tabacaru Rosu, satul Corbasca are o biserica noua monumentala. Astfel in anul 2000 la 11 iunie , prin grija acelor oameni deosebiti si a preotului Duca Danut s-a facut sfintirea bisericii de catre Prea Sfintitul Episcop Vicar Ioachim Bacaoanul . Deci putem spune ca in satul Corbasca s-a inaltat o biserica de vis. Mai ramane ca locuitorii acestui sat sa o inalte si duhovniceste prin credinta lor . 

       Vrem sa amintim aici si pe vrednicii de pomenire , pastori ai enoriasilor din satul Corbasca :
-preot POPESCU
-din 1953 preotul SILVESTRU DANILA (care in 1995 a trecut la cele vesnice).

        S-au succedat apoi in acesta parohie : preotul DUCA DANUT, preotul BUSUIOC SILVIU si preotul PAIU VASILE, care este si actualul preot paroh al Bisericii din satul Corbasca . Preot paroh Paiu Vasile