PAROHIA CRAIESTI, Comuna Stănişeşti

-Istoricul comunitatii parohiale
Satul Crăiesti este situat la 38 de km de orasul Adjud si 65 km de orasul Bacau. Satul isi are, se pare, existenta in marturia batranilor din timpul lui Petru Rares, mai précis din anul 1563 si a fost intemeiat de catre Ivan Craiul, un vrednic ostas al lui Petru Rares.
-Istoricul bisericii parohiale
In anul 1807, la rasarit de actuala biserica din Craiesti, in curtea acesteia, s-a construit din lemn o biserica de catre Ioan Spanul, Mihai Gais,Gavrila Bunu, Stefan Pavaluta, Radu Burghelea,Ion Ganganu David si Vasile Luca. Aici au slujit preotii: Nicolae Barcan, decedat in anul 1855 de holera, Dumitru Parlog din Voinesti-Tutova,Ion Irimia si Gavrila Barcan, decedat in 1874. Cantareti bisericesti au fost: Ion Iosup si Alec Dascalu.
In ziua de miercuri 16 Iulie, 1856, dupa sfintirea locului, s-a inceput constructia actualei biserici cu hramul “Sfintii Voievozi Mihail si Gavril” si s-a incheiat in ziua de Marti 19 februarie 1867, iar sfintirea locasului s-a facut in anul 1893 .
In urma cutremurului de pamant din 10 noiembrie 1940, turla bisericii s-a prabusit in interior deoarece fusese construita din caramida, iar accesul in biserica a fost blocat. Slujbele religioase pentru enoriasi au fost oficiate intr-o clasa a scolii elementare din Craiesti (situate in Nord-Vestul locului).
Inca din timpul ultimului Razboi Mondial (1941-1945), aici s-a format o comisie de initiativa coordonata de preotul paroh Ioan Obreja si Epitropul Dumitru Nastac ajutati de Dumitru Luca, Dumitru Ion Fantu, Ioan G. Irimia, Vasile S. Andonie, Costica C. Genes, Ghita I. Botezatu, Ispirache Mardare, Ioan I. Florea, Alec Gutanu, Ionica V. Catauta, Costache David, Ioan G. Bughelea, Nicolae Burghelea si Vasile I. Burghelea .
Resfintirea bisericii s-a facut cu ocazia hramului in anul 1946 de catre un sobor de 6 preoti (vezi foto..).

In dreapta fotografiei, in prim plan se vede epitropul Dumitru Nastac, apoi preotul Stefan Burghelea, urmat de preotul Ioan Obreja si preotii invitati. In planul II se vad cantaretii din Craiesti.
Incepand cu anul 2005, enoriasii satului in frunte cu preotul paroh Costel Cirlan si consiliul parohial au decis reparatia capitala a bisericii, facand consolidari si imbunatatiri a Sf. Biserici. In present aflandu-ne la finalizarea picturii in tehnica acrilica si achizitionarea unor scaune (strane) noi de stejar sculptate.
-Manuscrise si carti vechi
Biserica din Craiesti a fost primul lacas de cultura local, ea dispunand de o biblioteca cu circa 140 de carti la care se adauga inca 22 carti tiparite la Sibiu, Brasov sau Budapesta in lb. romana dar si cu caractere chirilice; 12 mineie, un octoic, un apostol, o evanghelie, o psaltire, un triod, 3 liturghiere, o panahida si un Te Deum. Toate aceste carti se afla acum in depositul de carte bisericeasca al Manastirii Bogdana, comuna Stefan cel Mare, Judetul Bacau din dispozitia Episcopiei Romanului, in anul 1975 cand s-a luat decizia adunarii cartilor de valoare din intreg judetul nostru.
-Sirul preotilor parohi
Dupa decesul preotului Stefan Burghelea (1974), parohia Craiesti a fost pastorita de urmatorii preoti : Gheorghe Cutui, Aurel Pintilie, Stefan Vasile, Gheorghe Arama, Dumitru Cirlan, Constantin Munteanu iar in prezent de catre preotul Costel Cirlan.
In prezent aici este cantaret bisericesc fiu al preotului Vasile Stefan, iar epitrop al bisericii noastre a fost Gheorghe Catatuta, Gheorghe Burghelea si Ioan Pavaluta.
-Cimitirul
Se afla in curtea bisericii.
-Activitati cu tineretul si filantropice in trecut
In anul 1987 s-a construit la Craiesti o scoala moderna cu 4 sali de clasa (situate pe vale). In anul 2010 functioneaza doar cu 4 clase primare simultan din cauza scaderii natalitatii.
-Profilul actual al parohiei
Numarul de credinciosi ai acestei parohii este de 202 familii

Pr.paroh Cîrlan Costel

Biserica Filie cu hramul “Adormirea Maicii Domnului” – Gura Crăieşti

Din parohia Craiesti mai face parte si Biserica filiala Gura Craesti cu hramul “Adormirea Maicii Domnului”, comuna Motoseni,Judetul Bacau, protopopiatul Sascut.
Localitatea aceasta este situate in zona colinelor Tutovei si s-a format in urma alunecarilor de teren din anul 1970. Odata cu aceasta stramutare, localnicii au resimtit lipsa unui locas de cult in care sa isi inalte ruga catre Tatal Ceresc si sa isi regaseasca linistea sufleteasca. Astfel cu binecuvantarea P.S. Ioachim Bacauanul, P.C. Pr. Costel Cirlan a demarat un amplu proiect de zidire a unui ansamblu eclesial cuprinzand lacasul de cult, un turn clopotnita, un aghiezmatar si cimitirul satului .
In anul 2006 s-a pus piatra de temelie a noii biserici, terenul fiind donat de Familia Marcica Ichim cu fii sai, sfintirea locului avand loc in data de 8 octombrie de catre P.S. Dr. Ioachim Bacauanul inconjurat de un sobor de preoti. Lacasul de cult s-a ridicat cu osteneala credinciosilor si a unor oameni de bine ce au dorit sa isi inscrie numele in randul ctitorilor de locasuri sfinte.
Biserica are forma de nava cu o turla centrala si 2 turle la intrare acoperita cu tabla zincata. La interior a fost pictata in tehnica acrilica si a fost impodobita cu o catapeteasma din stejar cu icoane si obiecte de cult, iar in altar, sfanta masa a fost placata cu marmura.
In anul 2012, ziua 15 iulie, in Duminica a 6-a dupa pogorarea Duhului Sfant s-a sfintit de catre P.S. Dr. Ioachim Bacauanul, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Romanului si Bacaului. La acest moment de sarbatoare au fost prezenti: Pr. Ioan Negoita Protopop al Protopopiatul Sascut, un sobor de preoti, oficialitati judetene, locale si numerosi credinciosi.