Parohia Bereşti-Sascut, com. Sascut- Biserica Sf. Pantelimon şi Sf. Nicolae

In dreapta rậului Siret,la doi Km de albia acestui rậu, pe al cặrui curs se aflặ hidrocentrala Bereṣti, se pozitioneazặ satul Bereṣti parte component a comunei Sascut,jud.Bacau,veche aṣezare a hanurilor unde fặceau popas cặrặusii cu carele lor incặrcate cu peṣte din lacurile batranului fluviu al Dunarii. Satul Bereṣti se afla la o departare de 2.5 Km de drumul national E85 ce face legatura intre Bucureṣti si Suceava, fiind o asezare cu peste canteva veacuri si a cặrei locuitori, clặcaṣii, sunt urmaṣii iobagii, ce ṣi-au facut bordeiele pe moṣiile fostului boier bereṣteanu de unde isi trage numele.

In condica publicatặ in anul 1803 in uricarul lui Teodor Codrescu ṣI lucratặ pentru domnitorul Moruzi, se pomeneste despre acest sat ca fiind al Beizadelei Mavrocadrat ṣi fặcậnd parte din cele opt ocoale ale judeṭului, ṣi acum din ocolul Rặcặciuni.

Satul este strặbặtut de doua drumuri principale care se intretaie perpendicular in centrul lui, iar unele urme ce se aflặ in vatra satului sunt marturie ca primele locuinṭe au fost contruite in mijloc de padure, de catre ciobanii veniti cu turmele la pastorire, sau de catre gradinarii primiti pe mosiile boierilor amintiti ale caror pamanturi urmau sa le lucreze clacasii.Despre o astfel de asezare marturisesc si celelalte ulite ale satului destul de intortochiate si inguste, pana la aplicarea sistemului edelitar rural din timpul regimului communist.In afara se o scoala veche comstruita in anul 1905 si una noua canstruita in anul 1966 precum si de un camin cultural destul de incapator, singura cladire din sat ce se inpune printr-o maretie importanta si o vechime de 155 de ani este Biserica parohiala cu hramurile Sf. Mare Mucenic Pantelimon si Sf. Ierarh Nicolae asa cum ne marturiseste scrierea din pisanie

Biserica parohiei Beresti este zidita din caramida,are forma de nava,in stil vechi crestin,cu elemente gotice si apusene, avand o singura turla pe pridvor, ce a fost folosita ca si clopotnita pana in anul 1980 cand s-a construit o noua clopotnita la intrare in curtea bisericii

Biserica are o lungime de 21 m, 10 m latime, inaltimea zidului 7 m, 4 m turla si 2 m crucea.

De remarcat este si faptul ca bolta bisericii este tot din zid foarte gros din caramida. Privita din exterior,peretele inalt de la intrare care ca si celelalte doua turnulete laterale asezate la cele doua extremitati ale peretelui din fata cu elementele lor apusene ,ii dau un aspect specific de biserica apuseana stain de stilul bisericilor romanesti.In interior insa prodomina caracterele cei dau un aspect curat orthodox, chiar daca catapeteasma are o forma aparte o forma aparte, fiind semiovala.

Biserica mai prezinta inca o particularitate, avand dedesupt in partea sudica o cripta de 2×3 m. cu intrare prin pridvor, care probabil ar fi avut scopul sa foloseasca drept cavou pentru ctitori,dar care nu a fost folosita niciodata in acest scop.Numele arhitectului si al mesterilor au ramas necunoscute, dar se poate banui dupa caracterele specifice ca sunt de origine straina.In interior a fost pictata in ulei, in stil neobizantin de pictorul Vasile Pascu din Focsani.Lucrarea a fost executata in anul 1957 sub pastorirea preotului de atunci Vasile Armencea.In urma cutremurului din 1977, s-a facut reparatii pe timpul preotului paroh Dumitru Isvoranu ,iar in perioada 1980-1983 s-a facut si repictar ea bisericii, de aceasta data in fresco de tanarul pictor bisericesc Sorin Belciu si sotia sa Monica, pictori care cu banii obtinuti au parasit la acea vreme tara stabilinduse in Australia.

Biserica a fost resfintita in anul 1983, 6 martie, de catre P.S. Eftimie al Romanului si Husilor.

In anul 1982 preotul Dumitru Isvoranu s-a pensionat, fiind numit paroh Pr. Petru Hodoba care a slujit pana in august 1996, cand a decedat.

Pe 13 octombrie 1996,este numit Pr. Floristean Nicolae care a pastorit cu binecuvantarea chiriarhului locului pana in 2009 cand din motive indisciplinare a fost suspendat de a mai sluji cele sfinte,iar in anul 2010 a fost caterisit.In aceasta perioada(a lui Floristean Nicolae) biserica a fost lipsita de ingrijire atat in interior cat si in exterior.

Nu s-au facut nici lucrari de intretinere nici de noi constructii.Au disparut o serie de obiecte de cult, precum: icoane,un clopot original din timpul construirii bisericii si toata arhiva din timpul pastoririi sale cat si o parte din trecut.De aceea ne este greu sa mentionam in istoric date importante.

La data de 1 septembrie 2012 a fost numit ca paroh Pr. Petru Burduja.Odata cu venirea acestuia si sub indrumarea si initiative sa au fost facute o serie de lucrari importante,lucrari care au dat ce au dat frumusetea necesara bisericii, atat interior cat si exterior.

In urma caterisirii Preotului Floristean Nicolae parohia a suferit din punct de vedere spiritual, pentru ca acesta a reusit sa dezbine credinciosii parohiei,care sunt in numar de 900 suflete si invrajbindui a atras un numar de partea lui la care le slujeste in incinta domiciliului sau pentruca el nu s-a supus caterisirii.

Din punct de vedere pastoral misionar,cultural,filantropic si catehetic, prin staruinta preotului paroh, a consiliului si comitetului parohial se fac toate eforturile pentru a se duce la indeplinire toate aceste activitati, dupa indrumarile centrului eparhial.

Preot Paroh Petru Burduja