Satul Contesti este situat intre localitatile urechesti si sascut.se intinde pe coasta dealului telizi,unde in trecut se aflau proprietatile marelui mosier contescu,de unde si satul isi trage numele.satul ,ca si asezare,se afla intr-o forma neregulata,cu ulite inguste intinzandu-se pe deal si pe vale.locuitorii satului sunt razesi,romani de credinta ortodoxain numar de 130 de familii,cu 400 de suflete.din documentele ce se gasesc in*cronica romanului*din anul 1935,reiese ca biserica din satul contesi a fost construita in anul 1857 de catre marele proprietar constantin stamatin si sotia sa ruxandra,ajutati fiind de comuna si de judet.
Pana in anul 1937 biserica a fost filie a parohiei sascut fiind deservita de preotii nicolae mihailescu si victor stoica.prin staruinta credinciosilor,a consiliului si a comitetului parohial se obtine de la episcopie si de la prefectura judetului putna,aprobarea pentru infiintarea parohiei contesti in anul 1937.primul paroh fiind pr. constantin isac,care pastoreste pana in anul 1944 cand este transferat la parohia pancesti,comuna sascut.este mentionat ca la cutremurul din 1940,biserica este avariata si se aplicain exterior opt contraforti pentru sustinere.in timpul pastoririi preotului isac ,s-a construit si casa parohiala din caramida si acoperita cu tabla zincata.in anul 1944 este numit pr.paroh vasile lupescu.in anul 1946 biserica a suferit un incendiu care a mistuit-o in intregime,salvandu-se cateva icoane si carti pentru cult.sub pastorirea pr vasile lupescu impeuna cu consiliul parohial, se hotaraste refacerea sfintei biserici.lucrarile de reparatie si pictura din interior au fost executate din contributia enoriasilor si a credinciosilor din localitatile invecinate.
Lucrarile au fost terminate in anul 1947 ,cand sfanta biserica a fost redata cultului prin actul de resfintire ,oficiata de delegatul p.s. lucian al eparhiei romanului,pr protopop fiind lazar chiriac,protoieria fiind atunci la adjud.in anul 1952, pr vasile lupescu este taransferat la parohia balcuta,iar la contesti este numit ca preot paroh dumitru stratulescu care pastoreste pana in anul 1962.in anul 1963 este numit pr. gheorghe badirca pana in anul 1966,cand parohia devine vacanta si este numit un preot ieromonah, mihail buruiana,care pastoreste pana in anul 1971, cand in luna iunie este numit pr. paroh,laurentiu hancu.in luna iunie a anului 1977,acesta este transferat la porohia borzesti.
De la 1 iulie 1977 pentru parohia contesti,vacanta,este hirotonit si instalat ca pr. paroh Ion Parlea.Cutremurul din 4 martie 1977 a facut avarii mari la biserica;partea de N si de S de pe centura si cornisa s-a daramat.pr. paroh,epitropul matei enache, impeuna cu consiliul parohial si cu ajutorul enoriasilor au inceput reparatia sfintei biserici.in anul 1985 se inlocuieste total tabla de pe acoperisul bisericii si tot atunci este inlocuit gardul din jurul cimitirului cu prefabricate din beton.in anul 1993 se incepe repictarea bisericii iar gardul este inlocuit tot cu prefabricate din beton.la data de 3 iunie a anului 1994 sfanta biserica este resfintita de p.s. ioachim vasluianul,arhiereu vicar al arhiepiscopiei romanului si husilor,delagat al p.s. eftimie luca.la 30 ianuarie 2005 s-a sfintit casa praznicala cu hramul *sfintii trei ierarhi*.ctittorii acestui edificiu fiind *fundatia familiei elias* din cadrul academiei romane bucuresti,enoriasii parohiei,consiliul judetean bacau,prin consiliul local al comunei sascut si alti donatori,inzestratori,miluitori si facatori de bine.