Parohia Gaiceana – Biserica „Adormirea Maicii Domnului”

Comuna Gaiceana este situata in partea de Sud a Judetului Bacau. Gaiceana se numeste asa dupa o veche familie, cu acest nume. Pana in 1920 nu exista o asezare cu numele GAICEANA. 10 sate s-au grupat in jurul unui centru administrativ, iar dupa 1945 s-a format satul GAICEANA propriu-zis.
Tot asa de veche a fost, insa si viata de clacasi a locuitorilor, care muncind pamanturile ‘Domniilor Gaiceana’ s-au mangaiat la gandul ca alta data, mosia a apartinut lui Stefan Cel Mare, care dupa luptele de la Soci, localitatea vecina cu Gaiceana, a daruit aceasta mosie drept recompensa, unor capitani de-ai sai. Si astfel, din stapan in stapan, au dus-o Gaicenii pana in ziua cand pamantul a fost sa fie a celor ce-l muncesc.
Locuitorii comunei sunt in majoritate ortodocsi impartiti in doua parohii : Parohia Gaiceana si Parohia Hutu, dar si romano-catolici, grupati in satul Arin.
Parohia Gaiceana are doua biserici : Biserica Parohiala ‘Sfanta Treime’ si Biserica monument istoric’ Adormirea Maicii Domnului’.
Biserica Parohiala Sfanta Treime a fost construita in anul 1842 de carte enoriasi impreuna cu proprietarul mosiei Alexandru D, Sturza pe locul unei foste manastiri de la care nu se mai pastreaza nimic. Monumentala, fara a fi monument istoric , biserica este construita din piatra si caramida, cu o grosime a zidului de 1,5 m, pe temelie de piatra de rau in stil romanic avand forma de corabie. In anul 1940, in urma unui cutremur, peretele de Est al bisericii s-a daramat, avariind si acoperisul. Reparatia locasului de cult a durat pana in 1953, pastrandu-se forma initiala. Acoperisul bisericii a fost refacut si in anul 1963 iar in anul 1998 a fost revopsita tabla.
Catapeteasma este din lemn de tei, sculptata se pare, tot de la zidirea bisericii iar sculptorul nu este cunoscut. Icoanele de pe catapeteasma dateaza din anul 1909 fiind pictate de pictorul galatean V. C. Robea, in stil renascentist.
In anul 2007 in curtea bisericii s-a construit o clopotnita din caramida.
Incepand cu anul 2012 la biserica se desfaroara lucrari de renovare. A fost spalata pictura , a fost refacuta instalatia electrica, a fost spalata catapeteasma si icoanele, s-a turnat sapa de beton in toata biserica si a fost montat parchet si gresie.Au fost schimbate usile si geamurile, iar turnul bisericii a fost demolat si refacut. A fost refacuta instalatia termica cu teava de cupru. A fost largit proscomidiarul si in biserica a fost achizitionat mobilier nou. Incepand cu anul 2013 s-au inceput lucrari la un asezamant social care este in prezent la etapa de tencuit.
Dintre obiectele de valoare istorica-artistica, biserica pastreaza o evanghelie, scrisa cu slove chirilice, tiparita la Buda in 1842 si ferecata cu argint si medalioane in email daruita de ctitorii bisericii si un clopot donat tot de ctitori in anul 1848.
Privita din exterior, biserica este bine proportionata,avand o turla in partea de Vest.


Preot paroh Arsane Ioan

Biserica monument istoric ‘ Adormirea Maicii Domnului’ – Recea este contruita in anul 1864 pe locul unei alte Biserici vechi si ruinate de catre enoriasi si Ecaterina Al. Sturza, proprietarea de pe atunci a mosei. De la Biserica veche nu s-a mai pastrat nimic. Actuala Biserica este declarata monument istoric si a fost construita din barne si valatuci pe temelie de piatra de rau, in forma de corabie. In interior este varuita, iar in exterior captusita cu scandura cu acoperisul din sindrila.
Biserica are o turla inalta in stil maramuresean acoperita cu sindrila. Intratea in biserica se afla in partea de Vest fiind precedata de un privitor deschis acoperit cu o turla mica. Acoperisul a fost refacut in 1997 fara a suferi modificari.Catapeteasma este din lemn de tei din 1864 avand picturi in stil realist impresionist.

Biserica are un apartament parohial situat la etajul 2 intr-un bloc din centrul satului si 5 h teren cu titlu de proprietate.
Parohia Gaiceana a fost pastorita in perioada 1921-2014 de urmatorii :
– Preot Postelnicu Iorgu 1921-1960
– Preot Postelnicu Aurel 1960-1992
– Preot Petrescu Corneliu 1992-1994
– Preot Iordan Daniel 1994-2001
– Preot Dascalescu Valentin 2001-2012

– Preot Arsane Ioan din 2012 pana in prezent