PAROHIA FRUMUSELU, Biserica cu hramul ,,SFINTII VOIEVOZI”, sat Frumuselu

Satul Frumuselu este asezat in partea de vest a comunei Glavanesti, la nord de targusorul Podu Turcului la o distanta de 7 km.

 Localitatea Frumuselu este asezata in mare parte pe dealurile domoale si fertile in cultura vitei de vie, fiind brazdata de mai multe izvoare care au dat nastere paraului ,,Apa Neagra” ce travarseaza prin mijlocul satului, varsandu-si apele pline de namolul adunat de pe fundul vaii in apa Zeletinului la punctul Damacusa.

 Cu sute de ani in urma pe aceste locuri nu exista nici urma de populatie, ci doar intinderi nesfarsite de paduri seculare necalcate de piciorul omului. Viata grea determinata de salbatica asuprire si opresiune turceasca, a silit pe oameni sa apuce drumul pribegiei ascunzandu-se in intunecimea ospitaliera a desisurilor padurilor.

Se spune ca primii locuitori s-au asezat in plina padure salbatica si anume trei familii de pribegi: Toma, Paraschiv si Pancescu, nume care astazi sunt foarte raspandite in satul Frumuselu si Fundatura. Domolindu-se navalirile turcesti cu timpul au mai venit si alti pribegi si s-au retras mai la sud dand nastere la satul Frumuselu. Lociutorii traiau in bordeie fara ferestre facute in pamant, i-ar mai tarziu faceau ferestre din piei de vita, acestea existand pana in anul 1900, ultimul fiind al locuitorului Gheorghe Munteanu din Fundatura.

 Vechimea satului este anterioara anului 1428 dupa cum atesta un document aflat la Academia Romana”,, Cu mila lui Dumnezeu, noi Alexandru voievod, Domn (al) Tarii Moldovei. Instiintare facem cu acest uric al nostrum tuturor cari vor cauta pre dansul ori cetindu-l il vor auzi ca iata acest adevarat sluga noastra, dumnealui Sinota ce ne-au miluit pre dansul cu deosebita mila a noastra, i-am dat lui pamantul nostrum al Moldovei, trei sate, unul pe Zeletin, unde este casa lui, si pe Frumuselu, unde au fost Dragos si pe Tutova, unde este cneaz Corsac. Toate acestea de mai sus sa-I fie lui uric cu tot venitul lui si fiilor lui si fratilor lui, lui Toader si lui Berea si nepotilor si stranepotilor lui si rastranepotilor lui si la tot neamul lui […]. Iar hotarul acestor sate de mai sus scrise sa le fie dupa hotarele cele vechi, pe unde din veci au apucat […]. Iar pentru mai mare intarirea acestor de mai sus scrise am poruncit cinstit credinciosului boierului nostrum, domniei sale mare logofat Neagoe, sa scriesi pecetea noastra sa o lege de acest uric al nostrum, Au scris Ghedeon in Suceava la anul 6936 Iulie 24.”

In anul 1894 resedinta comunei era la Glavanesti, raza administrative cuprinzand urmatoarele sate: Glavanesti, Frumuselu, Fundatura, Muncelu, Poiana, Poiana lui Stan si Razesu. Locuitorii satului sunt toti de religie crestin ortodoxa si se ocupa cu agricultura, cresterea animalelor, iar foarte putini sunt muncitori angajati la diferite firme din tara.

 Intre institutiile satului se numara Biserica cu casa partohiala, o scoala primarta I-IV cu gradinita, iar mai la nord scoala gimnaziala V-VIII, avand o biblioteca cu un volum de 5600 de carti. Biserica satului a fost construita intre anii 1884-1894 pe locul altei biserici, cu o vechime necunoscuta si de la care nu s-a pastrat nici un obiect de cult. Este zidita din caramida pe temelie e piatra sub conducerea preotului Gheorghe Angheluta avand forma de cruce cu un aspect bine proportionat, cu doua turle: una pe pridvorul bisericii, iar cealalta pe Sfantul Altar, invelita in totalitate cu tabla galvanizata.

 In urma cutremurului din noiembrie 1940, biserica fiind grav avariata s-a executat urmatoarele lucrari de adaugire: peretii din pridvor au fost ziditi din nou de catre Vasile Codreanu din Corbita si vasmantarul in parte de miazazi a Sfantului Altar. Catapeteasma este din lemn de brad, vopsit in ulei alb, pictata in stil bizantin ce dateaza din anul 1894, impunandu-se atantie prin executie si frumusetea stilului. Reparatia din 1941 s-a facut din contributia benevola a enoriasilor din satul Frumuselu sub pastorirea P.C. Preot Teodor Adam. Sfintirea bisericii s-a facut de catre P.C. Preot Constantin Carlan, Protoiereul Circ. II –Zeletin, in timpul P.S. Episcop Lucian Triteanul. In urma cutremurului din 1977 au fost necesare reparatii capitale atat la interior, cat si la exterior, prin contributia credinciosilor din Frumuselu.

In anul 1986 s-au inceput pictarea interioara a peretilor, in tehnica fresca de catre pictorul Vasiloiu Dimitrie si fiul sau Ioan de la Botosani, finalizandu-se in anjul 1989. Lucrarile au fost incepute in timpul P.C. Preot Dobrinescu Pompiliu, care a pus si temelia clopotnitei si terminate de catre P.C. Preot Irimia Vasilica. Sfantul locas a fost sfintit in octombrie 1989 de catre P.S. Episcop vicar Ioachim Vasuianuo.

In anul 2000, sub pastorirea P.C. Preot Ivan Constantin, cu ajutorul material al credinciosilor sd-a trecut la consolidarea bisericii, cu un stalp de consolidare la ambii pereti laterali pe exterior si interior, totodata schimbamdu-se si dusumeaua.

In anul 2011, cu ajutorul credinciosilor s-a schimbat tabla de pe acoperis si s-a marit streasina bisericii cu 1 metru, iar din anul 2012 s-au demarat ample lucrari de reparare si consolidare pe exteriorul bisericii, cu stalpi de consolidare si intarirea peretilor cu plasa de fier beton, lucrari ce s-au finalizat in toamna anului 2014. De mentionat este faptul ca s-a pictat pe exterior sub streasina de jur imprejurul bisericii medalioane cu sfinti.De asemeni s-au inlocuit ferestrele si usile cu tamplarie termopan. Dintre preotii care au activat de-a lungul timpului la aceasta biserica amintim: Pr. Bucur, Pr. Furtuna, Pr. Nacu, Pr. Braescu Mircea, Pr. Angheluta Gheorghe (1894-1927), Pr. Negru (1927-1930), Pr. Meran(1930-1936), Pr. Theodor Adam (1937-1952),Pr. Ioan Vlad(12.02.1952-31.05.1953),Pr. Iftimie (iunie-noiembrie1953),Pr. Dumitru Babaca (22.12.1953-31.01.1958),Pr. Motas Virgil (8.08.1958-1.09.1978), Pr. Pompiliu Dobrinescu (11.09.1978-21.05.1988), Pr. Vasile Irimia (20.08.1988-6.09.1991),Pr. Strat Vasile( 9.09.1991-25.03.1994),Arhimandrit profesor Vasile Miron(25.03.-6.08.1994), Pr. Miron Gheorghe( 6.08.1994-1.03.1998), iar din 1998 activeaza P.C. Preot Ivan Costica. C. Biserica parohiala are un singur cimitir care se afla in curtea bisericii. In cimitirul bisericii ,,Sfintii Voievozi” din Frumuselu isi odihneste somnul de veci doctorul Alexandru Braescu (n. 1860 in satul Burdusaci si inmormantat la 1 martie 1917 ),care a fost director al Spitalului Socola din Iasi. A fost adus spre a fi inhumat in cimitirul bisericii din Frumuselu de catre sora sa, Aglaia (Braescu) Popovici. D. Din punct de vedere al activitatii filantropice si cu tineretul din trecut nu s-au pastrat date, facandu-se ocazional la evenimente importante( sarbatori si hramuri), in parohie neexistand camine de batrani, de copii sau organizatii religioase si asociatii. In prezent s-a intensificat activitatea pastoral-misionara in randul elevilor si tinerilor prin prezenta preotului paroh in scolile din parohie si a unor activitati cultural-religioase (serbari de Craciun, te-deum la inceperea anului scolar, pomenirea eroilor neamului la Inaltarea Domnului). E. Parohia are un numar de 220 de familii cu 521de suflete. Date de contact: Biserica parohiala Sat Frumuselu, Comuna Glavanesti, Judetul Bacau Biserica ,,Sfintii Voievozi”, Persoana de contact: Pr. Paroh Ivan Costica
Preot Paroh Ivan Costica