Parohia Ortodoxa Motoseni apartine de Protoieria Sascut si este alcatuita din satele
Ursa-Motoseni, Chicerea si Chetreni.
Satul Motoseni este situat in partea de sud-est a judetului Bacau si se intinde pe o distanta de aproximativ 3 km. pe valea paraului Zeletin, care strabate localitatea de la nord la sud.
Fiind o asezare veche in afara de drumul judetean DJ 252 ,care trece prin localitate nu se poate vorbi de drumuri aliniate si largi, ci doar in parte reamenajate dupa sistemul edilitar nou. Credinciosii satului sunt romani, de religie ortodoxa, iar ocupatia de baza este agricultura si cresterea animalelor.
Numele satului se trage de la primul locuitor ce si-a ridicat casa de locuit pe aceste meleaguri, pe nume ,,Mos Ursu”, cum de altfel o atesta si numirea actuala a unui mar ce poarta numele de ,,Marul lui Mos Ursu”.
Biserica parohiala cu hramul ,,Sfantul Dumitru”
Conform traditiei, a fost zidita in anul 1847, desi o inscriptie de pe clopot ce dateaza din anul 1805 consemneaza ca acest clopot a fost donat bisericii din Ursa in anul respectiv.Biserica a fost construita de Vasile Blanaru si familia Motas.
Biserica este construita din caramida pe temelie de piatra de cariera cu mortar de nisip si argila, avand forma de corabie cu o singura turla si acoperita cu tabla zincata. Stilul in care se poate incadra aceasta biserica este cel romanesc simplu. Mesterii zidari ce au lucrat-o au ramas necunoscuti ca si arhitectul, iar cheltuiala a fost suportata de credinciosi. La interior sfantul locas nu este pictat. Privita din exterior biserica nu se impune prin maretie, dar prezinta un aspect simplu, placut, bine proportionat si echilibrat.
Planul bisericii face parte din categoria in care pronaosul si naosul formeaza un corp comun dreptunghiular, caruia ii urmeaza spre rasarit cu o incapere mai mica absida altarului, iar spre apus biserica este prevazuta cu un pridvor inchis.
Pe pridvor se inalta o turla hexagonala. De remarcat este portalul ce se deschide ca o ambrazura accentuata, formata din trei retrageri successive. La interior in zona pronaosului peretele de nord si peretele de sud prezinta usoare abside. Fatada este de asemenea marcata de un profil accentuat liniar si in zona cornisei avem tot profile liniare. Boltile ,,in leagan” sunt din lemn. Catapeateasma este din lemn de tei, simpla, fara sculptura si decoratii cu pictura in ulei, fara valoare deosebita, cu interventii in timp, dar care apartine secolului al XIX-lea.
In prezent, biserica se afla in stare avansata de degradare. De-a lungul timpului biserica a trecut prin cel putin sase cutremure mari din anii: 1860, 1940, 1977, 1986, 1990, 2013, suportand efectele acestora. Dupa unul din cutremure, probabil, au fost adaugati contraforti pe laturile de nord si sud, care in prezent s-au detasat de corpul bisericii avand tendinta de rasturnare si bineinteles nemailucrand la consolidarea bisericii. O alta interventie a fost introducerea unei centuri de beton la cota superioara a fundatiei, dupa cutremurul din 1940, mai exact in 1947. Toate aceste masuri ( contrafortii si centura de beton) nu au asigurat consolidarea bisericii; se pot vedea fisuri la pereti, atat exterior cat si interior si la boltile bisericii, fiind necesara o reparatie capitala.
Deoarece biserica este trecuta in lista monumentelor istorice 2004, avand codul de clasificare BC-II-m-B-00860, s-a intocmit proiect tehnic de consolidare –restaurare Biserica ,,Sfantul Dumitru” nr 5/2007, dar din lipsa de fonduri financiare nu s-a inceput aceasta lucrare, avandu-o ca prioritate in anii urmatori
Dintre preotii care au pastorit aceasta biserica amintim pe: Pr. Neculai Mucenica, Pr. Costica Balaban, Pr. Silviu Vornicu, Pr. Ioan Cojocaru, Pr. Sebastian Andronic, Pr. Daniel Dumbrava, iar in prezent activeaza Pr. Vasile Chilianu.
Biserica cu hramul ,,Sfintilor Apostoli Petru si Pavel”
Satul Chicerea este situat in partea de rasarit a comunei Motoseni, judetul Bacau, actualmente apartinand din punct de vedere religios de Parohia Motoseni.
Satul poarta numele unui vechi cioban numit ,,Chicireanu” fiind o veche asezare moldoveneasca cu ulite drepte, dar inguste. Locuitorii satului sunt de religie crestina ortodoxa, avand ca ocupatie principala agricultura. Pana la razboiul din 1916-1918, satenii erau clacasi pe mosiile boieresti.
Biserica cu hramul ,,Sfintilor Apostoli Petru si Pavel” este situata la intrarea in sat pe platoul unui deal si este construita in anul 1868-1869 de un grec numit Policanu si enoriasi. De-a lungul timpului a suferit mai multe renovari, cu deosebire dupa cutremurul din 1940, care a daramat complect partea de la intrare cu turla cu tot, fapt care a determinat o reparatie capitala cu zidarii din caramida, lucrare suportata de credinciosi si prin contributia substantiala a enoriasului Dumitru Milea.
Sfantul locas este inaltat in forma de corabie, iar zidurile de caramida sunt asezate pe temelie de piatra cu acoperisul din tabla zincata. La interior biserica nu este pictata. Stilul, care s-a pastrat neschimbat si dupa ultima renovare capitala din 1958 este cel moldovenesc cu ornamentatii specific cultului crestin ortodox.
Catapeteasma este din lemn de brad si tei cu sculpturi florale pastrate in bune conditii, fara a se sti numele mesterului care a executat-o. Usile imparatesti sunt in intregime sculptate, iar pictura are drept culori predominante griul si albastrul. Nu se cunoaste anul executiei si nici numele pictorului. Catapeteasma apartine inceputului de secol XX si a fost renovata in anul 1958. De-a lungul anilor biserica din Chicerea a apartinut de Parohia Stanuiesti care era alcatuita din satele Poiana, Cociu, Chetreni si Chicerea.
Dintre lucrarile pe care le-a suportat sfantul locas in ultimii ani amintim: schimbarea acoperisului in anul 2000, inlocuirea usilor si a ferestrelor cu tamplarie PVC in 2005, iar in prezent se lucreaza la constructia unei clopotnite la intrarea in incinta bisericii si a cimitirului.
Biserica filiala cu hramul ,,Sfantul Nicolae”
Satul Chetreni este situat in partea de sud-est a comunei Motoseni, judetul Bacau si face parte din Parohia Motoseni, alaturi de celelalte sate, Chicerea si Ursa-Motoseni. Pana in anul 2000 a apartinut de Parohia Stanuiesti alaturi de satele Poiana si Cociu. Nu se cunoaste perioada in care a luat fiinta satul, ci numai faptul ca satenii sunt razesi.
Biserica este situata in mijlocul satului Chetreni, fiind construita in 1863 pe locul unei bisericute cu hramul ,,Sfantul Gheorghe” construita in anul 1780, avand ctitori principali pe Ion Popa, Radu Popa, Ion Filiuci, Ion Boidachi si Isac Galan.
Biserica actuala este zidita in forma de cruce, fara turle, din caramida pe fundatie de piatra si este acoperita cu tabla. In interior sfantul locas nu este pictat, ci peretii sunt varuiti. Catapeteasma bisericii este din lemn, predominand cel de tei, fara sculptura si cu icoanele pictate de catre un pictor necunoscut. Se crede ca aceasta catapeteasma ar fi fost adusa de la comuna Boghesti, judetul Tecuci, unde era proiectat sa se faca biserica din nou, dar nu s-a mai realizat. Dupa pisania de la proscomidiar in limba slavona, acest sfant locas are drept ctitor pe un anume Polihroniade. Pentru construirea acestei biserici, traditia vorbeste ca intre razesii satului Chetreni si proprietarul de pe atunci al mosiei, Nedelcu Oprisan s-a incheiat un angajament agricol care prevedea ca proprietarul sa plateasca manopera si materialele necesare pentru constructia bisericii, iar locuitorii sa-i faca proprietarului munci agricole pe mosie pana la acoperirea sumei cheltuite.
Sfantul locas a suferit de-a lungul anilor mai multe reparatii, care insa nu i-au schimbat cu nimic infatisarea. Biserica se afla intr-o stare mediocra si este inzestrata cu toate cele nacesare cultului, fiind trecuta in lista monumentelor istorice din anul 2004, cod de identificare BC-II-m-B-00809.
Dintre obiectele sfantului locas se remarca cateva icoane apartinand secolului al XIX-lea si au valoare istorica, artistica si documentara. La bisericile din Chicerea si Chetreni au activat urmatorii preoti: Pr. Teodor Galan, Pr. Filip Galan, Pr. Apostu Tuchel, Pr. Ion Galan, Pr. Constantin Filiciu, Pr. Ion Filiciu, Pr. Gheorghe Popescu, Pr. Chiriacescu Ion, Pr. Lupan Ion, Pr. Bugus Ion, Pr. Hanu Ion, Pr. Cojocaru Ion, Pr. Andronic Sebastian, Pr. Dumbrava Maftei Daniel, iar din 2013 Pr. Vasile Chilianu.Dintre cantareti amintim: Dumitru Popa ( n. 14 septembrie 1887), Alexandru Tataru( n. 4 iulie 1887), Patriciu Haralamb ( 1900),Traian Popa (1910), Buzduga Gheorghe, Tilibasa Ioan, Ivescu Andrei.
. Toate bisericile din Parohia Motoseni au in preajma lor cimitire parohiale.
Din punct de vedere al activitatii filantropice si cu tineretul din trecut nu s-au pastrat date, facandu-se ocazional la evenimente importante( sarbatori si hramuri), in parohie neexistand camine de batrani, de copii sau organizatii religioase si asociatii.
In prezent s-a intensificat activitatea pastoral-misionara in randul elevilor si tinerilor prin prezenta preotului paroh in scolile din parohie si a unor activitati cultural-religioase (serbari de Craciun, te-deum la inceperea anului scolar, pomenirea eroilor neamului la Inaltarea Domnului si pomenirea eroului local Nechita Gheorghe-Dorel, ucis la Revolutia din decembrie 1989.
Parohia are un numar de 180 de familii cu 600 de suflete, din care 87 vaduvi.
Preot Paroh Chilianu Vasile