Pomenirea Sfântului Voievod Ștefan cel Mare în parohiile Protoieriei Sascut

Sâmbătă, 2 Iulie,

în parohiile Protoieriei Sascut, au fost desfășurate activități și ceremonii cu prilejul comemorării a 518 ani de la moartea domnitorului Ștefan cel Mare și Sfânt.

În acest sens, preoții au dorit să implice copiii din aceste comunități religioase și au încercat, ca în fiecare an, să păstreze vie amintirea marelui domnitor al Moldovei prin diferite activități (cântece, povestiri) menite să îi facă să înțeleagă pe cei mici că trecutul neamurilor și al locurilor, reprezintă o parte integrantă a viitorului nostru.

***

Ștefan al III-lea, supranumit și Ștefan cel Mare sau după canonizarea sa de către Biserica Ortodoxă Română, Sfântul Ștefan cel Mare, a fost domnitor al Moldovei între anii 1457-1504. A fost fiul lui Bogdan al II-lea, domnind 47 de ani, cea mai lungă domnie din epoca Medievală din Țările Române.

Sfântul Ștefan cel Mare este considerat o personalitate marcantă a istoriei României, înzestrată cu mari calități de om de stat, diplomat și conducător militar.

A fost un mare sprijinitor al culturii și al bisericii, ctitorind un număr mare de mănăstiri și biserici atât în Moldova cât și în Țara Românească, Transilvania sau la Muntele Athos.

Pentru toate aceste merite, a fost canonizat de Biserica Ortodoxă Română la data de 20 Iunie 1992.A murit la 2 Iulie 1504, fiind înmormântat la Mănăstirea Putna.

Bucură-te Sfinte Ștefane, apărător al creștinătății!

Pr. Ionuț-Alexandru Apostu