Eroii neamului românesc pomeniți în parohiile Protoieriei Sascut

Joi, în zi de mare Praznic al Înălțării Domnului nostru Iisus Hristos, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, eroii neamului românesc au fost pomeniți în fiecare parohie de pe cuprinsul protopopiatului.

În acest sens, după oficierea Sfintei și Dumnezeieștii Liturghii, preoții au săvârșit Slujba Parastasului în cadrul festivităților de comemorare a eroilor. Toate aceste acțiuni de astăzi sunt menite pentru a omagia memoria celor care s-au jertfit pe Câmpurile de luptă de-a lungul istoriei pentru credință, libertate, dreptate și pentru apărarea țării și întregirea neamului.

Alături de slujba de pomenire, în prezența cadrelor didactice din parohii, precum și a autorităților locale și a altor invitați, au existat și momente cultural-artistice, cântece și poezii, pregătite cu multă atenție de către elevii școlilor din aceste comune.

***

Pomenirea eroilor neamului românesc la praznicul Înălţării Domnului a fost hotărâtă de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române în anul 1920. Această decizie a fost consfinţită prin alte două hotărâri sinodale din anii 1999 şi 2001 prin care această zi a fost proclamată ca sărbătoare națională bisericească.

Prin legea 379/2003 privind regimul mormintelor şi operelor comemorative de război cea de-a patruzecea zi de la Sfintele Paşti, sărbătoarea Înălţării Mântuitorului Iisus Hristos, a fost proclamată Ziua Eroilor, ca sărbătoare naţională a poporului român.

Pr. Ionuț-Alexandru Apostu