Punerea pietrei de temelie pentru un nou așezământ monahal în Eparhia Romanului și Bacăului

Marți, 05 aprilie 2022, Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, a participat, alături de Preasfințitul Părinte Ignatie, Episcopul Hușilor, la punerea pietrei de temelie pentru o nouă mănăstire ce se va ridica în localitatea Căbești, comuna Podu Turcului, situată la hotarul dintre Arhiepiscopia Romanului și Bacăului și Episcopia Hușilor.

Ansamblul monahal ce se va ridica va cuprinde un paraclis închinat Sfinților Arhangheli Mihail și Gavriil, chilii pentru personalul monahal, un așezământ social-filantropic, precum și un lăcaș de cult așezat sub ocrotirea Nașterii Maicii Domnului. Întreaga lucrare este ctitorită de Arhimandritul Iustin Dragomir, starețul Mănăstirii voievodale Bogdana, din Rădăuți, originar din aceste locuri.

Alături de cei doi ierarhi, la eveniment au participat preacuviosul arhimandrit Pimen Costea, vicar eparhial, preoți din Protopopiatul Sascut și Protopopiatul Bârlad, autorități centrale și locale, precum și credincioși din comunitățile apropiate.

La finalul slujbei de punere a pietrei de temelie și citirea Hrisovului, care consemnează prima pagină de istorie a noului edificiu, Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim a remarcat inițiativa părintelui Iustin de a zidi un lăcaș de cult în locurile natale, rememorând activitatea edilitară desfășurată de acesta în mănăstirile Putna și Bogdana de-a lungul ultimilor 30 de ani. De asemenea, Înaltpreasfinția Sa a vorbit despre importanța zidirii unui așezământ monahal pentru credincioșii din această zonă a eparhiei.