Slujbă de pomenire a lui Tudor Vladimirescu în Parohia Glăvănești

În data de 30 Mai 2021, în Parohia Glăvănești din Protoieria Sascut, a avut loc slujba de pomenire pentru Tudor Vladimirescu.Părintele Paroh Pascu Gheorghe împreună cu enoriașii acestei parohii, s-au unit în rugăciune imediat după Sfânta Liturghie, săvârșind Slujba Parastasului pentru această emblematică persoană a Țării Românești.

Tudor Vladimirescu ( n. 1780 – d. 28 Mai 1821) a fost așa cu am menționat anterior, o figură emblematică pentru istoria Țării Românești, de la începutul secolului al XIX- lea, fiind conducătorul Revoluției de la 1821, al pandurilor și domn al Țării Românești.

S-a năcut în satul Vladimir, județul Gorj într-o familie de moșneni. A învățat carte și limba greacă în casa boierului Ioniță Glogoveanu din Craiova.

În anul 1806 a fost numit vătaf de plai (administrator al unui district de munte) la Cloșcani.În perioada 14 Iunie – 26 Decembrie 1814 a efectuat o călătorie la Viena și a fost prezent la Congresul de Pace de la Viena (1814-1815) pentru a lichida moștenirea soției lui Nicolae Glogoveanu. Cunoscător al limbii germane, Tudor Vladimirescu a putut să urmărească problemele politice care se dezbăteau în presă în capitala Imperiului Austriac.

Prezent apoi în capitala țării pentru susținerea unui proces de moșie în fața Divanului, el află de hotărârea Eteriei de a porni mișcarea de eliberare a Greciei. Considerând momentul prielnic pentru a ridica poporul la luptă, are unele discuții cu reprezentanții Eteriei pentru cooperare militară.

A semnat o înțelegere cu Comitetul de oblăduire prin care Tudor urma să ridice “norodul la arme”, având drept obiectiv înlăturarea regimului fanariot. În primăvara anului 1821 intră în București în fruntea „adunării poporului” unde este primit cu entuziasm de către masele populare de acolo. Preia conducerea țării iar poporul îl numește „Domnul Tudor. Prezența lui Alexandru Ipsilanti la București în fruntea unei armate nedisciplinate, după ce acțiunea lui fusese dezavuată, ca și a românilor de altfel, de către Rusia, l-au pus într-o situație dificilă. Tudor îi cere conducătorului Eteriei să treacă Dunărea, așa cum promisese inițial, pentru ca Țara Românească să nu fie transformată în teatru de război.

Conducătorii eteriștilor au pus la cale un complot pentru a-l îndepărta. Ridicat prin trădare de la Golești la 21 mai, Tudor a fost ucis de șefii eteriștilor la Târgoviște, în noaptea de 27 spre 28 mai, învinuit probabil de colaborare cu otomanii împotriva eteriștilor..Tudor Vladimirescu a fost un om profund credincios, care a acumulat o cultură foarte vastă, marcată în primul rând de valorile promovate de Biserică și de Evanghelia Mântuitorului Hristos.

Se spovedea la ieroschimonahul Chiriac Râmniceanu și era prieten apropiat al Episcopului Ilarion al Argeșului. A ctitorit biserici și a lăsat prin testament bani pentru lăcașurile din Ierusalim și Sf. Munte Athos. Prin intermediul clerului, ideile sale sociale s-au răspândit în societatea românească, iar armata lui s-a strâns tot la îndemnul preoților.Revoluția lui Tudor Vladimirescu a avut ecou și în Transilvania, unde românii erau sub ocupație străină și ar fi avut mare nevoie de un lider.

Apostu Ionuț Alexandru, asistent social al Protoieriei Sascut