Get Adobe Flash player

PAROHIA Giurgiuana, Biserica cu hramul „Sfintii Voievozi”, satul Giurgiuana

Satul Giurgiuana face parte din comuna Podu Turcului si este asezat pe versantul de rasarit al dealului ce desparte paraul Zeletin de paraul Berheci la o distanta de 5 kilometri sud de Podu Turcului. Dupa traditiile orale pastrate de locuitorii satului, acest sat ar avea o vechime din timpul domnitorului Stefan Cel Mare iar numele provine de la mosia Giurgiuana, care se intindea la sud de acest sat. Locuitorii sunt romani ortodocsi, iar ocupatia principala este agricultura. Biserica parohiala din Giurgiuana are hramul Sfintii Voievozi si este construita in anul 1861 pe locul altei biserici, ctitorie necunoscuta. Este formata din pridvor, naos, altar si vestmintar, fiind construita din caramida pe temelie de piatra, in forma de cruce. Deasupra intrarii se afla 2 icoane pictate pe zid cu Sfintii Arhangheli Mihail si Gavriil, patronii locasului, iar invelitoarea bisericii este de tabla valganizata. Biserica este bine proportionata, are o turla in forma octogonala deasupra pridvorului, in care se afla 3 clopote: unul donat de spatarul Costache Ghica si sotia sa, Smaranda, in anul 1861; altul dinat de credinciosi in anul 1929 iar al treilea este donat de Elena si Ioan Basoc in anul 1931. Biserica este construita cu cheltuiala spatarului Costache Ghica si a sotiei Smaranda, proprietarii mosiei Giurgiuana, iar credinciosii satelor Giurgiuana si Racusana au contribuit cu munca. Preot slujitor in timpul constructiei a fost Vasile Ivan, dupa cum reiese dintr-un pomelnic al ctitorilor din anul 1861 ce se afla in pridvor. De-a lungul timpului s-au facut mai multe reparatii, intre care amintim pe cea din timpul pastoririi preotului Spiridon Focsaneanul, apoi in anii 1902 si 1922, iar in anul 1937 are loc o reparatie capitala, cand biserica este acoperita cu tabla, se construieste vestmantarul si biserica este impodobita cu icoane pictate pe panza de pictorul Gh. Popescu din Podu Turcului. Catapeteasma construita din lemn prezinta ornamentatii in stil moldovenesc specifice sec. XIX-lea. Icoanele catapetesmei sunt pictate odata cu constructia bisericii in anul 1861, pictorul fiind necunoscut.
Paroh Pr. Dulhac Vasile


         Satul Placinteni apartine comunei Boghesti din jud. Vrancea, dar este filiala a parohiei Giurgiuana. Biserica de aici este ctitoria familiei Purcel Aurel si Gherghina si a mamei acesteia, Caraus Maria, care impreuna cu satenii au ridicat-o in cinstea Sf. Ierarh Spiridon. Piatra de temelie a fost pusa la 31 august 2000 de catre P.S. Ioachim Bacauanul. Este zidita din boltari de ciment, fiind acoperita cu tabla, iar in interior este pictata de catre Iacob George si sotia sa Gina, fiica familiei Purcel. Lucrarile au durat 2 ani si 8 luni iar la 18 mai 2003 biserica a fost sfintita de catre P.S. Ioachim Bacauanul, inconjurat de un sobor de 18 preoti in frunte cu PC Radu Vasile, protopop al protopopiatului Bacau Sud.

Paroh Pr. Dulhac Vasile

 


PAROHIA Giurgiuana, Biserica cu hramul „Sfintii Imparati Constantin si Elena”, satul Valcele.

         Biserica din Valcele a fost construita pe locul alteia mai vechi, complet ruinata, intre anii 1936-1942 prin osardia preotului Gheorghe Bejan si prin contributia enoriasilor parohiei si a celor din parohiile invecinate. Este inchinata Sfintilor Imparati Constantin si Elena si a fost sfintita in ziua de 31 mai 1942.

Paroh Pr. Dulhac Vasile
Asistență socială
Documente Utile