Get Adobe Flash player

PAROHIA Hutu, comuna Gaiceana, Biserica cu hramul „Sf. Dumitru”

Satul Hutu are in componenta 130 de familii din care aproape jumatate sunt cate unul(a), (vaduv, vaduva). Cele 130 de familii cat numara satul sunt crestini ortodoxi in totalitate. Numele satului provine de la numele de Huteni , oameni ce au fost adusi aici in vechime din nordul Moldovei – Bucovina- , ca lucratori la padure si care s-au stabilit aici. Satul are o vechime foarte mare , marturie fiind pentru aceasta obiectele descoperite in urma sapaturilor locale , intre care monede vechi si mai ales o statueta antropomorfa, care fiind trimisa spre analiza si cercetare Academiei din Bucuresti, s-a dovedit ca dateaza cu foarte multi ani in urma. Ca document oficial este consemnarea din Dictionarul Geografic al Romaniei din 1900, care vorbeste despre construirea unei biserici in acest sat in anul 1780 de Nechita Rusu, biserica din lemn ce nu se mai pastreaza. Biserica din Hutu a fost inceputa in 1913 si din cauza razboiului terminata abia in 1920.O mare parte din materialele lemnoase de dulgherie si tamplarie au fost aduse de la fostul schit Buzdugani Gaiceana ce a fost demolat. Catapeteasma a fost sculptata si bronzata de Frant Preis de origine germana. Pictura a fost executata in tempera de pictorii Solescu si Niculescu, ucenicii marelui pictor Tatarascu,care au pictat si catapeteasma . Biserica s-a dat cultului abia in 1920. Odoarele bisericii au fost donate de avocatul Iordache Sandulescu din Bucuresti, fiul fostului preot Sandulescu decedat in 1907. Biserica este din caramida pe temelie de beton si acoperita cu alba zincata.Este in forma de cruce cu o singura turla cu pridvor si ferestre cu arcade mari in fata. Biserica a suferit reparatii in anii1927- 1942, iar in anul1957 a fost repictata de catre pictorii Caraman si Raducanu din Bucuresti( reparatie facuta sub indrumarea preotului Bibire Dumitru). Ca obiect de valoare se impune si policandru din lemn lucrat artistic de detinutii penitenciarului de la Galati, donat de fam. Rebegea Ion Harl?u, originari din Hutu. Din 1980 paroh a fost numit preot Lacatusu Constantin care din 1985 si pana in 1991, impreuna cu enoriasii au consolidat biserica cu 8 talpi de sustinere si doua centuri , folosindu-se 25t fier beton. In 1989 s-a reconstituit pictura de catre pictor pr. Florea Vasile. Sfintirea bisericii s-a facut in 1991 de Preasfintitul Episcop Ioachim Vasluianul. In 2009 biserica a fost acoperita din nou cu tabla zincata alba. Tot in acest an in Biserica a fost instalata centrala termica si geamurile au fost schimbate cu termopan, lucrari efectuate de primaria Gaiceana, primar fiind Abdula Stefan. In 2010 s-a inceput construirea unei case praznicale care in prezent este in curs de finalizare. Cu ajutorul primariei si mai ales cu ajutorul enoriasilor speram sa ducem la bun sfarsit ceea ce am inceput.
Biserica cu hramul „Adormirea Maicii Domnului”, Filia Ghilavesti

Satul Ghilavesti este situat in partea de nord-vest de satul Hutu si face parte din comuna Vultureni, jud. Bacau. Este la 6 km de resedinta comunei Vultureni, si la 12 km de Hutu , la 48 km de Adjud, 62 km de Bacau. Satul este asezat pe un deal fiind foarte izolat de caile de acces fiind aproape impracticabil accesul. Satu este compus din catunele: Dorneni, Dealul si satul din vale. Dorneni- isi trage numele de la primii locuitori adusi din Bucovina, Vatra Dornei, fiind folositi ca si lucratori la padure. Ghilavestii la inceput numara peste 180 de familii. Acum au mai ramas doar 65 de familii din care 35 jumatati( vaduve – vaduvi).Este o asezare foarte veche ce se vede dupa arhitectura caselor de locuit foarte modeste. Toti locuitorii sunt de origine romana crestini ortodocsi. Vechimea satului este destul de mare , dupa cum atesta insemnarile din marele dictionar geografic din 1900 , care vorbeste despre acest sat si despre zidirea primei biserici in anul 1764, an in care satul avea o vechime de peste 300 ani. In prezent satul are o scoala primara si un magazin particular. Biserica este asezata aproape in centrul satului. Nu este monument istoric desi este foarte veche. Data constructiei ar fi 1764. La zidirea ei s-a folosit materiale de la o veche biserica cu hramul Sf. Treime. Biserica este construita din lemn pe temelie de piatra, in forma de nava si acoperita cu tabla( ultima data in 2009). Pe dinafara este tencuita cu ciment, anterior fiind cu scandura. Biserica are o singura turla care a servit ca si clopotnita. In 2005 s-a construit la intrare o clopotnita noua pe stalpi de beton. Biserica a suportat mai multe reparatii (1929 si 1950) fara a i se schimba forma initiala. Interorul nu este pictat. In 2010 sub indrumarea pr. Lacatusu Constantin, s-a facut o noua consolidare interioara intarindu-se peretii. Arcadele s-au acoperit cu rigips pentru a putea fi pictate. In prezent se lucreaza la refacerea ei. In primavara anului 2011 s-a inlocuit vechea catapeteasma cu una noua din stejar sculptat(suportata cheltuiala de enoriasii parohiei), urmand ca la scurt timp sa ne ajute bunul Dumnezeu sa o pictam. Tot prin donatie a fost inzestrata cu sfinte vase, evanghelie, acopereminte, epitaf, chivot, sfesnice, cruci si vestminte noi. Mentionez ca legatura cu satele invecinate se face doar cu piciorul, nefiind nici un mijloc de transport.Biserica cu hramul „Cuvioasa Parascheva”, Filia Zlatareasa

Satul Zlatareasa este asezat spre est de satul Hutu pe o vale inchisa pe trei parti de dealuri si cu deschidere la sud. Prin mijloc curge un parau care la randu-i se varsa in paraul ce vine din Ghilavesti. Satul numara in 1980 120 de familii toti de origine romana, ortodoxa. Satul dateaza din secolul al XVII-lea si in vechime ar fi avut biserica proprie asezata la intrare in sat pe dealul din partea stanga si care s-ar fi scufundat. In locul ei s-a ridicat o capela mica in mijlocul cimitirului care in 1982 a fost demolata fiind impracticabila. In 1982 sub indrumarea pr. Lacatusu Constantin s-a inceput constructia noii bisericute de astazi. Datorita conditiilor aprige a acelor timpuri si a regimului existent totul a fost facut fara autorizatie si cu ajutorul enoriasilor. Biserica este construita din chirpici pe structura de beton , acoperita cu tabla zincata. Catapeteasma si pictura a fost realizata de pictorul Bordei Alexandru. Pictura este aplicat? pe pereti , icoanele fiind pictate pe pal. Biserica a fost sfintita de Preasfintitul Episcop Eftimie in anul 1987. In anul 2010 s-a construit un turn clopotnita donata de fam. Bejan Constantin.


Asistență socială
Documente Utile