Get Adobe Flash player

Parohia Godinesti, Biserica cu hramul „Sfintii Voievozi”, Sat Godinesti, comuna Vultureni

Satul Godinestii de Jos este situat in partea de sud-est a judetului si se intinde pe o lungime de 1 km de-a lungul drumului satesc ce face legatura cu satele Godinestii de Sus si Medeleni. 

 Este o asezare razeseasca veche din sec. al XVI-lea. Satul are o Scoala cu clasele I-VIII si un Centru educational. Locuitorii satului sunt romani de religie ortodoxa in totalitate. 

Principala ocupatie este agricultura, astazi majoritatea fiind pensionari cu media de varsta cuprinsa intre 65-70 ani. Datini strabune se mai pastreaza cu ocazia sarbatorilor Nasterii Domnului si Anului Nou. 

 Numele satului provine de la un batran I. Godinescu. 

Dintre preotii care au slujit in acest lacas amintim: Pr. Cherciu (1902), Pr. Gavrilescu, Pr. Obreja, Pr. Moldovanu Ion, Pr. Cepoi Gheorghe (1987-1994). Actualul preot paroh este Adumitroaei Laurentiu Constantin. Biserica parohiala este construita din anul 1902, ctitori fiind Ioan Boghiu si Gh. Verman. Aceasta biserica este construita din caramida pe temelie de piatra, fiind in forma de cruce si este lucrata in stil moldovenesc avand elemente orientale. 

Privita din exterior, biserica are un aspect simplu, bine proportionata, impodobita cu o turla din lemn in care sunt asezate doua clopote.Catapeteasma bisericii este din lemn de tei sculptata, prezentad valoare artistica fiind suflata cu aur. Aceasta catapeteasma a fost pictata de pictorul V. C. Robea din Galati in anul 1909, data insctiptionata pe Icoana Imparateasca a Mantuitorului Hristos. Pictura este in stil bizantin. Biserica a fost renovata de mai multe ori pastrandu-i-se aspectul initial. 

Din anul 2006, biserica este in proces de restaurare prin stradania actualului preot paroh, Adumitroaei Laurentiu Constantin si prin contributia enoriasilor, un sprijin important avand din partea Primariei Vultureni, respectiv al actualului primar Taranu Daniel si al dlui Chiriac Ion, un bun si credincios fiu al satului. Lucrarile de restaurare constau in schimbarea acoperisului bisericii, pictura interioara, incalzire centrala si pardoseala, urmand ca lucrarile sa fie finalizate si la exteriorul bisericii. 

 Biserica nu este inzestrata cu obiecte din metale pretioase, iar ca obiete de valoare istorica pot fi enumerate unele icoane vechi si carti, cuprinse in listele de inventar.Preot paroh Adumitroaei Laurentiu Constantin

Parohia Godinesti, Biserica cu hramul „Sfantul Nicolae”, Sat Tiganesti, comuna Vultureni


 Satul Tiganesti, o asezare veche de prin sec. XVI, este situate in partea de sud-est a judetului Bacau pe o lungime de 1 km intr-o zona de deal. Locuitorii satului sunt romani de religie ortodoxa, ocupatia lor principal fiind agricultura, astazi in majoritate pensionari cu media de varsta intre 60-65 ani. Datini strabune se mai pastreaza cu ocazia sarbatorilor Nasterii Domnului si Anului Nou.  Numele satului provine de la o famile de boieri razesi, numiti Tiganesti, care ar fi intemeiat prima asezare. 

Biserica din acest sat este construita in anul 1832, data insemnata pe frontispiciul usii de stejar de la intrarea in biserica. Cladirea este din caramida pe temelie de piatra, avand forma de cruce. Pertii interior si cei exterior sunt simplii, fara pictura. Este acoperita cu tabla galvanizata. Privita din exterior, are un aspect simplu in stil moldovenesc, avand turla din leamn. A fost construita prin contributia credinciosilor. Catapeteasma din lemn de tei este sculptata, nefiind identificati pictorul si sculptorul. Pictura catapetesmei este in stil bizantin. 

 Dintre preotii care au slujit in acest lacas amintim: Pr. Cherciu (1902), Pr. Gavrilescu, Pr. Obreja, Pr. Moldovanu Ion, Pr. Cepoi Gheorghe (1987-1994). Actualul preot paroh este Adumitroaei Laurentiu Constantin. Starea actuala a bisericii este buna, fiind reparata complet interior si exterior, acoperis schimbat integral. 

Lucrarile au fost executate prin stradania Pr. Paroh. Adumitroaei Laurentiu Constantin si cu ajutorul credinciosilor, slujba arhiereasca de resfintire avand loc in anul 1999. 

 Biserica nu este inzestrata cu obiecte din metale pretioase, avand insa obiecte de valoare artistica si istorica. 
Preot paroh Adumitroaei Laurentiu Constantin


Asistență socială
Documente Utile