Get Adobe Flash player

Parohia Urecheşti II, Biserica Sfintii si Dreptii Parinti Ioachim si Ana

Din punct de vedere geografic, Biserica cu hramul “Sfintii si Dreptii Parinti Ioachim si Ana” se afla situata la limita administrativa a judetului Bacau cu Vrancea , pe teritoriul satului Urechesti, cu acces direct la Drumul National 11 A . 

Comuna Urechesti este atestata istoric inca din anul 1472 gasindu-se int-o Cronica a Domitorului Ştefan cel Mare si sfânt « pe malul Trotusului, pe partea dreapta a Adjudului » . 

Potrivit temeiului legal 1709/2003, pagina 245, satul Urechesti, se imparte , luînd fiinta Parohia Urechesti II, avand Hramul “Sfintii si Dreptii Parinti Ioachim si Ana” . In urma acestui temei s-a purces la lucraile de construire a noului Paraclis , acesta fiind construit din material lemnos, avand temelia din aramtura de fier beton , iar ineriorul fiind din placi de regisps, izolatia facandu –se din vata minerala, folie parchet si scandura. 

S-a ridicat cu ajutorul enoriasilor din comuna, donatiilor din partea societatilor comerciale si a Consiliului Local Urechesti , avand o suprafata de 119 m.p (L –17 m/ l-7 m ) . In inerior Biserica Paraclis a fost infrumsetata cu icoane , atat naosul cat si pronausul, iar Sf. Altar a fost pictat . De asemenea, au fost montate dusumele , sobe de teracota , Sfanta Masa fiind din beton si placata cu faianta. In bisrică se afla printre lucrurile de mare pret si un plicandru din bronz dar si Sf. Masă s-a impodobit cu vesmant preotesc pe care stau asezate doua Sf. Evanghelii , trei cruci , Sf. Antimis , Sf Chivot . S-au procurat candele aurite , vesminte preotesti, mobilier atat in Sf. Altar cat si in Biserica. Tot in inventarul Bisericii se mai afla achizitionate doua epitafe , doua randuri de Sf. Vase . 

Impreuna cu enoriasii parohiei am achitat proiectul pentru construirea noii Biserici, fiind intocmit de d-l inginer Bucataru Petru . Au fost facute gardurile catre vecini din lemn, curtea bisericii fiind impodobita si de o troita maramureseana sculptata in lemn de stejar. Totodata, au fost intretinute magaziile din spatele bisericii Paraclis, turnandu-se placa de ciment, iar peretii fiind tencuiti. S-a construit si un grup sanitar din B.C.A , atat pentru preoti cat si pentru mireni . 

In urma inundatiilor din vara anului 2005, credincioasii parohiei Urechesti II, au avut de suferit imortante pagube materiale cat si morale, fiindu-le luate casele , distruse gospodariile , unii platind chiar cu viata. Biserica Paraclis nu a avut de suferit in urma inundatiilor din vara anului 2005. 

Parohia Urechesti II se compune din doua sute cincisprezece familii , din acestea facand parte si vaduvi. Parohia detine un teren agricol de 1,5 ha care au fost cultivate cu orzoaica in acest an . Cu ajutorul autoritatilor locale s-a demolat vechea gradinita iar impreuna cu enoriasii , preotul paroh si donatiile din exteriorul comunei se vor incepe lucrarile de construire la Biserica mare. 

Biserica Praclis poarta hramul Nasterea Maicii Domnului, 8 Seprembrie, iar Biserica Mare pe care o vom incepe, va purta hramul Sf. Si Dreptii Parinti Iachim si Ana .
Preot Paroh, Visu Vasile-Florin


Asistență socială
Documente Utile