Get Adobe Flash player

PAROHIA CORNI, Biserica cu hramul „Sf Nicolae”, comuna Tătărăşti

Biserica parohiala cu hramul Sf Nicolae este situata in partea de sud-est a satului pe o pozitie inalta si frumoasa. Este construita din caramida pe temelie de piatra, lucrarile de constructie incepand pe 28 iulie 1908.

In 1920 se termina lucrarile, este pictata in ulei de pictorul Y. A. Lucia iar constructia a fost condusa de maestrul zidar Munteanu.

Sfintirea a avut loc pe 23 mai 1923 de PS episcop Lucian Triteanul. Cheltuielile de zidire au fost suportate de boierul Costache Sturza si de locuitorii satului, Cutremurul din 1940 i-a adus grave avarii.

In 1951, la initiativa preotului Nazarie, au inceput lucrarile de reparatie si consolidare. A fost legata de jur imprejur cu fier. s-a retencuit de la caramida si s-a repictat de pictorul Vasile Pascu iar in 1952 s-a resfintit. Are 3 turle. O alta renovare a avut loc in timpul preotului paroh Darie Dumitru cand din cauza cutremurelor biserica era in prag de daramare. Echipa de muncitori de la Ramnicul Sarat, condusa de PC parinte inginer al Sf Episcopii, a consolidat-o, a fost repictata de Rauta Vasile din satul Giurgeni. Lucrarile au durat 7 ani din lipsa de fonduri. Sfintirea avut loc pe 5 mai 1996 de PS Eftimie. Clopotnita se afla in fata bisericii iar clopotul cel mic dateaza din 1883. Actualmente Biserica se afla intr-o stare relativ buna necesitand inlocuirea acoperisului pt care s-au facut demersurile necesare.

PAROH – PR. ANGHELUŢĂ LIVIU

PAROHIA CORNI, Biserica cu hramul “Inaltarea Sfintei Cruci”, comuna Tătărăşti

 Biserica se afla in partea sud-estica a satului, la extremitate. Conform actelor gasite, lucrarile de zidire au inceput in 1785.

Nu se cunoaste daca a fost alta inainte. ca si materiale s-au folosit caramida cu mortar de var pana la jumatate iar restul zidariei cu mortar de lut. Temelia este tot din caramida dupa modelul cladirilor vechi. A fost acoperita cu dranita iar in prezent se afla acoperita cu tabla alba. Ctitorii acestei biserici au fost proprietarii vechi din partea locului- fam Cotea.

In urma cutremurului din 1940 a fost renovata si i s-a adaugat un pridvor din lemn facandu-i-se si o turla(lemn). Intre 1943 si 1944 sufera reparatii radicale prin contributia credinciosilor atat interior cat si exterior. A fost picatata de Vasile Pascu din Focsani.

 Clopotnita este situata la intrarea in curtea bisericii (clopotul dateaza din 1802). Ca obiect de valoare istorica si artistica se poate aminti catapeteasma din 1897 (donata de boierul Theodor Sturza). O alta renovare a avut loc in timpul actualului preot paroh Darie Dumitru cand a fost reaparata in totalitate si sfintita in a treia duminica dupa Pasti (1983) de catre PS Episcop Eftimie. Stilul arhitectural este cel moldovenesc. Actualmente biserica se afla intr-o stare avansata de degradare din cauza izvoarelor care exista in zona. Are hramul “Inaltarea Sfintei Cruci”. Din cauza starii de degradare a bisericii s-a hotarat zidirea alteia. Sfintirea pietrei de temelie a avut loc pe 3 iulie 2003 de catre PS Ioachim Bacauanul, alaturi de un sobor de preoti in frunte cu protopopul C-tin Alupei. Acum biserica se afla in plina constructie.

PAROH – PR. DARIE DUMITRU

Parohia Corni Biserica-monument ”Sf. Voievozi Mihail si Gavriil”, sat Ungureni, comuna Tătărăşti

 Biserica se afla in partea nordica a satului, in exterior, la o distanta de aproximativ 100 m de acesta. Comform actelor gasite in arhiva, inceperea constructiei s-a facut in 1811 cu cheltuiala boierului Costache Sturza, a carui mormant se afla in fata ei.

Ca materiale s-au folosit lutul amestecat cu paie, barne iar ca temelie –pietre. La inceput nu avea turla. Ajunsa in stare de ruina in 1907 pana in 1925 se incep lucrarile de reparatie constand din:turnarea poclului de beton, boltile cimentuite, i se adauga turla , se acopera cu tabla , se imprejmuiesc pereti in exterior cu scandura, se picteaza.

Lucrarile au fost executate de Dumitru Groza din Lespezi iar pictura murala interioara-de pictorul Decuseara din Tecuci ajutat de zugravul Dascalu gheorghe din Adjud. Ca arhitectura face parte din stilul moldovenesc. O alta reparatie a avut loc intre anii 1973-1976 constand din repictarea ei, tencuieli, renovarea clopotnitei.

La 8 nov 1976 cu ocazia hramului ”Sf Voievozi Mihail si Gavriil” s-a sfintit sf locas de preotul protopop Ciubotaru Dumitru si de preotul paroh proaspat hirotonit(1 februarie 1973) pc. Pr. Icon-stavrof. Darie Dumitru. Actualmente biserica se afla intr-o stare buna fiind declarata monument istoric (nr familiilor care apartin de ea fiind de aprox 40).

PAROH – PR. ANGHELUŢĂ LIVIU
Asistență socială
Documente Utile