Get Adobe Flash player

PAROHIA Stanisesti, Biserica cu hramul ,,Sf. Nicolae” din comuna Stanisesti, judetul Bacau.

In partea de sud a judetului Bacau,la o distanta de circa 60 km pe valea Dobrotforului,se afla situata comuna Stanisesti formata din satele Craiesti, Benesti, Belciuneasa, Balotesti, Slobozia, Gorghesti, Valeni si Stanisesti.

Din parohia Stanisesti face parte numai satul Stanisesti,avand o singura biserica parohiala cu hramul Sf. Nicolae. Spre nord, pana la parohia Slobozia este o departare de 6 km pana la Benesti ce se afla spre sud 8 km,spre apus pana la Godinesti sunt 5 km, iar spre rasarit pana la Craiesti este o distanta de 5 km.Cele 175 de familii cu 550 de suflete,cat are acest sat,sunt toti romani de religie ortodoxa si au ca ocupatie principala agricultura,muncind pamantul pe care il au in proprietate privata.

Satul Stanisesti este asezat pe vale,casele fiind insirate de o parte si alta a soselei,iar prin mijloc trece paraul Dobrotfor care imparte satul in doua. Vechimea acestui sat,conform traditiei locale este de peste 300 de ani,necunoscandu-se originea numelui sau,dupa spusele batranilor primii locuitori ai acestui sat vor fi fost asezati in Valea Ursului,pe o veche mosie boiereasca. Odata cu primii locuitori si-au gasit salas si o seama de negustori evrei,care au intocmit targul Stanisesti. Acestia insa au parasit complet targul dupa cel de al doilea razboi mondial.

 Ca institutii central administrative in afara de biserica locala sunt demne de mentionat : Consiliul local (primaria), scoala de 10 ani George Apostu, dispensarul uman, dispensarul veterinar, posta si politia. Portul national a disparut din acest pseudo-targ, iar ca obiceiuri folclorice se mai pastreaza cele legate de sarbatorile de iarna si de anul nou. In cadrul scolii,echipe de scolari si de tineret, promoveaza portul,cantul si dansul popular.

In mijlocul satului,pe un mic platou,in partea de apus,este asezata biserica,construita se pare,dupa cum afirma traditia orala locala dupa anul 1700 de un oarecare boier Papadopol Calimah care se zice ca ar fi construit si vechea biserica din Slobozia. Biserica este construita din barne de lemn peste care s-a pus un strat de pamant si apoi s-a varuit,avand forma de cruce. In interior nu este pictata,avand icoane postative pe pereti. Acoperisul este din tabla ce s-a pus in anul 2006,an in care biserica a suferit ultima reparatie,facandu-se o lucrare de cea mai buna calitate.

Catapeteasma este din lemn avand toate icoanele pictate in ulei de catre un pictor necunoscut. In primavara anului 1974 s-a facut o noua pictura de catre pictorul Seto Sarchis din Bacau,fiind aplicata peste pictura veche. Stilul in care se poate incadra aceasta biserica este cel moldovenesc simplu.

 Biserica are toate obiectele necesare exercitarii cultului,fara insa a fi de valoare sau de pret. Starea actuala a biericii este foarte buna avand tot ce-i trebuie,inclusiv lumina electrica. Distanta de 60 de km de la Bacau se parcurge cu autobuzul care face cursa regulata chiar prin centrul satului,pe ruta Bacau-Barlad,Bacau-Slobozia.

Preot paroh Gheorghiță Codrin Ionel

PAROHIA Stanisesti, Biserica cu hramul „Sf. Voievozi” Tomozia, Filie Parohia Stanisesti.

 Satul Tomozia este situat in partea de nord-est a judetului Bacau si se intinde pe o lungime de 2 kilometrii de-a lungul raului Berheci ce izvoraste din localitatea Obarsia, judetul Bacau. El se intinde pe ambele maluri ale acestui rau avand ca drumuri utile inguste si soseaua care face legatura cu comuna invecinata de la nord Oncesti, jud. Bacau.

Satul este o veche asezare de prin sec. XVI din cetateni razesi, are o scoala fregventata numai de elevi din clasele I – IV. Locuitori sunt romani si in totalitatea lor de religie ortodoxa numarul lor fiind de 165 de suflete, cu ocupatie principala agricultura. Desi portul popular nu se mai pastreaza, totusi datinile strabune se manifesta cu ocazia sarbatorilor de iarna.

Numele satului provine de la un batran numit Tomoziu,despre care batrani povestesc ca ar fi intemeiat prima locuinta pe aceste meleaguri. Biserica din acest sat este construita prin sec. XIX fara a i se putea preciza anul constructiei. Ctitorii ei au fost pr. Sava Costache, Gheorghe Cosoi si epitropul Simeon precum se arata in anuarele Sfintei Episcopii a Romanului din anul 1936. Biserica este construita din caramida pe temelie de piatra in forma de cruce, peretii interiori si exteriori fiind zugraviti. Este invelita cu tabla galvanizata in buna stare.

Privita in exterior are un aspect simplu bine proportionat avand o turla din lemn in care pana in anul 1926 s-au pastrat clopotele care au fost mutate intr-o clopotnita aparte la poarta bisericii. Catapeteasma este sculptata in lemn de tei si prezinta o oarecare valoare artistica, fiind poleita cu aur. Atat pictorul cat si sculptorul n-au putut fi identificati. Starea ei este buna. Picturea este in stil bizantin iar biserica nu este inzestrata cu obiecte din metale pretioase. In present necesita reparatii interior – exterior. Pana la centrul judetului se foloseste soseaua Adjud – Bacau. In prezent Parohia Stanisesti, apartine de Protopopiatul Sascut-Bacau, incepand cu data de 1 aprilie 2010. Preot paroh Gheorghiță Codrin Ionel

 

PAROHIA Stanisesti, Biserica cu hramul „Sf. Voievozi” Gorghesti, Filie Parohia Stanisesti.

 Satul Gorghesti este situat in partea de sud a judetului Bacau si se intinde pe o lungime de 1 kilometru pe coasta dealului Gorghestilor fiind strabatut prin mijloc de drumul principal satesc. Satul are o vechime de prin sec. XVI si este compus din cetateni razesi. Are o scoala elementara ciclul I. Locuitorii satului sunt romani toti de religie crestin ortodoxa, ocupatia lor principala fiind agricultura, sunt in numar de 80 de suflete. Datinile strabune se mai pastreaza numai cu acazia Craciunului si a Anului Nou, ca: umblatul cu steaua, cu plugusorul, capra si semanatul.

 Anul constructiei bisericii este 1939.Dupa acest an biserica a ramas in ruina si astfel in toamna anului 1970 sub conducerea preotului Bondalici Constantin, biserica s-a terminat si s-a sfintit in ziua de 25 octombrie 1970 de Prea Sfintitul Episcop Partenie al Romanului. De peste 37 de ani biserica este in functiune si este inzestrata cu tot ce trebuie. Toata aceasta lucrare s-a facut prin contributia diversilor enoriasi. Astfel in toamna anului 2006, biserica s-a reparat exterior aratand foarte bine. Catapeteasma este lucrata de pictorul Seta Sarchiv si sculptorul Branza Vasile. Biserica este in forma de cruce, toate obiectele din biserica sunt noi. Preot paroh Gheorghiță Codrin Ionel

Asistență socială
Documente Utile