Get Adobe Flash player

PAROHIA Slobozia-Stanisesti, comuna Stanisesti, judetul Bacau

Satul Slobozia,com. Stanisesti, este situat in partea de sud a judetului Bacau si se intinde pe o lungime de 7 km de-a lungul soselei ce duce prin Stanisesti la Bacau,Podu- Turcului si Adjud ,sosea ce merge paralel cu paraul numit Drobotfor ce strabate intreg satul.

 Satul are o asezare frumoasa situata intre doua dealuri ,casele fiind construite pe ambele parti ale soselei si paraului ce trece prin mijloc despartindu-l in doua.

Primele asezari omenesti au fost in Slobozia de Jos,iar mai tarziu populatia crescanda ca numar, satul s-a extins spre nord,alcatuindu-se Slobozia de Sus,drumurile si ulitele satului sunt in parte aliniate in linie dreapta inguste si cu multe cotituri.

 Vechimea satului este neindentificata ,primii locuitori se crede ca sunt veniti din partile Sucevei si Vatra Dornei au fost improprietariti aici de domnitorul Moldovei Kalimah Papadopol numindu-se ” Dorneni ” pana in ziua de astazi. Venind aici ei si-au injghebat gospodarii proprii ocupandu-se cu agriultura si pastoritul,sunt renumiti ciobani din tata in fiu. Satul are doua scoli cu clasele I-VIII si alta cu clasele I-IV.

 Populatia de origine romana este de religie ortodoxa in totalitatea ei,Parohia avand un numar de 520 familii cu o mie de suflete. Locuitorii fiind veniti din partile Sucevei si astazi femeile poarta camasi tesute in casa cu cusaturi si flori specifice portului popular din Nord,barbatii mai poarta si astazi mai ales iarna si la lucrarile campului opinci populare din piele de porc.Parohia are doua biserici .

BISERICA PAROHIALA CU HRAMUL INTRAREA IN BISERICA A MAICII DOMNULUI

Biserica Parohiala a inceput a se construi in anul 1936 de preotul Alexandru Silvestru, fiu al satului si nepot al preotului Ioan Silvestru care a pastorit numai in satul sau natal, mort in anul 1935 si ingropat in partea de rasarit a bisericii vechi din satul Slobozia de Jos. Biserica prohiala este monumentala prin constructie fiind construita din piatra masiva dintr-o cariera locala ,interiorul este pictat in ” tehnica fresca ” iar exteriorul este din piatra aparenta asemeni ctitoriilor lui Stefan cel Mare din Moldova noastra.

 Biserica are forma de cruce , zid de 0.8-1 m grosime, fiind formata din Sf. Altar ,Naos, Pronaos deschis , prima pictura a fost executata de pictorii I. Musceleanu si Gh.Raducanu din Bucuresti.

A fost sfintita prima data pe data de 30 august 1958 de catre P.S.Episcop Teofil Herineanu de la Cluj atunci fiind loctiitor la Roman.

Doua cutremure mari din 4 martie 1977 si cel din 30 august 1986 nu i-au infrant rezistenta si dorinta de a vietui,a fost avariata grav fiing consolidata de doua ori ,ultima sub indrumarea tehnica a Prof.Univ. Alexandru Cismigiu de la Arhitectura din Bucuresti. S-a inlocuit acopersiul total cu tabla zincata,pictura in interior actuala a fost executata in aceeasi tehnica de pictorii Nicolae si Gheorghe Oana din localitatea Singureni ,judetul Girugiu.

Au fost confectionate 53 de strane din stejar pentru credinciosi la Vanatorii Neamtului asemeni si strana arhiereasca si cele doua pentru cantareti. A fost impodobita si inzestrata in intregime cu obiecte si podoabe noi, iar in anul 2008 am instalat incalzire centrala in locasul de cult. Acest urias volum de lucrari au fost sustinute financiar numai de contributia enoriasilor parohiei fiind condusi de preotul lor paroh Barcan Nicolae ,trasferat aici pe 1 martie 1976. Biserica parohiala a fost resfintita de rugaciunile P.S. Episcop de Roman Eftimie Luca in duminca a treia dupa Pasti 21 mai 1989.

Cu acesta ocazie s-a construit in curtea bisericii si un monument pentru eroi din cele doua Razboaie Mondiale 1916-1918,si 1940-1945 Biserica parohiala este imprejmuita cu gard din scandura si fier beton,fiind intr-o stare buna de functionare.

BISERICA VECHE DE CIMITIR

Are acelasi hram ” Intrarea in Biserica a Maicii Domnului ” si dupa traditia locala a fost construita in acest sat de ctitorul ei Nichifor Kalimah ofiter in armata greceasca ,fiul domnitorului Moldovei Papadopol Kalimah in anul 1838 . Biserica a fost construita din lemn si acoperita cu stuf, arzand in anul 1919,salvandu-se numai cateva icoane , carti cu litera veche si catapeteasma.

 Pe aceeasi temnelie s-a construit actuala biserica din lemn si pamant in forma de cruce acoperita cu dranita nepictata in interior, ctitorii fiind eneoriasii parohiei Slobozia,obiectele salvate din fost capela sunt folosite in actuala biserica de cimitir. Pictura de pe icoane se aseamana celor de pe catapeteasma fiind in stil bizantin ,executate probabil de vreun grec ,deoarece pe multe icoane sunt inscriptii grecesti ,unele sterse cunoscandu-se doar cateva litere. Nota caracteristica a acestei sfinte biserici este aceea ca pe usa diaconeasca de la miaza-zi este pictat chipul citorului Nichifor Kalimah cu inscriptia greceasca tradusa : ” Bucura-te Nichifor Kalimah !”.

Biserica are doua incaperi Sf Altar si Naos si un Pronaos deschis.Acoperisul fiind din dranita a fost inlocuit cu unul din tabla. In anul 1993 s-au intarit peretii in interior din ciment si glet ,fiind aplicate icoane pictate pe pal,peretii exteriori au fost schimbati cu scandura noua de brad inlocuita pardoseala (dusumeaua),inlocuita tamplaria si inchis pronaosul care era deschis si pus pe jos gresie. Parohia are numai un cimitir care este in jurul bisericii vechi bine ingrijit ,imprejmuit cu gar din fier-beton,la intratrea in cimitir am construit o clopotnita noua din scandura si beton.Biserica de cimitr a fost resfintita de P.S.Arhiereu Vicar Ioachim Vasluianul pe data de 5 noiembrie 1995.

PREOTI SLUJITORI LA PAROHIA SLOBOZIA: Pr.Ic.Ioan Silvestru mort in anul 1935 Pr.Alexandu Silvestu -nepotul celui de sus 1935 -1948 Pr.Cezar Negru fiu al satului 1948-1967 Pr.Fanica Sofrone 1968 Pr Ioan Tunaru 1969-1976

1 martie 1976 – 1 feb. 2015 Iconom Stavrofor Barcan P. Nicolae.

Paroh preot Munteanu Constantin

Asistență socială
Documente Utile