Get Adobe Flash player

Parohia Podu Turcului I, com. Podu Turcului

 Biserica ,, Sf Ilie” din com. Podu Turcului, jud Bacau, este monument istoric si de arhitectura, fiind trecut in LMI 2004, cod BC- II – m – B – 00876 . Este construita intre anii 1830 – 1834 dupa cum se consemneaza intr-un anuar bisericesc , avand ctitori fondatori , familia de boieri MIHAI si CASANDRA IAMANDI ,proprietarii targului Podu Turcului si a mosiei DAMACUSA unde ar fi existat o bisericuta din lemn care s-a naruit si a carui clopot pe care este inscriptionat anul 1813 a fost adus la noua Biserica ,, Sf. Ilie „.

 A fost construita din caramida , asezata pe o fundatie din piatra de rau si este acoperita cu tabla galvanizata. Are o planimetrie atipica, in cruce, cu absidele laterale inglobate in dreptunghiul de ba-za si naosul extins spre exterior. Privita din exterior, are un aspect simplu, bineproportionat, impodobita cu o turla de lemn pe pronaos, in plan hexagonal, avand acoperisul sub forma unui urias bulb de ceapa cu baza retezata. Intrarea se face printr-un pridvor inchis patrat, dar care initial avea in fata un pridvor deschis, de factura neoclasica, pe patru coloane canelate,cu capiteluri compozite,cu un fronton triunghiular la fatada (conf. unei fotografii din 1939) . Din porticul de la intrare(care nu mai este ),se patrundea in pridvorul inchis, ambele incaperi fiind adaugate la o data ulterioara constructiei bisericii, modificari facute cu ocazia reparatiilor din 1878 si 1905 – 1910, mentionate in Anuarul Eparhiei Romanului din anul 1936.

In 1939, conform ,,Planului orizontal al Bisericii Sf. Ilie din Podu Turcului cu terenu si cimitiru din prejur „, intocmit de picherul I.I.Simion, biserica avea ca anexe , clopotnita de la intrare, din lemn, locuinta paznicului si o magazine, care s-au naruit, si au fost inlocuite cu o clopotnita din zid ,construita in 1977,si o camera praznicala si una mortuara cu anexe, construita in 1995,in timpul pastoririi Pr. Chilianu Vasile.

 De-a lungul anilor, sf locas a suferit numeroase reparatii facute din initiativa vrednici-lor preoti slujitori cu contributia enoriasilor parohiei , dupa cum rezulta din Pisanie.

 Prima interventie a avut loc in anul 1878, la care se pare ca a contribuit substantial VASILE THEODORU mort in anul 1883 ,cel care a construit si Spitalul din Podu Turcului ,a carui monument funerar cu inger, se afla in partea dreapta a Bisericii, pe frontispiciul caruia scri…,, Spre recunoastere eterna” ,monument ridicat prin grija Elizei Gheorghiadis.

 In 1909 s-a facut consolidarea zidului cu centura de fier ,in timpul pastoririi Pr IOAN TELIBASA ,care a pastorit targul timp de 56 de ani-decedat in 1942. In 1936 s-a pictat Biserica in ulei si s-a turnat mozaicul pe jos ,in timpul Pr.GHEORGHE Lazar ,care a pastorit intre 1935-1954 .

In 1957,s-a pictat Sf lacas in tehnica ,, al fresco” de catre pictorul Vasile Caraman din Bucuresti, si s-a restaurat si catapeteasma din lemn sculptat, care dateaza din sec. al XIX-lea

 Din cauza degradarii si a cutremurului din 04.03.1977, s-au facut lucrari de reparatii exterioare, s-a restaurat pictura si s-a poleit catapeteasma de catre pictorii Ioan si Miluta Zarnescu, din Casin,dupa care a fost resfintita pe 23.11.1980,de catre P.S.EFTIMIE al Epis-copiei Romanului si Husilor,in timpul pastoririi Pr.ENACHE HERESCU (1954-1987).

Din 1988, Parohia este pastorita de Pr. VASILE CHILIANU . Datorita faptului ca biserica nu are fundatie din beton si o izolatie corespunzatoare, si a existentei panzei freatice la suprafata ,umiditatea si igrasia a continuat sa se ridice in pereti atat in interior cat si in exterior, degradand in mare parte stratul de zidarie si tencuiala,pic-tura si obiectele de cult din interior. In prezent, la initiative preotului paroh si a membrilor Consiliului Parohial , Biserica urmeaza sa fie supusa unui amplu program de Consolidare-restaurare , dupa un proiect realizat de catre specialisti atestati de MINISTERUL CULTURII SI CULTELOR , condusi de Arhitectul OVIDIU-DORIN ALEXIEVICI ,din Iasi .

Programul mai cuprinde si o componenta sociala , s-a intocmit si un Studiu de fezabilitate pentru , amenajarea unui ,, Centru pentru sprijinirea familiilor si persoanelor cu nevoi speciale „, in Parohia Podu Turcului , jud Bacau . S-au obtinut avizele necesare si Autorizatia de Constructie si se cauta cu multa ardoare sponsori si surse de finantare , pentru inceperea lucrarilor in anul acesta . In anul 2005 , Parohia a obtinut Titlu de proprietate , pe o suprafata de 2,41 ha, teren care reprezinta curtea si cimitirul parohial(1,34ha), si restul teren extravilan , iar in 2010 s-a dobandit dreptul de proprietate prin uzucapiune , a cladirilor : Biserica , clopotnita , camera praznicala si mortuara ,anexe .

Preot paroh Dumbravă-Maftei Daniel
Asistență socială
Documente Utile