
După spusele bătrânilor, satul Sârbi a luat fiinţă în timpurile eteriei, când pe aceste meleaguri au fost aduşi etnici sârbi de către boierii din zonă, de aici venind denumirea de “Sârbi”. Cu timpul oamenii locului şi cu cei aduşi au format comunitatea actuală, comunitate alcătuită din oameni muncitori, dat fiind faptul că zona cuprinde mult teren agricol, în vechime fiind în jurul satului multe vii şi livezi. Satul are ca punct central biserica, construită între anii 1920-1924 pe locul unei biserici mai vechi care se năruise. Construcţia a fost făcută de oamenii locului, biserica fiind clădită din lemn de stejar şi vălătuci ,iar acoperişul era din şindrilă. Lăcaşul a fost reparat în anul 1939, reparaţia constând în terminarea pereţilor interiori , pictarea pereţilor, dar nu în totalitatea lor ci tot sub formă de tablouri, dar de data aceasta nu pe pânză ,ca în cazul picturii efectuate la biserica din satul Lehancea, ci direct pe perete, lucrarea fiind executată tot de pictorul Gheorge Fotescu din Tecuci. Tot în acelaşi an ,1939, s-a lucrat şi catapeteasma bisericii şi mobilierul interior. În timpul păstoririi preotului Iancu Petrescu, pereţii exteriori din lut au fost îmbrăcaţi cu scândură din brad tratată cu ulei.Biserica are plan treflat cu turlă clopotniţă pe pridvor. În vara anului 2011 s-a săvârşit slujba de sfinţire a noii clopotniţe cu pridvor, construită cu jertfelnicia enoriaşilor din sat, sub îndrumarea preotului Alexandrescu Adrian.
În prezent Sfântul lăcaş se află într-un amplu proces de reconstrucţie fapt datorat buneivoinţe autorităţilor locale ,în speţă a Primarului Comunei Podu Turcului, d-l Cioravă Gelu precum şi cu sprijinul imens oferit de comunitatea satului Sârbi şi a altor oameni de bine, care nu au rămas indiferenţi la nevoile comunităţii . Lucrările au loc sub îndrumarea preotului paroh Lupu Bogdan şi au ca scop reconstruirea unui nou lăcaş de cult care să întâmpine nevoile comunităţii creştin ortodoxe din satul Sârbi.
Amintim totodată şi numele preoţilor ce au slujit şi şi-au adus aportul în această de Dumnezeu păzită parohie: Pr. Petre Focşăneanu, Pr. Ioan Focşăneanu, Pr. Pompiliu Dobrinescu(1976-1981) , Pr. Goagă Dumitru(1981-1990), Pr. Dorin Ioan(1981-1985),Pr. Chilianu Vasile(1990-1991),Pr. Ivan Constantin(1996-1997) Pr. Leonard Militaru(1997-2002), Pr. Petrescu Iancu(2002-2008), Pr. Alexandrescu Adrian(2008-2011).
O personalitate marcantă din şirul preoţilor mai sus amintiti, este Pr. Petre Focşăneanu, fiu al satului Lehancea, născut în data de 18 aprilie 1914. A urmat cursurile seminarului teologic de la Galaţi, iar mai apoi cursurile Facultăţii de Teologie din Bucureşti. Este un fervent propovăduitor al Învăţăturii creştine, şi se opune vehement organelor vremii, drept pentru care atrage asupra sa, urmarirea, urmată de arestarea acestuia în luna mai a anului 1948. Propovăduieşte în continuare valorile creştine pe care le preţuia, în ciuda spaţiului restrictiv în care se afla. Cunoaşte închisorile de la Galaţi şi Gherla, şi în cea din urmă îşi dă obştescul sfârşit, la data de 17 iunie 1953, în urma bătăilor şi torturilor la care a fost supus, pentru că a îndrăznit să săvârşească slujba Învierii, în acel an.
Din rândul cântăreţilor bisericeşti amintim pe Spulber Dumitru( fiu al satului Lehancea).
În prezent activitatea pastoral- misionară este continuată de Pr. Lupu Bogdan.
PR. LUPU BOGDAN
Preot Lupu Bogdan