Get Adobe Flash player

PAROHIA PINCESTI, Biserica cu hramul „SFANTA CUVIOASA PARASCHEVA”

Pe valea Siretului ,pe malul estic,la 35 Km de Bacau ,se intinde comuna Pîncesti,ce are in administrare satele: Pancesti,Dienet,Petresti,Soci,Fulgeris ,Chilia Benii.

Locurile acestea sunt marcate de marturii istorice,cum ar fi cetatea dacica Tamasidava,o alta asezare dacica undeva intre satele actuale Pîncesti si Petresti ,asezaminte monahale ca cea de la Dienet ,a carei biserica a fost construita pe locul alteia mai vechi ,de manastire,cea de pe”GLODURI”,o vale impadurita la intrarea in satul Pîncesti, unde a fost alta manastire,care a fost mai tarziu demontata si mutata in satul Mazili [Racatau],Chilia Benii ,toponim ce arata prezenta calugarilor acolo,biserica din satul Soci ,fosta ctitorie a lui Stefan cel Mare si Sfant,care din pacate a ars.

 Satul Pîncesti este asezat in mijlocul comunei si este centrul ei administrativ.El este locuit de oameni gospodari si harnici,buni agricultori ,o parte din ei vestiti gradinari.Din pacate media de varsta este crescuta ,aproximativ 65 de ani ,deoarece dupa peroada comunista ,cand copii plecau la oras sa lucreze ,a venit perioada „plecarilor in Italia”,cand si cei mai legati de locurile natale au plecat dupa un trai mai bun.Sunt case frumoase,dar goale,unii sunt plecati in strainatate ,altii spre „alt taram”.Tot batranetea face ca o parte sa fie vaduvi sau vaduve.Majoritatea sunt crestini ortodocsi ,dar sunt si trei familii mari de romi trecuti la penticostali.

 Parohia Pîncesti-Bacau are un singur locas de cult-biserica cu hramul „Sfanta Cuvioasa Parascheva”si cel de-al doilea hram „Pogorarea Sfantului Duh”.La inceputuri,parohia era mai intinsa ,avand in componenta si biserica din Dienet ,iar satele Fulgeris si Chilia Benii erau si ele arondate la ea. Biserica din Pîncesti ,dupa marturia Pr.Bejan Nicolae in Istoricul inventarului din 1968,a fost construita in anul 1871 din caramida zidita cu lut si invelita cu tabla din initiativa si cheltuiala unui bun gospodar si bun crestin Toader Bulgarul ,care ,se spune ca ar fi cheltuit suma de 400 de galbeni.Nu putem sa fim siguri ca actuala biserica nu a fost construita peste alta mai veche cum era obiceiul ca cele de lemn sa fie inlocuite cu biserici de zid.

 Constructia se incadreaza in stilul moldovenesc ,avand forma de corabie ,cu un naos lung de 7,5 m si lat de 7m,altarul sub forma de semicerc cu diametrul de 7m ,raza de 3,5m..La inceput pridvorul era inglobat in naos ,delimitat de o arcada ,ca la biserica din Dienet,mai apoi naosul a fost largit ,pridvorul disparand.In partea din spate a acoperisului are o mica turla din lemn ,ivelita in tabla. Biserica a suferit mai multe restaurari si modificari.Prima este amintita in anul 1921 sub conducerea Ieromonahului Mihail Mamaliga si cu ajutorul „comitet parohial de atunci”Gh.Benciu,I.Gh.David,I.N.Motoc,I.Constantinovici,Gh.I.Toma s.a..S-a resfintit in ziua de 7 noiembrie1921 de protoiereul Th.Zota. Cutremurul din 1940 o avariaza ,fiind necesara repararea peretilor dinspre est si vest,lucrare ce s-a facut in anul 1942 sub staruinta Pr. Ioan Paslaru ,ajutat de epitropii Gh.Benciu si I.Radu.Mai tarziu se aduga cafasul cu contributia enoriasului N.Spulber,largit in 1966 sub Pr.Nicolae Bejan si epitropul V.David,fiind inzestata cu o parte din icoanele praznicale si cele imparatesti .

 In timpul pastoririi Pr.Nicolae Cazan,si la intiativa lui se construieste un pridvor din chirpici cu lut lat de 4m si lung tot de 4m. Pr.Ioan Sdrobis este cel ce conduce restaurarea constructiei ,biserica fiind consolidata cu o temelie,stalpi si o centura ,toate din beton ,cred armat.Se reface din lemn ,raiele si plasa rapit bolta . Interiorul este pictat in tehnica „fresco” .Biserica este resfintita in anul 1984. In anii 2000-2001,la propunerea si sub obladuirea mea –Pr. Mogos Gabriel, s-a daramat vechiul pridvor din chirpici si s-a construit unul mai mare de 7 m lungime si 7 latime [cat naosul] ,lucrare moderna cu temelie si stalpi din beton armat ,zidul fiind de boltari BCA.In interior este pictat de pictorul Zarnescu Ion, ca si trei icoane in exterior.Toate acestea s-au facut cu cheltuiala enoriasilor parohiei in frunte cu consilierii :Spulber Ion-epitrop,Matei Vasile –cantaret.Rosu Alexandru,Cheta Mircea,Oprea Vasile,Olaru Emil,Rosu Ion,David Stefan,Tarlea Nicolae,Sterian Mihai,Costache Ion.Tot acum se spala pictura refacandu-se fondurile in naos si altar.Biserica este resfintita in octombrie 2001 de PS.Arhiereu Vicar al Episcopei Husilor Corneliu Barladeanu.

 In anul 2006 este instalata incalzirea centrala de firma D-lui Pop Marius ,lucrarea putandu-se realiza cu donarea unei importante sume de bani de catre fii familiei Cucu Gheorghe si ajutorului primit de la Consiliul Local Pancesti in frunte cu primarul Motoc Ion. In anul 2007 sunt schimbate ferestrele bisericii cu geamuri termopan si montate usi noi securizate ,fiindu-ne aproape familia Cocu Iulian,care a suportat mare parte din cheltuieli.

 Clopotnita este din beton [picioarele] si lemn ,fiind bine intretinuta.Cele doua clopote sunt din anul 1914 ,cumparate deStefan si Maria Munteanu din Petresti. Cimitirul este in jurul bisericii.Este inconjurat cu gard de plasa,fiind bine intretinut.Este impodobit cu o troita inchinata eroilor. In anul 2004 ,sub conducerea mea si cu ajutorul consiliului parohial ,este construita o „casa de praznuire”,avand o lungime de 10m si o latime de 5m, din beton armat si zidarie BCA,fiind invelita cu tabla cutata.Ea raspunde si necesitatii de a expune si proteja de intemperii icoanele de la catapeteasma veche.

 Langa biserica a fost inaltat in anul 2006 un aghiazmatar ,format dintr-o masa cu cruce din marmura,avand un acoperis din tabla ,pe un schelet metalic.Este donatia D-lui Pruteanu Constantin. Parohia are si o casa parohiala ,in centrul satului ,langa Caminul Cultural.Nu mai este cea veche ,descrisa in inventarul din 1968,aceea fiind daramata si confiscat terenul de comunisti in timpul Pr.Sdrobis Ioan,care cumpara alta casa de la D-l Marandoiu Neculai in anul1974 ,casa de chirpici ,la care aduce unele inbunatatiri .Ea cade in paragina si in anul 1993 cand am venit in parohie arata rau.Am refacut-o cu cheltuiala mea si a enoriasilor, imprejmuind-o cu gard nou ,cu temelie de beton ,largind-o cu doua camere noi ,una-bucatarie ,si alta baie.Am daramat toate acareturile,fiind foarte degradate,si am facut altele noi.

 Cu ajutorul Lui Dumnezeu si avand alaturi pe toti enoriasii parohiei,avem nadejdea ca vom pastra tot ce s-a facut pana acum,chiar a le inmulti si imfrumuseta, spre buna desfasurare a slujirii celor sfinte .

Din lista preotilor care au slujit in Parohia Pîncesti amintim : Ieromonahul Mihail Mamaliga Pr.Ioan Paslaru Pr.Nicolaie Bejan Pr.Costantin Cazan, 4 ani,dupa care ajunge consilier al Episcopiei Romanului si apoi Protopop de Piatra Neamt Pr.Ioan Sdrobis,17 ani, actualmente la Parohia „Sf.Imparati” din Bacau Pr.Sorinel Turcu,4ani,iar azi la Parohia „Adormirea Maicii Domnului” din Bacau Si in prezent, din 1 mai 1993, cu toata smerenia ,Pr. Gabriel Mogos.
Preot Ic. Paroh MOGOS GABRIEL
Asistență socială
Documente Utile