Get Adobe Flash player

PAROHIA FULGERIS, Biserica cu hramul „SF.MARE MUCENIC DIMITRIE IZVORATORUL DE MIR”, comuna PINCESTI

Satul Fulgeris,este situat in partea de miaza-zi a judetului Bacau si in partea de Sud-Est a comunei Pincesti.

 Din monografia comunei PINCESTI,reiese ca locuitorii probabil nomazi in trecut s-au asezat intr-un luminis de padure devenind sedentari si intemeind satul actual,de la locul unde s-au asezat vine si denumirea satului.

 Parohia Fulgeris,are ca filiala satul Chilia-Benei cu circa 20 de familii, si este asezat in partea de Nord-Est a satului Fulgeris.In legatura cu satul si originea asezarii Chilia-Benei,exista o legenda dupa care pe aceste locuri s-ar fi asezat o schivnica cu numele Bena,care locuia intro chilie retrasa la marginea padurii.Chilia si Bena au dat numele actual al satului.

Initial au existat doua sate cu acelasi nume,unul la nord si unul la sud. In satul Fulgeris ,se afla o scoala generala cu clasele I – VIII iar in satul Chilia Benei se afla o scoala cu clasele I-IV. Toti locuitorii satului sunt ortodoxi ,neavand alte culte intre ei. Locuitorii se ocupa cu agricultura ,iar tineretul este plecat la munca in strainatate. Biserica parohiala cu hramul<>,este asezata in partea de vest a satului Fulgeris,cu clopotnita la intrare din partea de rasarit, iar cimitirul se afla in curtea biericii,in partea de miaza-zi. Bserica este construita di furci de lemn,leaturi si lut cu osteneala enoriasilor la initiativa familiilor:Fanaru Costica care era din satul Marvila,dansul fiind si pictor,a si pictat biserica:familia Butnaru Mihai,Gherasim Dumitru,Venerica Petrache,Chelaru Alexandru,Venerica Dumitru si Apostolache Damian impreuna cu preotul paroh Negoita Neculai.

 Lucrarile de constructie au inceput in anul 1968 si s-au finalizat in anul 1973,cand s-a si SFINTIT de PRESFINTITUL EPISCOP PARTENIE. Biserica este in forma de trefla,are o singura turla pe pridvor,este acoperita cu tabla zincata si in interior este pictata. Biserica nu are obiecte de valoare istorica si nici artistica,are numai strictul necesar pt serviciul divin. In anul 1976,s-a facut clopotul mare de 125kg cu sprijinul pr.Aritotel Nistor si concursul credinciosilor:Apostolache Damian,Onofrei Toader,Onofrei Petrache si altii… In anul 1978 ,s-a construit clopotnita actuala care se afla la intrarea in curtea bisericii. De mentionat,este faptul ca pana in anul 1999-ianuarie,satul Fulgeris a fost filial parohiei Dienet.

 In luna ianuarie 1999,credinciosii din satul Fulgeris,au cerut sa infiinteze parohie si au primit arhiereasca binecuvantare de la centrul eparhial al EPISCOPIEI ROMANULUI, fiind numit paroh Ieromonahul Teofil Andronic,de la MANASTIREA POGLET,pana in anul 2000 luna august. In aceasta perioada s-a construit in apropierea bisericii o casa parohiala din furci de lemn,leaturi si lut,fiind acoperita cu internita si imprejmuita cu gard din scandura. Casa a fost conceputa cu patru camere,hol si camara.Din anul 2000 luna august parohia a fost vacanta pana in luna decembrie a anului 2000, cand postul a fost ocupat de preotul Alin Ciubotaru.

 In anul 2001,s-a facut reparatie capitala la biserica,deoarece fiind construita pe furci de lemn,leaturi si lut,se deteriorase.Reparatia,a constat in consolidarea pridvorului si a turlei,s-a batut lambriu in pridvor,s-a schimbat dusumiaua in biserica,s-a imbracat Sfanta Masa in faianta,s-a batut strop pe exteriorul bisericiisi s-a vopsit tabla acoperisului bisericii.

 Slujba de RESFINTIRE,a avut loc pe data de 26 octombrie ANUL MANTUIRII 2001 si a fost oficiata de PREASFINTITUL IOACHIM BACAUANUL,ARHIEREU VICAR al EPISCOPIEI ROMANULUI,impreuna cu PC.PARINTE PROTOPOP Vasile Radual al protopopiatului Bacau Sud si un sobor de preoti. Reparatia a fost facuta pe cheltuiala enoriasilor din parohie si cu o contributie onorabila a consilierilor:Goras Petrache,Goras Constantin,Onofrei Ion si Onofrei Toader. Preotul Alin Ciubotaru,a activat pana in luna septembrie,anul 2002,parohia ramanand vacanta pana in luna martie 2003,cand a fost numit preotul Gheorghe Tofan,care a activat pana in luna decembrie 2003.

 In decembrie 2003 a fost numit ca paroh,preotul Vasilica Paiu,care a activat pana la 1 martie 2005,parohia ramanand vacanta pana la data de 1 iulie 2005,cand a fost numit ca paroh, preotul Petru Burduja. In vara anului 2005 de la numirea ca paroh a preotului Petru Burduja in curtea casei parohiale s-a construit o magazie cu doua camere din furci de lemn,leaturi si lut si s-a acoperit cu internita.S-au continuat lucrarile la casa parohiala batandu-se bagdadia din scandura,s-a batut pomisteala in hol,sufragerie,bucatarie si camara si s-au incarcat peretii in interior cu lut.

 In anul 2006,la data de 1 aprilie preotul Petru Burduja este tranferat la cerere la Parohia Sendresti,comuna Motoseni,pana in data de 1 septembrie 2006,cand la cererea credinciosilor din parohia Fulgeris,Preotul Petru Burduja,revine la parohia Fulgeris, prin ordinul de numire nr.185 din 22 august 2006. De la revenirea preotului Petru Burduja la parohia Fulgeris s-au mai efectuat lucrari la casa parohiala ca:s-a cimentuit casa in exterior,s-a facut o baie in locul camarei,s-a despartit holul in doua,s-a bagat apa curenta,s-a construit o soba de teracota,s-au pus geamuri si usa la sufragerie. Parohia detine o suprafata de teren intravilan in jurul casei parohiale de 5000m patrati.

 In anul 2010 luna iunie s-au efectuat lucrari de renovare in interiorul bisericii ca : reparatia braului si schimbarea geamurilor vechi cu geamuri noi.Tot in anul 2010s-au efectuat lucrari la casa parohiala in interior la bucatarie s-a pus faianta ,la hol s-au incarcat peretii cu adeziv polistiren,glet si varuit si s-a pus gresie,in continuare urmeaza lucrarile la sufragerie ca:plafonul din rigips ,incarcarea peretilor,turnarea sapei si punerea parchetului. de retinut este faptul ca cimitirul din Fulgeris s-a infiintat in anul 1945 ,pana atunci cei ce decedau erau inmormantati in cimitirul din satul Dienet ,care era centru de parohie. Doar, atat se cunoaste in mare despre parohia Fulgeris.

Preot Paroh Radu Gabriel Marian
Asistență socială
Documente Utile