Get Adobe Flash player

PAROHIA SCURTA I, BISERICA SF. GHEORGHE

Biserica cu hramul Sfantul Gheorghe din satul Scurta este situata pe dealurile comunei Orbeni, in punctul numit Furduiesti. Denumirea satului provine de la un luptator al lui Stefan cel Mare, numit Scurtu care a fost impamantenit aici. 

 Biserica se afla in apropiere de mijlocul satului. A fost construita de preotul Albu in secolul XIX, si reconstruita de popor la sfarsitul secolului XIX avand in frunte pe epitropul Vasile Melinte. Reparatia aceasta a durat pana in anul 1950 cand a fost terminatamreparatia la indemnul ienoriasului Gheorghe Vacaru . Este construita din caramida, pe temelie de piatra si invelita cu tabla. In exterior prezinta un aspect simplu si este impodobitamcu o turla din lemn. Constructorii si mesterii nu se cunosc. 

Biserica este construita in stil moldovenesc si nu este pictata atat in interior cat si in exterior. Catapeteasma este din grinzi de stejar si incastrata cu icoane, reprezentand importanta istorica remarcabila.

Paroh, Pr. Dulhac Marcel


PAROHIA SCURTA I, BISERICA SF. NECULAI 

Satul Scurta este situat in partea sudica a judetului Bacau, pe o lungime de 12 Km. este situat intre dealurile comunei orbeni si dealurile satului Scurta. 

Denumirea satului provine de la un luptator al lui Stefan cel Mare, impamantenit pe aceste meleaguri, Scurtu. 

 Biserica parohiala din satul Scurta, cu hramul ,,Sfantu Nicolae” se afla in partea de rasarit, la intrarea in sat, fiind construita de catre familia Lipan la sfarsitul secolului XVIII. 

In urma cutremurului din 1940 a fost grav avariata sin inchisa pana in anul 1960. Credinciosii din Scurta in anul 1955 au colectat fonduri pentru a o repara, renovarea terminandu-se in anul 1960, cand a fost redata cultului dupa ce a fost oficiata sfintirea de catre Prea Sfintitul Episcop Dr. Partenie Ciopron. 

 Biserica este construita din caramida pe temelie din piatra, invelita din tabla, avand un exterior simplu, impodobita cu o turla din lemn in care sunt instalate clopotele. Constructorii si mesterii sunt neidentificati, stilul in care se incadreaza este cel moldovenesc. In interior este pictata in anul 1962 de pictorul Petre Sandu din Bucuresti. Biserica nu reprezinta o valoare istorica, fiind inzestrata mediocru cu obiecte de cult si nu are obiecte confectionate din metale pretioase. Starea generala a bisericii este buna.

Paroh, Pr. Dulhac Marcel


Asistență socială
Documente Utile