Parohia Orbeni II, com. Orbeni

Comuna Orbeni se află în partea de sud a județului, pe colinele de pe malul stâng al Siretului, în bazinul afluentului acestuia, râul Orbeni. Este străbătută de șoseaua națională DN2, care leagă Bacăul de Focșani și trece prin estul comunei, dar și de șoseaua județeană DJ119D, care o leagă spre nord de Parava și spre sud de Valea Seacă (unde se termină în DN2). Prin comună trece și calea ferată Bacău-Focșani, pe care este deservită de stația Orbeni.
Conform recensământului efectuat în 2011, populația comunei Orbeni se ridică la 3.760 de locuitori, în scădere față de recensământul anterior din 2002, când se înregistraseră 4.138 de locuitori. Majoritatea locuitorilor sunt români (96,94%). Pentru 2,9% din populație, apartenența etnică nu este cunoscută. Din punct de vedere confesional, majoritatea locuitorilor sunt ortodocși (93,14%), dar există și minorități de ortodocși de rit vechi (1,76%) și penticostali (1,2%). Pentru 2,93% din populație, nu este cunoscută apartenența confesională.
Legenda spane ca o femeie oarba, dar nu complet, sefa unei familii numeroase de la asezarea ‘Gura Rădăciei’ si ‘Capul Dacului’ si-a luat familia si a migrat pe valea unii parau cu valea adanca spre culmea Ciortolomului.
Membrii familiei Oarbei au defrisat padurea, formand locuri cu case siliste, curaturi, pentru cresterea vitelor si pentru agricultura. Aveau un atelier de olarit – Poiana Olarului- cresteau cai multi, iar cand acestia mureau ii ingropau intr-un loc anume la ‘Cimitirul cailor’. Au ajuns pana in zilele noastre denumiri ca Valea Oarbei, Siliste, Curaturi, Sipotul, Poiana Olarului, Cimitirul Cailor si Scara lui Buzatu.
Urmasii acestei femei si-au luat numele acesteia spunandu-si urmasii oarbei, iar locuitorii din localitatile vecine ii numeau Orbenari. Paraul care strabatea valea a primit numele celor care il stapaneau – Paraul Orbenarilor.
Asezarea de la dura paraului Racaciuni s-a dezvoltat in decursul anilor, asa incat Ilias si Stefan, fii lui Alexandru cel Bun, prin Uricul dat in anul 1441 daruieste satele Buzati si Vlamnic lui Mihai Buzatu.. Stefan cel Mare intareste uricul dat, printr-un nou uric domnesc, dat la 15 octombrie 1481. Ulterior, acest uric a fost intarit de domnitorii Moldovei: Ilias, fiul lui Petru Rares, de Ioan Voda cel Cumplit si de Vasile Lupu.
Despre satul Vlamnic nu avem alte stiri decat pomenirea lui in diferite acte de judecata si din cioburile de pe oale, pe care le-au descoperit multa vreme locuitorii din comuna Orbeni.
Asezarea dacica de pe ‘Chimnita’ ( de la Capul Dacului) a existat pana la cel de-al doilea razboi mondial. In timpul colectivizarii, tractoristii, cand arau, scoteau la suprafata solului multe resturi ceramice.
La sfârșitul secolului al XIX-lea, comuna făcea parte din plasa Răcăciuni a județului Putna și era formată din satele Orbenii de Jos și Orbenii de Sus, cu 1560 de locuitori ce trăiau în 375 de case. În comună existau trei biserici și o școală mixtă cu 18 elevi. La acea vreme, pe teritoriul actual al comunei mai funcționa în aceeași plasă și comuna Scurta, formată doar din satul de reședință, cu 960 de locuitori. Existau și aici șapte mori de apă, trei biserici și o școală mixtă cu 77 de elevi. Anuarul Socec din 1925 consemnează comunele în aceeași alcătuire, în plasa Trotuș a aceluiași județ; comuna Orbeni avea 1689 de locuitori, iar comuna Scurta — 1442.
În 1950, cele două comune au fost transferate raionului Adjud din regiunea Putna, apoi (după 1952) din regiunea Bârlad și (după 1956) din regiunea Bacău, comuna Scurta fiind în timp desființată iar satul ei inclus în comuna Orbeni. În 1968, comuna a trecut la județul Bacău, iar satele Orbenii de Jos și Orbenii de Sus au fost comasate, formând satul Orbeni.
Parohia Orbeni II este infiintata in 1932. Biserica are o vechime necunoscuta, nu exista nici un document care sa ateste anul ridicarii, dar dupa traditia locala se spune ca ar fi fost adusa acum aproximativ 200 de ani de la Valea Seaca, jud. Putna.
Biserica este construita din barne de lemn de stejar, pe temelie de piatra lipita cu pamant, in foma de cruce cu o singura turla pe pritvor, acoperisul este din table tip lindab. Biserica este construita in stil moldovenesc, fiind varuita pe interior si exterior ,pregatita pentru pictura. Biserica a fost infrumusetata in 2013 cu o catapeteasma din lemn de tei, frumos sculptat , icoanele sunt pictate in stil neobizantin pe scandura de tei demontabile. In pridvorul bisericii se regasesc icoanele din vechea catapeteasma, pictate in stil bizantin de un pictor necunoscut.
Biserica este asezata in afara satului pe un versant de deal numit Dealul Bisericii, ceea ce o face vazuta din departare. Biserica este prevazuta cu cimitir care o inconjoara. Parohia are un numar de 130 de familii, si un total de 175 de credinciosi.

Preoti slujitori ai Parohiei Orbeni II:
1. Pr. Ursache 1932-1934
2. Pr. I. Poiede 1934-1942
3. Pr. V. Gherasim 1942-1948
4. Pr. Gheorghe Grigoras 1952-1975
5. Pr. Traian Chiorean 1975-2012
6. Pr. Claudiu Stratulat 2012 – 2020

7. Pr. Căsăneanu Ionuț 2020 – 31.10.2021

8. Pr. Moldoveanu Robert – Vasile 01.11.2021 – prezent