Get Adobe Flash player

Parohia Huruieşti II, Biserica cu hramul “Sfântul Apostol şi Evanghelist Ioan” din satul Capoteşti

Biserica cu hramul “Sfântul Apostol şi Evanghelist Ioan” din satul Capoteşti, comuna Huruiesti, judeţul Bacău, este aşezată în sudul satului şi a fost construită în anul 1926 şi renovată în anul 1956.

 Lucrarea a fost executată de maestrul Gheorghe Tătărăscu din satul Giurgiuana, judeţul Bacău, ajutat fiind de către enoriaşii satului Capoteşti, sub patronajul preotului paroh Chiriac Constantin.

 Descrierea arhitecturii: lucrarea este în stil bizantin, formă de cruce, braţele egale dreptunghiulare, altarul semi-circular în interior, pe acoperiş la intrare, o turlă dreptunghiulară, acoperişul rotund. Clopotniţa în curtea bisericii, are formă dreptunghiulară iar acoperişul este circular.

Materialul construcţiei: fundaţie de ciment, pereţi din bârne de stejar captuşiţi cu scândură de brad pe dinafară, iar pe dinăuntru lipită cu lut şi văruită cu var. Bolta dreptunghiulară legată în scândură şi pardosită. Catapeteasma lucrată din icoane portative de tei iar strănile din scândură de brad. Acoperişul este învelit cu tablă galvanizată. Uşile împărăteşti şi strana arhierească sunt sculptate în lemn de tei. Clopotniţa este lucrată din furci de lemn iar acoperişul învelit cu tablă. Pictura în stil bizantin este lucrată în ulei de pictorul Decuseară din Tecuci, judeţul Galaţi, autorizat în anul 1926 sub supravegherea preotului paroh Chiriac Constantin. Cu timpul, biserica se afla intr-o stare avansata de degradare si a devedit improprie savarsirii cultului. Motivati de aceasta, s-a hotarat ridicarea unei noi constructii in preajma celei vechi, fiind teren al parohiei si pentru continuarea slujirii credinciosilor din acest sat in totalitate ortodocsi. Obiecte de valoare istorică şi artistică nu sunt.

Preoţii slujitori ai acestei Biserici au fost: -Pr. Chiriac Constantin 1935 – 1984; -Pr. Chirilă Virgil 1984 – 2002; -Pr. Untea Constantin Emilian 2002.

PAROH Pr. Untea Constantin Emilian

Parohia Huruieşti II, Biserica cu hramul “Sfânta Cuvioasă Parascheva” din satul Şarba

Biserica cu hramul “Sfânta Cuvioasă Parascheva”, este situată în centrul satului Şarba din comuna Huruieşti, judeţul Bacău.

Satul Şarba este situat la 75 km de oraşul Bacău şi 25 km de oraşul Adjud, având ruta Adjud – Găiceana. Satul are 43 de case cu 80 de enoriaşi. Biserica “Sfânta Cuvioasă Parascheva” a fost construită în anul 1935 de către credincioşii satului prin donarea unei suprafeţe de teren de către familia fostului boier din timpul acela, Jan Boureanu. Mormântul acestui boier se află lângă biserică.

Biserica a fost construită din paiantă şi acoperită cu tablă. A fost reparată în mai multe rânduri în anii 1948 şi 1978, sub indrumarea preotului paroh Chiriac Constantin.

 În anul 1980 a fost sfinţită de către Prea Sfinţitul Eftimie Luca, preot paroh fiind Chirilă Virgil. În anul 1997, în jurul acestei biserici, s-a ridicat o nouă ctitorie din B.C.A. şi beton armat în regie proprie. Biserica a fost pictată de zugravul monah Stan Filotei Florin, în perioada anilor 2003 – 2007 în tehnica “frescă”, sub îndrumarea preotului paroh Untea Constantin Emilian. Deasemeni a fost pictată şi clopotniţa bisericii care are două clopote. Biserica are formă de cruce şi nu are obiecte de patrimoniu.

A fost sfinţită în anul 2008, pe data de 24 mai, de către Prea Sfinţitul Episcop Doctor Ioachim Băcăuanul, pe atunci Arhiereu Vicar, preot paroh fiind preotul Untea Constantin Emilian.

 Preoţii slujitori ai acestei Biserici au fost: -Pr. Chiriac Constantin 1935 – 1984; -Pr. Chirilă Virgil 1984 – 2002; -Pr. Untea Constantin Emilian 2002.
PAROH Pr. Untea Constantin Emilian
Asistență socială
Documente Utile