PAROHIA Huruiesti I, Biserica cu hramurile „Nasterea Maicii Domnului” si „Sfintii Arhangheli Mihail si Gavriil”
Parohia Huruiesti 1 are în componența sa doua sate: Huruiești și Florești. Biserica din satul Huruiești are 2 hramuri: Nașterea Maicii Domnului și Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil. Satul Huruiești are în componența sa 150 de case, cu 280 de suflete.
Este situat în partea de sud a județului Bacău, la aproximativ 70 km de municipiul Bacău. Satul se întinde de-a lungul șoselei Adjud-Găiceana. Locuitorii satului Huruiești sunt români, de religie ortodoxă, majoritatea fiind agricultori.
Numele satului provine de la fostul boier Huru, din timpul lui Ștefan cel Mare, care își avea moșia în partea de nord a satului Perchiu. Prima biserica a satului a fost construită în anul 1496, din paiantă cu acoperiș de stuf și renovată în mai multe rânduri de săteni.
În 1862 pe acelasi loc s-a construit o nouă biserică, tot din paianta cu acoperiș de șindrilă. În 1952 bisericii i s-a schimbat acoperișul de șindrilă cu unul de tablă, iar pe pereții interiori ai bisericii au fost aplicate icoane. În 1991 credincioșii satului au construit o nouă biserică în formă de cruce cu același hram precum și o clopotniță.
Biserica a fost pictată în frescă de zugravul Stratulat Mircea din Adjud și sfințită în anul 2003 de către P. S. Dr. Ioachim Băcăuanu. Dintre preoții care au slujit în această parohie sunt cunoscuți : Preot Pr. Machedon – 1802 Ioan Băcanu 1802 – 1823 Pr. Vasile Visu 1823 – 1890 Pr. Constantin Pamfile 1890 – 1924 Pr. Chiriac Constantin 1924 – 1984
Din 15 noiembrie 1984 păstorirea parohiei Huruiești a fost preluată de Pr. Chirilă Vergil. Cimitirul bisericii cu o suprafata de 0,32 ha este situate deasupra satului la est. Activitatea cultural din parohie se limiteaza la TeDeum de ziua Unirii mici si mari,excursii sporadic,vecernii cu cateheze ,datini si obiceiuri crestine.Publicatii,case sociale,camine de batrani si copii nu avem. Satul Huruiesti are 150 de case cu 221 suflete din care 92 vaduvi. Activitatea pastoral misionara la parohie este sustinuta permanent de preotul paroh prin prezenta in parohie si evanghelizarea la toate evenimentele crestine. PAROH PR. CHIRILĂ VERGIL