Get Adobe Flash player

PAROHIA FUNDOAIA, Biserica cu hramul „Nasterea Sf. Ioan Botezatorul”

Satul Fundoaia, este situate in partea de Nord a Orasului Adjud, si la o distanta de 60 km fata de orasul Bacau , resedinta judetului. Are in componenta si catunul Condrache fiind asezata pe asa zisa valea Florestilor fiind strajuite la Rasarit si Apus de dealurile inalte ale raului Polocin. In satul Fundoaia se afla o scoala de 4 ani.

Locuitorii satului sunt agricultoari si de religie ortodoaxa. catunul Palanca cu numai 6 casa este sitiat la Nord de satul Fundoaia de pe deal si apartine tot de acest sat.

Numele catunului Condrache provine de le Condracheoaia o proprietareasa care avea mosie pe aceste locuri, iar locuitorii venind la lucru pe mosia ei au ramas pe aici.

Numele satului Fundoaia se trage dupa pozitia satului care este asezat intre vai spre fundul vailor. Catunul Palanca isi are numele de la vechile paduri ce au fost taiate palanca si de aici denumirea de –palanca-. Langa poarta bisericii s existat un dud secular care a fost taiat in anul 1954, fapt concludent ca pe acele meleaguri au fost paduri seculare

Biserica de lemn din Fundoaia

Este situate in camp intre satul Fundoaia si catunul Condrache , data constructiei nu este identificata totusi dupa inscriptia de pe clopot ctitor ar fi boierul Ioan Setraru anul 1799. Pe clopot se afla o inscriptie cu litere vechi – „Acest clopot se face de dumnealui boierul Ioan Setraru la biserica dumnealui 1799″, iar pe de alta partede pe inscriptia de pe mormantul din interiorul bisericii ce se identifica drept ctitor Stefen Beldiman decedat in anul 1867. Inscriptia are urmatorul continut :” Aici odihneste oasele raposatilor Stefan Beldiman si sotia sa Ana incatata din viata la 1859 si alte oseminte de ale familiilor lor ctitorii acestui Sfant Locas” Se crede ca acest Stefan Beldiman va fi facut doar reparatii si refacerii radicale la biserica lui Ioan Setraru.

Biserica este contruita din barne de lemn si pamant cu doi stalpii de sustinere in interior din lemn. Are forma de cruce si fara turle. Intre anii 1903-1905 s-a inlocuit acoperisul de sindrila cu tabla si pavat pe jos interior cu ciment. Fiind construita pe un teren alunecos pana in anul 1958 peretii s-au deplasat provocand avarii incat a fost nevoie de a se inchide.

Intre anii 1964-1966 locuitorii satului au hatarat a repara biserica. In cosecinta s-a schimbat lemnaria acoperisului, s-a acoperit cu tabla alba galvanizata, s-au inlociut furcilre putrede, sa letuit si lipit din nou. Exterior s- a turnat de jur imprejur o centura de beton, s-a tenciut si spituit cuciment exterior, s-a schimpat stolaria la ferestre si usa, iar interior s-a turnat ciment pe jos, s-a zugravit si vopsit mobilierul, s-a curatat catapiteazma, zidit din nou Sfanta Masa si Proscomidia.

La 30 oct. 1966 biserica a fost redescisa de p. c . Pr. R. Drug insotit de un sobar de preotii. Pictura interioara si exterioara nu are, nu poseda obiecte din metale pretioasa. De-a lungul timpului au slujit in ea urmatorii preotii :pr. V. Spiridon, Pr. D. Alupoaiei. Pr. GH. Grigoras, Pr. D. Izvoranul. Pr. Vasile Grigoras. Pr. FerchiuIoan. Pr. V. Moroca, Pr. Moraru, Pr. Savin Sebastian. PrIftenie Mihaita. Actualmente biserica este folosica capela de cimitir.

Biserica noua din satul Fundoaia

Are hramul Nasterea Sf. Ioan Botezatorul, se afla in centrul satului. Contructia bisericii a inceput in sept. 2002 sub indrumarea directa a pr. Iftenie Mihaita.

Piatra de temelie a fost pusa in 3 oct de catre P. S. Episcop Dr. Ioachim Bacauoanul, vicar al episcopiei Romanului, protopop fiind P. C. Pr. Alupei Constantinin prezenta a unui sobar de 14 preotii si multime de credincioasii din sat si de prin imprejurimii.

 Biserica este contruita din caramida provenita de la un vechi spital din comuna de catre enoriasii parohiei . pictura este realizata de catre Zarnescu Ioan, iar clopotul este donat de fam. Damian Doru, stranile si o parte din mobilier este donat de fam, Struraru Danut iar policandru din mijlocul bisericii de catre fam. Strugaru Petrica. A fost costruit si un turn clopotnita, iar in spatele bisericii s-au ridicat cabioane pentru intaririrea malurilor.  Fondurile pentru construirea biserici au fost asigurate de catre enoriasii parohiei in frunte cu fam StrugaruNelu , dar si o parte de catre Consilul Local Huriuesti (circa 760000Ron).

Lucrarile au fost terminate in 2006, iar in septembie acelasi an a avut loc sfiintirea noii biserici de catre P. S Episcop Dr. Ioachim Bacauoanul in prezenta a 19 preoti si peste 2000 de enoriasidin parohie si satele vecine Vesnica sa fie pomenirea ctitorilor acestui sfant locas.

PAROH PR. IFTENIE MIHAITA

PAROHIA FUNDOAIA, Biserica cu hramul „Sfinţii Apostoli Petru si Pavel şi Sf. Mc. Ecaterina”, satul Ocheni, comuna Huruiesti

Satul Ocheni este situat in partea de nord fata de Orasul Adjud la o distanta de 15 km. de acesta , pe drumul ce merge spre satul Gaiceana.

 Pozitia satului este pitoreasca asezat pe un platou de unde se poate vedea toata valea pana la Adjud. In centrul satului se afla scoala de 4 ani, casa parohiala si biserica ca hramul Sf. Apostolii Petru si Pavel.

 Locuitorii satului sunt agricultori si se ocupa si cu cresterea vitelor. Numele satului vine de la un oarecare Ocheanu care se bănuiește ca a pus bazele acestui sat. In vechime se spune ca mosia satului era arendata de grecii Neculaie si Filipache. De pe timpul familiei Sturza exista si azi un beci din caramida cu despartituri aflat in curtea scolii.

In sat exista un numar de 87 familii iar obiceiurila folclorice sunt cele practicate de anul nou. Biserica satului se afla situata in centru satului zidita intre1894-1905 cu cheltuiala lui Teodor Sturza proprietarul mosiei Ocheni si nepotul sau Costache Sturza , la care au contribuit si locuitorii satului cu munca si suma de 3300 lei.

Biserica este construita din caramida , temelia o are din piatra, interior este zugravita iar pe bolta pictata este, , S f. Treime’’, este acoperita ci tabla. In pridvorul bisericii sta scrisa urm, atoarea inscriptie: Cu ajutorul lui Dumnezeu s-a inceput zidirea acestei sfinte bisericii intru cinstea si pomenirea Sfintilor Apostoli si a Sf, mucenite Ecaterina sub Arhipastorirea P. S, Ionichie Bacauoanul cu cheltuiala lui Teodor Sturza , proprietarul mosiei Ocheni fiul vistiernicului Petrache Sturza si Ecaterina nascuta Bals si nepata de frate a hotarnicesei Nastasia Joca nascuta Sturza pentru pomenirea familiei sale.

In anul lui Hristos 1894 luna august 1si s-a terminat impodobid si sfintit in anul de la Hristos 1905. lina aprilie ziua 10 sub P S episcope al Romanuluib D D gherasim cu cheltuiala nepotului sau de frate Costache Sturza la care a contribuit si satul Ocheni. Biserica nu poseda obiecte confectionate din metale pretioase. Catapiteasma este deosebit de frumoasa lucrata din lemn de tei si aurita cu aur din China . In interiorul Bisericii se afla mormantul lui Teodor Sturza .

In arhiva bisericii se arata ca in ea au slujit pr. Vasile SpiridonPr. D. Alupei , Pr. Gh. Grigoras. , Pr . Izvoranu, Pr, V. Grigoras Pr. V. Moroca. Pr. S. SebastianPr. Pintilie Aural si Pr Iftenie Mihaita. In prezent se construieste clopotnita din beton la poarta bisericii. V esnica pomenire ctitorilor acestiu SF. locas.

PAROH – PR. IFTENIE MIHAITA
Asistență socială
Documente Utile