Get Adobe Flash player

PAROHIA Scarisoara, Biserica cu hramul ‘Sfantul Nicolae’

Satul Scarisoara are o asezare frumoasa,  fiind taiata in doua de soseaua judeteana, cu multe ulite si cu foarte multa verdeata.

 In partea de Vest se invecineaza cu raul Siret, peste care se vad satele Racaciuni,Valea Seaca, Sascut ,la Nord fiind padurea,la Vest satele Vilcele si Corbasca,la Est campul satului iar la sud satul Rogoaza.

 Numele satului vine de la fosta asezare in ”scari” a satului de pe la 1400.Odata cu navala turcilor,cand acestia se deplasau pe albiile raurilor,oamenii s-au mutat mai sus,in padure la ”Fundu’ lui Borta”,unde erau izvoare cu apa buna.Cu timpul, locul devine mlastinos iar satul se va deplasa pe locurile mai inalte la cateva sute de metri, unde este si astazi.

Populatia a avut numeroase fluctuatii: prima la 1918 cateva zeci de case,apoi 127 de capi locuitori pana la razboi, dupa acesta creste natalitatea ca in anul 1974 sa fie un sat mare cu 367 de familii.Dupa aceasta perioada satul scade acum fiind aproape de jumatate, acum dupa ce au plecat multi la cele vesnice au ramas foarte multe case goale care incep sa se darapaneze. In aceasta au contribuitsi si organele locale care nu au mai facut nimic pentru sat.

Dupa 1989 au disparut si cele cateva facilitati cum ar fi apa curenta,starea drumurilor etc. ,pana in 1989 fiind cea mai mare unitate agricola din comuna. Satul are o scoala de 8 ani care a fost construita pe locul Bisericii, langa care se ridica o noua si mareata Biserica inceputa in 2002 sub pastorirea si grija preotului Paroh pr. Lupan Busuioc,care sta in parohie de 35 de ani. Despre biserica veche a satului stiu ca a fost construita pe la 1760,refacuta pe la 1864 cand a fost improprietarita cu peste 25 de hectare de pamant.

Acum Parohia beneficiaza de 4.7 hectare din care 30% necultivabil. Singurul lucru interesant se gaseste la catapeteasma unde este un brau sculptat,rasucit care seamana cu cel de la Biserica manastirii Poglet din apropiere. Ca arhitectura este simpla pana in 1954 avea un mic pridvor cu geamlic,era din barne captusita cu scandura la interior si exterior. In 1954 (1968) in vremea preotului Emilian Craciun s-a restaurat si s-a renuntat la pridvorul cu geamlic acesta fiind inchis. Are caracter bizantin-moldovenesc.

 In 1974 odata cu venirea preotului Lupan B. incepe refacerea bisericii care se deteriorase si s-a trecut la refacere de peste 85%. S-au facut peretii cu ciment (cuie,sarma),alta tamplarie, asa cum este si astazi.Biserica este mica,la sarbatorile mari neancapand mai mult de 100 de persoane in ea. Interiorul este simplu. Clopotnita veche s-a daramat, iar in anul 2000 s-a edificat una noua din elemente prefabricate unde s-au asezat cele doua clopote,unul fiind din 1914 (din timpul pr. Micu) iar celalat din 1936 (din timpul pr. Sion). Biserica a avut ca slujitori:pr Micu, pr. Sion,pr Popescu, pr Danila Silvestru, pr Emilian Craciun, pr Ciubotaru Dumitru si pr Lupan Busuioc. In curtea bisericii se gaseste cimitirul si este ingradita cu garduri din ciment si plasa de sarma.

Biserica nu este monument istoric iar putinele lucruri de valoare (carti,icoane) au fost duse la muzeul de la Manastirea Bogdana.

 În anul 2002 s-a pus piatra de temelie a unui nou lacas de cult, slujba de sfintire fiind săvârșita de P.S Ioachim Bacauanul, Protoiereu al locului fiind Pr. Radu Vasile împreună cu un sobor de preoti.

Din Anul 2011, paroh este preotul Ailenei Silviu Irinel, prin a cărui strădanie s-a reparat casa parohială şi se continuă lucrările de pictură la noul locaş.

    Preot Paroh Ailenei Silviu Irinel

PAROHIA Scarisoara, Biserica cu Hramul „SFANTU DUMITRU”, satul Rogoaza

Satul este compus din doua sate: Rogoaza si Fofaza intr-o vale care are o clima -lucru rar- mai timpurie cu 3-7 zile.Spre S-E este invecinat cu Siretul acum incatusat cu un baraj la Beresti. De la V-N si E este inconjurat de camp.Dintr-o parte in alta este taiat de un drum fara prea mari sperante de a fi modernizat.

 Numele satului initial a fost ”Ragoazele” apoi ”Ragoaza” si mai apoi ”Rogoaza”,de ce ? Nimeni nu stie, se stie ca cei care au venit sa lucreze pamantul boieresc traiau undeva la ”Iaz” mai apoi ocupand si din pamantul pe care-l lucrau.

A fost candva o biserica veche intre cele doua sate -loc marcat pana nu demult cand s-au decopertat terenul si au iesit osemintele la suprafata in urma inundatiilor din 1971.Din vechea Biserica se mai pastreaza in Biserica actuala si dateaza din 1820.

 Dupa 1918 erau 40-50 de case,pana la inundatii erau ceva peste 200 de case,ar dupa stramutarea multor gospodarii la Sascut au mai ramas 91 de case,83 de capi defamilie cu circa 140 de enoriasi. Obiceiurile vechi nu mai sunt, pastrandu-se obiceiul de a iesi la morminte la Duminica Tainei. Satul are 2 scoli din care una functionala.

 In 1923 s-a luat initiativa de a construi o noua biserica de Dna. Stefania Diamandi, constructia durand 3 ani,pe terenul aceleeasi doamne. Constructia este durabila, din caramida in stil bizantin. Pictura este in fresca,Catapeteasma facuta din lemn de stejar lucrata de Iorgu Sapatoru din Roman,o lucrare deosebita avand si stranele la fel. Revenind la pictura,este facuta de pictorul Ghe. Decuseara,aceasta a mai fost refacuta in 1952 de pictorul Taflan si mai apoi in urma cutremurului mici retusuride Andrei Triteanu.

 Biserica s-a sfintit prima data la 30 mai 1926,apoi de P.S. Partenie in 1952 si in 1978 de P.S. Eftimie. Au slujit preoti ca: Pr. Micu, Pr Sion, Pr. Savin, Pr. Caciute, Pr. Ciubotaru Dumitru si actualul Pr. Lupan Busuioc care slujeste aici de 35 de ani (Ca fapt divers: Pr Sion intra in conflict cu fam. Diamandi cand refuza casatoria domnisoarei Stefania cu aviatorul Bizu Constantinescu care este nedivortat. Casnicia are loc fiind facuta de un preot pensionar iar Pr. Sion este transferat). Tot Doamna Diamandi a ridicat si o casa parohiala spatioasa,frumoasa la inceput dar azi datorita anilor si desfintarii ca parohie a Rogoazei in 1968 nu a mai fost locuita. Biserica azi este frumos impodobita prin dragostea catorva enoriasi care desi putini au o inima mare.

  Paroh Preot Ailenei Silviu Irinel
 
Asistență socială
Documente Utile