Get Adobe Flash player

Parohia Marvila, Biserica „Sfanta Cuvioasa Parascheva”

      Marvila1   Satul Marvila , comuna Corbasca, judetul Bacau, Protopopiatul Sascut,Arhiepiscopia Romanului si Bacaului.

            Biserica Marvila are ca ocrotitor pe ,,Cv. Paraschiva”. Satul Marvila este situat la jumatatea drumului ce leaga Bacaul de Adjud si la 7 km nord-vest de central comunei Corbasca , pe malul stang al raului Siret. Numele localitatii deriva de la numele unei femei ,MARGHITA (MARGHILA -prin transformari lingvistice) care ,impreuna cu familia sa au venit in aceste locuri si au intemeiat comunitatea de aici.

             Locuitorii satului sunt vrednici urmasi ai vechilor familii venite din partea Vrancei si stabilite aici, cu porturile si obiceiurile caracteristice. 

            Prima biserica, al carui arhitect si mester nu se cunoaste, avea forma de corabie cu o singura turla, neavand un stil arhitectonic  bine definit , fiind acoperita cu sindrila. In timp acest locas de cult a fost distrus si de aceea era necesara zidirea altei biserici.

            La sfarsitul secolului al XIX, prin grija preotului Zaharia Albu, fiu al satului, cu sprijinul Parintelui Filaret, staretul Manastirii Poglet,si cu osteneala credinciosilor s-a zidit o noua biserica din caramida.
            Dintele nemilos al vremii nu a crutat acest locas, iar in urma cutremurului din 1940 ,au fost necesare interventii de restaurare si consolidare-dar Biserica a ramas tot subreda. Odata cu numirea la aceasta Parohie a preotului Simion Albu, a incoltit in inima credinciosilor ideea de a contrui un nou edificiu spiritual , mai trainic , mai reprezentativ pentru comunitate. Astfel in anul 1996, avand binecuvantrea P.S. Eftimie Luca Chiriarhul locului , a fost demarat un amplu proiect de zidire a unui lacas de inchinare , pus sub ocrotirea Sfintei Cuvioase Parascheva . Biserica noua este realizata in forma de cruce cu doua abside laterale si sase turle acoperite cu tabla din aluminiu. Pictura interioara in tehnica fresco, precum si cea din firidele din exterior , este realizata de pictorul Zahiu Costica . La interior Biserica a fost impodobita cu mobilier din stejar sculptat precum si o frumoasa catapeteasma pictata, realizare a mesterilor in lemn din zona Vanatori Neamt-sculptor fiind Costica Tanase . Lucrarile au fost realizate prin contributia majora a enoriasilor si a unor oameni de bine, fii ai satului , ce au dorit sa isi inscrie numele in randul ctitorilor de locasuri sfinte. Sprijin a fost acordat intr-o anumita masura si de Consiliul local Corbasca . Din milostivirea Prea Sfintei Treimi azi, 25 iulie 2010-Duminica a 9a dupa Rusalii, efortul depus de fiecare se vede incununat prin slujba de sfintire de catre P.S Episcop Vicar Ioachim Bacauanul. La acest moment haric precum si la Sfanta Liturghie a participat P.C Pr Ioan Negoita protopop al Protoieriei Sascut si un sobor de 20 de preoti , reprezentanti ai autoritatilor locale precum si multime de popor .

               Pr.  Paroh: Albu  Simion

Biserica Sf. Arhangheli Vîlcele

Biserica filiala Vilcele, parohia Marvila. Comuna Corbasca ,judetul Bacau, Arhiepiscopia Romanului si Bacaului,cu hramul Sfintii Arhangheli Mihail si Gavril, este situata la jumatatea drumului dintre Bacau si Adjud, la 14 km de Racaciuni si 4 km de centrul comunei Corbasca.

Satul a luat fiinta pe timpul boierilor- nu se stie data exacta.Din batrani se stie ca un anume boier a venit pe aceste meleaguri –care este asezata intre doua dealuri mici,impadurite cu padure de foioase, loc propice pentru cresterea porcilor.

Aici boierul si-a intemeiat o porcarie ,aducand un numar mic de familii din Muntenia.De aici denumirea de,, Porcareti”.Odata cu venirea comunismului la putere,satul a luat numele de Vilcele (situat pe o valcea). Prin anii 1945-1946,s-a ridicat o biserica micuta din lemn,acoperita cu sindrila iar interiorul a fost lipit cu lut si varuit cu var alb.

Datorita vitregiilor vremii,biserica veche s-a deteriorat (putrezind ) si astfel a fost nevoie de ridicarea unui nou locas de cult.

In anii 1970-1971, s-a purces la ridicarea unui alt lacas de cult mai trainic.Biserica in forma de cruce,zid de caramida arsa ,cu tencuieli de beton si pictata in fresca de un zugrav din satul Marvila ,judetul Bacau –cantaretul bisericesc ,Finaru Costica.

Biserica este incadrata de cimitirul satesc in suprafata de 1 ha.

Pr. Paroh: Preot Albu Simion

Asistență socială
Documente Utile