Get Adobe Flash player

PAROHIA Bacioi, Biserica cu hramul „Sfintii Arhangheli Mihail şi Gavriil şi Izvorul Tămăduirii”

bacioi-large

Satul Bacioi este situat in partea de nord a comunei Corbasca, la o distanta de 2 km de acesta si la o distanta de 52 km de Bacau. Se intinde pe o distanta de 3 km, pe firul vaii Mascani. Are o singura ulita principala, prin mijlocul satului, din care se ramifica o gama intreaga de ulite laturalnice, foarte inguste si foarte greu accesibile. Acest sat este locuit de 100% rromi.

In afara de casele de locuit se poate evidentia, in acest sat, o scoala cu 8 clase unde invata peste 500 de elevi , o gradinita moderna, cu incalzire centrala (lemne) si 3 magazine . In satul Bacioi sunt peste 200 de familii cu foarte multi copii , toti rromi de religie ortodoxa . Foarte multe persoane din acest sat sunt plecate in strainatate la munca , iar o parte destul de numeroasa din ei se ocupa cu cantatul din instrumente muzicale . Satul Bacioi mai tanar cu 100 de ani decat satul Corbasca isi trage numele de la o ” Bacita ” care avea stana pe locurile acestea .

Tiganii locuiau pe “dealul morii “in imediata apropiere a satului Scarisoara de astazi si fiind atrasi de casul dulce de la stana bacitei au intrat ciobani si au facut bordeie , ramanand in jurul stanei . Astfel a luat fiinta satul Bacioi .

In acest sat exista o Biserica Ortodoxa intr-un stadiu avansat de degradare datorita vechimii . Aceasta Biserica este situata la Rasarit de sat pe dealul Mascani langa padure . In imediata apropiere se afla si cimitirul satului . In anul 2006 prin grija unor enoriasi din satul Bacioi sub comanda preotului paroh Paiu Vasile s-a incercat rezidirea peretelui din partea de nord a Bisericii si unele inbunatatiri in Sfanta Biserica intrucat Biserica era intr-un stadiu avansat de degradare si eram pusi in situatia sa nu mai avem unde savarsi slujba inmormantarii . 

Din anul 2005 preotul Paiu Vasile impreuna cu cativa enoriasi de buna credinta a inceput demararea unui proiect de constructie a unei noi biserici in mijlocul satului Bacioi langa scoala . S-a cumparat de la Primarie 1000 de mp cu suma de 25 mil. Lei Vechi .Lucrarile au stagnat datorita faptului ca autoritatile locale nu au sprijinit cu nimic acest proiect . Dar iata ca in anul 2010 iunie , cu binecuvantarea Bunului Dumnezeu si a Prea Sfintitului Ioachim Bacauanul Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Romanului si Bacaului au inceput lucrarile de amenajare pentru a se pune piatra de temelie a noii biserici . 

Cu binecuvantarea P.S.Ioachim Bacauanul lucrarile pentru ridicarea noii biserici au fost incredintate Protosului Arsenie Voaides Staretul Manastirii Sfantul Sava Berzunti , impreuna cu Manastirea Poglet , prin maica stareta Luciana .In acest timp preotul paroh Vasile Paiu a obtinut autorizatia de constructie a noii biserici . 

In data de 17 iulie 2010 P.S. Ioachim Bacauanul impreina cu IPS Adrian Arhiepiscop Emerit al romanilor ortodocsi din Europa Occidentala si Meridionala au sfintit locul si au pus piatra de temelie a bisericii din Bacioiu. IPSAdrian a contribuit cu suma de 50000 euro . Domnul Deputat Vlase Gabriel a contribuit din partea Cultelor cu suma de 30000 lei noi. Parintele Staret Arsenie impreuna cu maica Stareta Luciana au depus un efort deosebit pentru ridicarea acestei Sfintei Biserici contribuind si cu sume de bani (peste 30000 lei noi ).

Nu putem uita ca Ieromonahul Calistrat preotul Manastirii Poglet trecut la cele vesnice in anul 2009 a fost cel care si-a dorit mult ridicarea unui sfant locas in Satul Bacioiu sprijinind parohia Corbasca-Bacioiu si contribuind cu suma de 10000lei noi ,fiind primul donator al acestui Sfant Locas. Satul Bacioiu trebuie sa fie recunoscator fata de toti cei care au contribuit la ridicarea acestui Sfant Locas . In cateva luni (3luni) prin ravna deosebita a Staretului Arsenie si a maicii Starete Luciana , biserica s-a ridicat pana la nivelul acoperisului , lucrarile fiind oprite de venirea iernii urmand a se relua in primavara. Aveau nevoie de o biserica incapatoare pentru ca satul s-a tot marit , sunt oameni cu frica de Dumnezeu , pasnici, muncitori,si avem nadejde la Dumnezeu ca va chema si pe multi care inca n-au lucrat in via Lui, pentru mantuirea lor si a semenilor lor .

Preasfinţitul Părinte Ioachim Băcăuanul, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Romanului şi Bacăului s-a aflat duminică 25 august 2013 în mijlocul credincioşilor din satul Băcioiu, oficiind slujba de sfinţire a bisericii ”Izvorul Tămăduirii” şi ”Sf. Arhangheli Mihail şi Gavriil”.

„Cu fanfară, îmbrăcaţi în straie noi, având carpetele atârnate pe gardul din faţa casei, cu meste întinse având colaci şi fructe, cum e obiceiul pe aceste meleaguri, aşa l-au întâmpinat credincioşii din Băcioiu pe Preasfinţitul Părinte Ioachim Băcăuanul, episcop-vicar al Arhiepiscopiei Romanului şi Bacăului, în duminica a IX-a după Rusalii, când a avut loc sfinţirea bisericii ”Izvorul Tămăduirii” şi ”Sf. Arhangheli Mihail şi Gavriil”. De la intrarea în sat, în cântece specifice, ierarhul urcat într-o caleaşcă trasă de doi huţuli, i-a binecuvântat pe toţi cei care i-au ieşit în întâmpinare. Apoi, toată suflarea din Corbasca s-a strâns în jurul sfântului locaş, situat ”ca o inimă” în mijlocul comunităţii, după cum a menţionat Preasfinţia Sa, pentru a participa la un eveniment istoric pentru aceste meleaguri”.

Înconjurat de un sobor de 20 de preoţi, Preasfinţia Sa a oficiat slujba de sfinţire, în prezenţa reprezentanţilor autorităţilor centrale şi locale, respectiv deputatul zonei Gabriel Vlase, şi Ciobotaru Vasilică, primarul comunei Corbasca, alături de alte oficialităţi.

Târnosirea locaşului de rugăciune a fost aşteptată de toată comunitatea, deoarece, conform tradiţiei, este singura ocazie în care bărbaţii şi femeile pot intra să se închine în sfântul altar.

În cuvântul rostit cu acest prilej, potrivit epr.ro, Preasfinţitul Părinte Episcop a evocat rolul pe care vrednicul de pomenire arhiepiscop Adrian Hriţcu şi părintele ieromonah Calistrat de la Pogleţ, l-au avut în finalizarea acestui proiect duhovnicesc.

 ”Astăzi, aici, la Băcioiu, înscriem o pagină de istorie, întru cât, putem spune, în acest sat, creştinismul abia începe. Aceşti fiii ai bisericii noastre, oameni destoinici care au dorit să-şi înscrie numele în Cartea vieţii, dorinţa lor s-a împlinit astăzi. Şi mă bucur că aţi venit din toate părţile, cler şi credincioşi, pentru a a consemna o filă de istorie în inimile fiecăruia dintre noi. S-a înălţat această biserică, dorită de iubiţii noştri fii duhovniceşti, a fost dorită de moşii şi strămoşii voştri, care au ţinut să ridice peste timp un locaş de închinare, o poartă a cerului, prin care să se recunoască Dumnezeu în lucrarea lor cea sfântă. A fost dorită acestă biserică şi de autorităţi, şi este aici deputatul locului Gabriel Vlase, care de multă vreme s-a străduit să ridice un locaş de închinare pentru creştinii ortodocşi din această zonă. Dar iniţiativa şi ctitorul moral al aceste zidiri este un mare părinte duhovnicesc, chemat să răspundă la nevoile spirituale ale maicilor de la Pogleţ, părintele ieromonah Calistrat, pe care Dumnezeu l-a chemat la cele veşnice, dar el ne priveşte din ceruri astăzi, că am împlinit voia lui,dorinţa lui de a construi un locaş de închinare, unde aceşti creştini să se întâlnească cu Dumnezeu. 

Acest părinte a exercitat paternitate duhovnicească pentru credincioşii de aici, vizitându-i adesea, aducându-le un cuvânt de îmbărbătare, ajutându-i când necazurile i-au împresurat. Apoi, prin părţile acestea a binevoit Dumnezeu să se adauge, Înaltpreasfinţitul Adrian Hriţcu, iarăşi de veşnică pomenire. Sufletele acestor doi ctitori, unul moral şi unul material, sunt în ceruri şi ne privesc, şi îi pomenim, şi se roagă la Dumnezeu ca lucrarea lor sfântă să fie împlinită astăzi. Aceştia au avut iniţiativa de a pleca la această lucrare, şi după aceea, aşa cum am mai spus, s-au adăugat şi alţii. Acum însă am ajuns la această împlinire, zi festivă, când lacrimile, ostenelile şi neodihnile mai curând ale maicilor de la Pogleţ, a părintelui Arsenie de la Berzunţi, a celor cărora le-a fost încredinţată coordonarea lucrărilor de aici, poate se usucă sau poate se împlinesc astăzi, întru cât osteneala lor nu a fost zadarnică”, a menţionat Preasfinţia Sa, care i-a felicitat pe toţi cei care au ajutat la biserica din Băcioiu.

De altfel, la sfârşitul Sfintei Liturghii, pentru implicarea deosebită în construcţia bisericii din acest sat, Preasfinţia Sa a oferit distincţia ”Crucea moldavă” părintelui protosinghel Arsenie Voaideş, stareţul Mănăstirii ”Sf. Sava” – Berzunţi, care a înmânat cheile bisericii preotului Spridon Aron Vasile, parohul de la Băcioiu.

      Aceeaşi distincţie a primit-o şi maica stavroforă Luciana Afloarei, stareţa Mănăstirii Pogleţ, în timp ce dl Toader Barbu, a primit ”Crucea moldavă” pentru laici. Distincţii de vrednicie au fost oferite apoi deputatului Gabriel Vlase, primarului Ciobotaru Vasilică şi altor credincioşi care au ajutat la finalizarea lucrărilor la sfântul locaş. La rândul său, deputatul Gabriel Vlase a mulţumit Preasfinţiei Sale, a rememorat câteva momente din începutul lucrărilor la biserica din Băcioiu, oferind în dar o icoană preotului Spridon Arun Vasile. ”

Este o mare bucurie pentru mine, ca preot, dar şi pentru locuitorii de aici. Dumnezeu a lucrat să fie oficiată Sfânta Liturghie în fiecare duminică în această comunitate. Convorbirile cu romi vor fi în limba romani, pentru că copii nu cunosc limba română. Dar cu ajutorul părintelui Arsenie, voi face un cabinet pentru însănătoşirea truptească şi sufletească a populaţiei de etnie romă”, a declarat preotul Spridon Arun Vasile.

Pr. Paroh: Spridon Arun Vasile

Asistență socială
Documente Utile